REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

PE: Formaţiunea lui Matteo Salvini se alătură grupului „Patrioţii pentru Europa“ al lui Viktor Orban

PE: Formaţiunea lui Matteo Salvini se alătură grupului „Patrioţii pentru Europa“ al lui Viktor Orban

A.F. 9 iulie 2024 | 00:00 102

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga şi partener de guvernare al premierului Italiei, Giorgia Meloni, a anunţat luni că se alătură noului grup "Patrioţi pentru Europa", iniţiativa premierului ungar Viktor Orban, informează EFE.

PE: Formatiunea lui Matteo Salvini se alatura grupului „Patriotii pentru Europa“ al lui Viktor OrbanMatteo Salvini

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a informat luni că Adunarea Naţională (RN), partidul de extremă dreapta al Marinei Le Pen, se va alătura noii alianţe din Parlamentul European conduse de premierul ungar, scrie Reuters. Nu există deocamdată o confirmare oficială a acestei informaţii din partea RN. Totodată, şeful de personal al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat că partidul de extremă dreapta Alianţa pentru Germania (AfD) nu va face parte din "Patrioţii pentru Europa".

Formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii din Austria (FPO), partidul Fidesz al lui Orban şi formaţiunea populistă ANO, condusă de fostul premier ceh Andrej Babis au format o nouă alianţă în Parlamentul European, care şi-a anunţat drept obiective să lupte împotriva imigraţiei ilegale, precum şi pentru transferarea mai multor atribuţii de la Bruxelles către statele membre.

"Astăzi (luni - n.r.), după multă muncă, se naşte la Bruxelles, împreună cu Liga, marele grup al "Patrioţilor", care va fi decisiv în schimbarea viitorului acestei Europe", a scris Salvini pe reţelele sale de socializare.

El a comentat totodată rezultatul turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa, în care aliata său în Europa, Marine Le Pen, a terminat pe locul al treilea în ciuda faptului că era dată drept favorită.

Salvini a mai scris că "aceasta este prima noapte după alegerile din Franţa, cu grupul eterogen 'toţi împotriva lui Le Pen' construit de (preşedintele francez Emmanuel) Macron care câştigă alegerile, dar care nu are mandatele necesare pentru a guverna".

Salvini anunţase deja implicit că atât Liga, cât şi formaţiunea lui Le Pen au intenţia de a se alătura grupului lui Orban, aşa cum, vinerea trecută, salutase anunţul făcut de partidul extremist spaniol Vox care transmisese că părăseşte grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) al lui Meloni.

"Aderarea spaniolilor din Vox este un semnal foarte important. Frontul pentru schimbare în Europa este în creştere, hotărât să spună nu (preşedintei Comisiei Europene, Ursula) von der Leyen şi socialiştilor", a mai postat vicepreşedintele guvernului italian.

Salvini face apel de multă vreme la unitatea forţelor de extremă dreaptă în Europa, unde Liga face parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID), coaliţia condusă de Marine Le Pen.

Meloni, care l-a susţinut pe liderul Vox, Santiago Abascal, la mai multe evenimente electorale, nu s-a pronunţat încă, dar duminica aceasta ministrul său de afaceri europene, Raffaelle Fitto, a încercat să minimizeze importanţa acestei plecări, dând asigurări că "nu schimbă lucrurile".

Fitto a susţinut că Italia are "o altă partidă de jucat" şi anume să fie protagonistă în formarea noii conduceri a Uniunii Europene (UE) după alegerile europene din iunie, afirmându-şi "ponderea strategică" ca ţară fondatoare şi a treia putere din zona euro.

Fitto nu a confirmat dacă partidul premierului Meloni, Fraţii Italiei, o va susţine pe preşedinta Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, politiciană germană care provine din rândul popularilor europeni - pentru un al doilea mandat. "Nu ne-am decis încă pentru că vrem să auzim ce spune şi vrem să-i vedem programul. Nu votăm pe baza simpatiilor sau antipatiilor", a susţinut Fitto.

Din octombrie 2022, guvernul italian este format dintr-o coaliţie de trei partide din trei familii europene diferite: partidul Fraţii Italiei al lui Meloni, care face parte din ECR, Liga lui Salvini, care aparţine grupului Identitate şi Democraţie (ID), şi Forza Italia a lui Antonio Tajani, grupare care este afiliată grupului Partidului Popular European (PPE), citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510