REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Pas spre debirocratizare: eliminarea mai multor autorizații de construire în domeniul imobiliar

Pas spre debirocratizare: eliminarea mai multor autorizații de construire în domeniul imobiliar

Mirela PASCAL 9 aprilie 2023 | 00:00 6418

Anunț mare pentru români, din zona imobiliară: birocrația se subțiază din 2023. Legea care ar putea intra în vigoare în curând, nu va mai obliga cetățenii să-și procure autorizații de construire, în anumite situații. 

Pas spre debirocratizare: eliminarea mai multor autorizatii de construire in domeniul imobiliar

Șa finalul lunii martie a anului în curs, Guvernul României a aprobat un proiect de lege care va reglementa în mod unitar domeniul construcțiilor. Este vorba despre Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, ce reunește prevederile din trei legi anterioare. Proiectul va fi votat de Parlament, iar apoi va fi promulgat de Klaus Iohannis, pentru a intra în vigoare. În plus, ar putea să apară anumite modificări prin depunerea de amendamente, înainte de voturile din Senat și Camera Deputaților. Noul cod include anumite noutăți față de cele trei legi pe care le va înlocui, modificări majore. Va fi redusă birocrația și totodată, se pune mai mult accentul pe buna credință a proprietarilor de imobile.

Modificările din legislație vizează atât proprietarii de imobile din mediul urban, cât și pe cei din mediul rural. În cazul persoanelor care locuiesc în orașe, la bloc, nu va mai fi obligatorie autorizația, în cazul în care se dorește închiderea balconului. De asemenea, cei care locuiesc la casă, în mediul urban sau rural, vor putea construi garaje și pergole fără autorizație. Mai mult, cei din mediul rural NU vor mai avea nevoie de autorizații pentru a-și construi case.

Fără autorizație la bloc, pentru închiderea balcoanelor

Pentru închiderea balconului, la bloc, va fi necesară doar trimiterea unei notificări la Primărie. mai multe balcoane din blocurile construite înainte de 1989 sunt deja închise. În schimb, balcoanele din blocurile rezidențiale noi sunt deschise, iar în prezent nu pot fi închise fără autorizație. Prin urmare, ne putem aștepta ca, după intrarea legii în vigoare, o parte dintre acești proprietari de apartamente să-și închidă balcoanele.

Pas spre debirocratizare: eliminarea mai multor autorizatii de construire in domeniul imobiliar

Partea mai puțin plăcută este că fiecare proprietar își va închide balconul după propriile preferințe în ceea ce privește materialele utilizate și culorile acestora, ceea ce va afecta estetica generală a blocului. Problema ar putea fi evitată prin introducerea unui amendament în lege.

Fără autorizație la casă, pentru construirea de garaje și pergole

Dacă locuiești la casă vei putea să construiești garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară fără autorizație de la primărie. O simplă notificare va fi suficientă. Construcția trebuie să îndeplinească o condiție esențială: să nu afecteze vecinii într-un fel sau altul, potrivit romaniatv.ro

Fără autorizație pentru ridicarea caselor, în mediul rural

Dacă ai un teren într-un sat sau într-o comună pe care se poate construi, vei putea ridica o casă fără niciun fel de autorizație, cu câteva condiții esențiale: casa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați.

Acest lucru este valabil și în cazul închiderii balcoanelor sau construirii unui garaj în curte. În locul dosarului pentru autorizație trebuie doar să notifici primăria cu privire la fel de construcție vei realiza. Încă nu se știe dacă va exista un control propriu-zis din partea autorităților locale pentru a verifica dacă locuința construită se încadrează său depășește pragul de 150 de metri pătrați. Documentul poate fi citit AICI.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si asa s-a construit aiurea. fara reglementari, este bine ptr snapani.
2
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016