REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.6° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
28.6° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Parlamentarii de Constanța nu sunt de acord cu majorarea salariilor demnitarilor

Parlamentarii de Constanța nu sunt de acord cu majorarea salariilor demnitarilor

Virgil STOIAN 28 septembrie 2022 | 00:00 1308

În ultimele zile un subiect destul de controversat a fost în discuție în Parlament, și anume majorările salariilor demnitarilor. După ce Senatul a votat majorarea salariilor  tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi, marți 27 septembrie, în urma unui amendament depus de grupurile PSD și PNL din Camera Deputaților, doar aleșii locali și angajații din administrațiile locale vor beneficia de majorări. Replica de Constanța a vorbit cu o parte dintre parlamentarii constănțeni pentru a afla care este părerea acestora în legătură cu o eventuală mărire a propriilor salarii.

Părerea unanimă a parlamentarilor constănțeni a fost că această măsura majorării salariilor parlamentarilor este una inadecvată, în special în actualul context economic, însă este necesară actualizarea salariilor aleșilor locali, care au același venit din anul 2019.

O măsură total inadecvată

Horia Țuțuianu, deputat PSD: „O astfel de măsură este total inadecvată, mai ales în actualul context economic. Propunerea noastră în cadrul Coaliției a fost ca  actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali. În cazul acestora din urmă nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018. Noi am formulat deja amendamentul prin care se elimină actualizarea salariilor parlamentarilor și a celorlalți șefi de instituții publice, cu excepția aleșilor locali. PSD a votat la Senat majorarea și pentru parlamentari pentru că amendamentul formulat în raportul propus de Comisia de specialitate conținea toate categoriile de demnitari iar un vot împotrivă ar fi însemnat respingerea integrală a amendamentului, deci inclusiv actualizarea de salarii pentru aleșii locali. Adăugarea ulterioară a acestei categorii în dezbaterea de la Cameră ar încălcat principiul bicameralismului, ceea ce nu se întâmplă pentru eliminarea unor categorii sau prevederi din lege. Deci votul meu în Camera Deputaților va fi pentru eliminarea actualizării salariilor parlamentarilor și a celorlalți șefi de instituții publice, cu excepția aleșilor locali.“

Mircea Banias


Mircea Banias, deputat PNL: „S-a depus un amendament al PNL și PSD prin care se elimină creșterea de salarii pentru parlamentari. Voi vota în favoarea acestui amendament, respectiv împotriva creșterii salariilor pentru parlamentari


Marian Crușoveanu, deputat PNL: Nu a existat o decizie la nivelul partidului privind majorarea indemnizației parlamentarilor. A fost o decizie care s-a luat la Senat pe care o vom corecta în Camera Deputaților. Cu siguranță voi vota împotriva”.

Horia Țuțuianu

Proiectul era despre alte categorii de bugetari

Cristina Rizea, deputat: „Măririle salariale pentru demnitari nu numai că nu sunt o prioritate acum. Ele demonstrează nivelul de indecență și iresponsabilitate politică de care pot să dea dovadă partidele de sistem - PSD, PNL, UDMR și AUR - într-o perioadă atât de grea pentru România. Votăm nu numai împotriva măsurii, ci și împotriva acestui comportament politic, în condițiile în care România se împrumută cu cea mai mare dobândă istorică pentru a acoperi găurile din buget. Nu înțeleg cum un partid politic poate gândi o astfel de măsură care să genereze și mai mari cheltuieli din același buget. Am aflat astăzi de la PSD și că ei vor să lase doar creșterea salariilor aleși locali, dar nici în forma asta nu va primi un vot favorabil. Proiectul era despre alte categorii de bugetari, care chiar au nevoie de măriri, nu despre mărirea salariilor membrilor coaliției.”.

Lucian Lungoci

Lucian Lungoci, deputat PSD: „Vorbim în spațiul public despre solidaritate și măsuri de protecție a categoriilor vulnerabile, decizia grupului PSD în Camera Deputaților este de a nu vota această propunere inițiată de senatori UDMR. Chiar în acest moment comisiile de muncă și buget votează introducerea unui amendament prin care sunt excluși parlamentarii de la mărirea de salarii. Votul meu va fi împotriva măririi de salarii“.

Bogdan Bola

Bogdan Bola, deputat: „Nu există niciun motiv pentru o astfel de mărire - vreo clauză de eficiență în activitatea noastră sau o mărire a volumului de lucru. Și voi vota clar împotrivă.

Cristina Dumitrache, deputat PSD: „Nu consider că era necesară o mărire în cazul parlamentarilor, mă refer la indemnizații. Am votat eliminarea acelei prevederi”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar pentru angajatii din primarii de ce nu mariti salariile?
2
0
Am inteles ca vor sa fie "bogati si cinstiti" stimatii alesi,dar cred ca vor sa fie numa bogati,iar cinstiti sa fie angajatii dela privat.Singurul lor obiectiv este imbogatirea cu orice pret.
3
1
Domnule Bola ne puteți spune mai multe despre fictiva dvs angajare la primăria Ovidiu și încasarea tuturor salariilor fara sa fi venit niciodată la serviciu?
6
1
Se uita careva la fetele astora? Toti numai vanzatori de iluzii si alba-neagra. Asta este clasa politica din Constanta
6
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513