REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
31.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Pe TERENUL fostei baze RATC, ca-n VESTUL SĂLBATIC

Pe TERENUL fostei baze RATC, ca-n VESTUL SĂLBATIC

Replica API 9 decembrie 2020 | 00:00 3992

Despre fosta bază a Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa s-a tot scris în ultimii ani. Cetățenii sunt disperați de mizeria de nedescris din zonă și fac apel către primarul orașului, Vergil Chițac, să ia atitudine în ceea ce privește zona și mizeria aruncată.

După ce de-a lungul timpului, se vehicula că se va ridica un centru comercial, fosta bază a RATC-ului a devenit focar de infecție, spre disperarea locuitorilor din zonă. Aceștia cer primăriei să ia atitudine și să încerce să ofere amenzi celor ce își aruncă sacii plini de gunoaie. Potrivit informațiilor noastre, acel teren a fost întotdeauna plin de pet-uri și gunoaie, din cauza unor cetățeni de etnie romă care obișnuiesc să își descarce resturile menajere și sacii plini de moloz. Locuitorii zonei face apel către primăria municipilui să facă ceva cu spațiul fostei baze, de pe strada Chiliei colț cu bulevardul Soveja, care a devenit groapă de gunoi.

Un locuitor al zonei a declarat că este o problemă serioasă în acea zonă. ,,E o mare problemă cu educația oamenilor din zonă, dar nimeni nu se îngrijește să facă ceva de ani de zile. Vegetația iese prin gard ocupând o bună parte din trotuar, și așa transformat în parcare”, a declarat acesta.

Răspunsul oficialilor

Pe acest subiect, reprezentanții Primăriei Orașului Constanței au declarat că au cunoștințe despre problemă dar că, în afară de amenzi pentru aruncarea gunoaielor, nu pot face nimic deoarece zona este proprietate privată. ,,Vis a vis de construirea de imobile, mall-uri sau ce s-a mai vehiculat prin presă, nu putem comenta pentru că este proprietate privată. În ceea ce ne privește pe noi, pentru faptul că nu și-a îngrijit terenul, proprietarul a fost amendat. Pe domeniul public, polițiștii locali, au în atenție toată zona respectivă și au amendat persoanele care au aruncat gunoiul în loc nepermis. Au fost prinse persoanele, au fost sancționate. Evident că zona aceasta va rămâne în atenția noastră și de fiecare dată, persoanele care vor fi prinse aruncând gunoiul, vor fi sancționate.”, au declarat reprezentanții Primăriei orașului Constanța.

Marina Park Shopping Center o iluzie fantastică

În anul 2014, în presă, se vehicula că peisajul Constanței se va îmbogăți cu un nou centru comercial spectaculos. Un grup spaniol intenționa să investească 240 de milioane de euro pentru a ridica un mall și mai multe blocuri pe un teren de aproape 10 hectare. Fosta bază a RATC de pe strada Soveja, în imediata vecinătate a Palatului Copiilor, urma să devină cel mai nou și modern mall al Constanței. La acel moment, Primăria Constanța, emisese certificatul de urbanism și se pare că se pregăteau demarările lucrărilor.

Cine este proprietarul terenului?

Terenul a fost obținut de investitor de la Maria Maia Damadian, care a obținut în instanță retrocedarea terenului de 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa.

Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro către SC Habbitania SRL, actuala Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acolo trebuia localizata Sala Polivalenta! Impreuna cu stadionul, terenurile de antrenament si Palatul Copiilor si parcul Tabacarie in preajma, primaria trebuia sa dezvolte zona pentru sport si agrement, in beneficiul constantenilor. Dar 'samsarii' de la primarie au preferat sa atribuie terenul ca despagubire la retrocedari, batandu-si joc de oras. Nu era nevoie ca retrocedarea sa fie pe aceasi locatie ca in 1935. Terenul trebuie sa fie pastrat de primarie pentru un parc de agrement.
1
0
Pai acolo trebuia sa fie un cartier,constanta altfel a anulat regulamentul In instanta..mai bine soareci , sobolani si serpi in spatiu verde ce e drept ..oricum la noi, daca sunt blocuri de ce betoane, daca se amenajeaza numai avem spatii verzi pentru serpi , cum o dai nu e bine
0
1
Proprietarii 6 la numar sunt in Spania iar in Bucuresti au un birou de unde se gestioneaza activitatea firmei. Zona a fost folosita de serviciul rutier pentru examene auto si pazita de catre o firma bagaboanda de paza a lui Oita piticul
2
0
Nu mai este demult terenul batranelor. Altcineva este. Daca va uitati oriunde se deschde un discounter mare, gen Lidl, Carrefour, in jurul lui se face ansamblu rezidential. Doar Palatul copiilor ii incurca. Nu au putut sa-l ia sa-l vanda. Inca.
7
0
cum sa sanctionati propitaru? stiti cine este ? eu stiu
3
0
Da ma cred k a votat cu HAUR !! DAR SI mirare asta ARE UN MUYAN DE BALAURE! KOKALAURE!
7
0
Bogaris asta, nu poate fi data in judecata pentru faptul ca nu isi ingrijeste proprietatea?
12
0
Esti c8 gagiul.
5
2
Balaure, ce naiba ai scris acolo? In ce limba? Si de ce? Vai de capul tau! Ma mir ca nu ti-a explodat telefonul in mana. Auzi, tu ai votat AUR, nu-i asa?
18
3
cum de nus comenturi citi nu vor mostenire si la citi li s ofera sau nu stiu splanga in instanta
4
12

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620