REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 9 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6847
17.4° Constanța Luni, 9 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6847
 

Patronul Alexandrion a cumpărat de la familia Idu cel mai mare terminal GPL din Portul Constanța

Patronul Alexandrion a cumpărat de la familia Idu cel mai mare terminal GPL din Portul Constanța

Andreea POPA 9 septembrie 2024 | 00:00 846

Omul de afaceri român de origine siriană Nawaf Salameh, patronul Alexandrion, a cumpărat de la familia Idu Octogon Gas & Logistics, cel mai mare terminal GPL din Portul Constanța, într-una dintre cele mai surprinzătoare tranzacții ale anului. La inaugurarea sa, în octombrie 2010, terminalul construit atunci de regretatul Corneliu Idu pe o suprafață de 24.000 de metri pătrați în Portul Midia era cel mai mare de la Marea Neagră. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, dar a fost aprobată de autoritățile statului, în condițiile în care este un obiectiv strategic pentru infrastructura energetică a României.

Patronul Alexandrion a cumparat de la familia Idu cel mai mare terminal GPL din Portul ConstantaNawaf Salameh

Holdingul Nawaf Salameh Family Office, care deține Alexandrion Group, cel mai mare producător de băuturi spirtoase și vinuri spumante din România, a anunțat cumpărarea Terminalului de gaz petrolier lichefiat (GPL) Octogon & Logistics din Portul Constanța, construit în 2010 de familia Idu, care deține și operatorul portuar Comvex. Valoarea surprinzătoarei tranzacții nu a fost dezvăluită, dar consemnează intrarea în forță pe piața energetică din Constanța a româno-sirianului Nawaf Salameh. Mai mult, afacerea presupune o implicare masivă a americanilor în comerțul cu GPL din Portul Constanța și România.

Avize speciale de la conducerea statului pentru intrarea sirianului în afacerile din Portul Constanța

Achiziția a avut nevoie de avize speciale ale statului de la cel mai înalt nivel, întrucât “reprezintă mai mult decât o investiție strategică în sectorul energetic. Este o dovadă a angajamentului nostru de a avansa obiectivele de securitate și sustenabilitate energetică ale României. Prin integrarea Terminalului Octogon Gas & Logistics în portofoliul nostru, alături de proiectele noastre de energie verde, punem bazele unei infrastructuri energetice mai diversificate și, prin urmare, sustenabile și sigure, precum și mai responsabile din punct de vedere ecologic”, potrivit lui Nawaf Salameh.

Patronul Alexandrion mai spune că acesta “este doar începutul. Vedem investiția noastră aici ca parte a procesului de modernizare a orașului Constanța în ansamblu, la care adăugăm atenția la detalii și calitatea care definesc toate operațiunile din portofoliul nostru”.

Omul de afaceri de origine siriană vorbește și “onoarea și încrederea acordate Nawaf Salameh Family Office de către Guvernul României, care a revizuit în detaliu implicațiile de securitate națională la cele mai înalte niveluri ale statului, asociate cu acest proces de aprobare”. “Suntem onorați de aprobarea Guvernului României și de recunoașterea faptului că achiziția Octogon Gas & Logistics consolidează securitatea energetică a țării noastre”, precizează Nawaf Salameh. 

Patronul Alexandrion a cumparat de la familia Idu cel mai mare terminal GPL din Portul ConstantaCorneliu Idu

Nawaf Salameh ridică un parc fotovoltaic în Constanța și își deschide un lanț de stații de alimentare

Conform acestuia, achiziția “este un catalizator pentru consolidarea legăturilor strategice vitale dintre România și Statele Unite ale Americii în domeniul comercial – esențial pentru orice relație bilaterală și o completare pentru legăturile de securitate în expansiune, în general”.

„Sectorul energetic servește ca o punte crucială între cele două națiuni, cu implicații importante pentru securitatea și prosperitatea României, în viitor. Investind în active energetice cheie, cum ar fi Terminalul Octogon Gas & Logistics, Nawaf Salameh Family Office caută să consolideze poziția României ca partener de încredere pe piața energetică globală, întărind în același timp relațiile bilaterale și alianța cu Statele Unite ale Americii”, se mai arată în declarațiile omului de afaceri.

Patronul Alexandrion a cumparat de la familia Idu cel mai mare terminal GPL din Portul Constanta

Nawaf Salameh tatona de câțiva ani piața energetică din Constanța. În 2021, Solar Twins SRL, o firmă controlată de afaceristul de origine siriană, depunea documentațiile pentru obținerea avizelor necesare construirii unui parc fotovoltaic pe 293 de hectare din Băltăgești, comuna Crucea. 

În martie 2024, Salameh a înființat și o firmă pentru comerțul cu amănuntul al carburanților, NSS Oil&Gas SRL, prin care vrea să-și deschidă un lanț de stații de alimentare. Prin Nawaf Salameh Family Office, omul de afaceri acoperă sectoare precum imobiliare, ospitalitate, agricultură, energie verde şi, acum, şi alte tipuri de energie. 

Patronul Alexandrion a cumparat de la familia Idu cel mai mare terminal GPL din Portul ConstantaBogdan Idu

Fosta firmă a familiei Idu, pierderi și datorii masive

Octogon Gas & Logistics SRL a fost înființată în 2008 de către cel mai bogat constănțean al acelor timpuri, Corneliu Idu, cu domeniu de activitate distribuția combustibililor gazoși prin conducte. În 2010, firma deschidea terminalul de GPL din Portul Midia, cu o capacitate de 4.000 mc, în urma unei investiții de 15.000.000 de euro. În 2020, Corneliu Idu a decedat, iar afacerea a fost preluată de fiul său, Corneliu Bogdan Idu. 

Terminalul a raportat pentru 2023 cea mai mare cifră de afaceri de la înființarea sa, dar a înregistrat pierderi în mai toți cei 14 ani de la deschidere. Astfel, anul trecut, Octogon Gas & Logistics SRL a declarat o cifră de 12.937.038 lei și pierderi de 2.231.782 lei, cu 17 angajați. Firma deținută până acum de familia Idu înregistra anul trecut datorii masive, de 64.687.447 lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Ziua scrie ca arabu a luat credit, sa vezi dansul dracu in Midia
0
0
Sa vezi fericire, cum achita asta creditul
0
0
Sa vezi fericire, cum achita asta creditul
0
0
A vandut un hot si a cumparat unul mai mare din terminal se fuara la greu gaz de Dan Dumitrescu se stie motivul vanzarii santajul si inregistrarile lui Dumitrescu pentru banii primiti din furturi de Bogdan asa se intampla cind pui sclavul la masa
2
0
Din păcate,Bogdan nu putea sa se ridice la valoarea tatălui sau...nici măcar pana la glezne nu îi ajungea,și a vândut un imperiu construit de răposatul Corneliu Idu....atât a putut
4
0

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275