REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.4° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Pensiile de peste 2.000 de lei vor fi impozitate și în 2024

Pensiile de peste 2.000 de lei vor fi impozitate și în 2024

Virgil STOIAN 22 decembrie 2023 | 13:58 5428

Ca și în 2023, pensionarii care primesc peste 2.000 de lei pe lună vor plăti impozit pentru ceea ce depășește acest prag.

Pensiile de peste 2.000 de lei vor fi impozitate si in 2024

Pensionarii nu scapă de impozitarea pensiilor nici în 2024. Pragul minim de la care se va percepe impozit este cel de 2.000 de lei. Asta înseamnă că beneficiarii care vor încasa o pensie de până la 2.000 de lei, inclusiv, nu vor plăti impozit.
Pensiile de peste 2.000 de lei vor fi impozitate și în 2024

Deși a confirmat din nou că în bugetul pe 2024 există banii cele două majorări de pensii prevăzute anul viitor, Simona Bucura Oprescu a precizat că pensiile care depășesc 2.000 de lei vor fi impozitate.

”Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii. În 2024, toate pensiile vor crește, ele vor veni mărite.

E important ca pensionarii să știe că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat ministrul muncii la Antena 3 CNN.

Impozitarea pensiilor se va face progresiv, după o schemă întocmită de guvern, care prevede trei praguri de impozitare.

Astfel, se va plăti un impozit de 10% pentru o pensie mai mare de 2.000 de lei, dar mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net. Potrivit bugetului pe anul viitor, câștigul salarial mediu net lunar folosit la fundamentarea bugetului este de 4.733 de lei.

Trei praguri de impozitare

Asta înseamnă că o persoană cu o pensie între 2.000 și 4.733 de lei, plătește 10% impozit, care se aplică diferenței între pensia persoanei și pragul de 2.000 de lei.

A doua treaptă de impozitare prevede un impozit de 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Acesta din urmă este în cuantum de 7.567 lei.

Asta înseamnă că, dacă aveți o pensie mai mare de 4.733 de lei, dar mai mică de 7.567 de lei, veți plăti un impozit de 15% pentru diferența dintre aceste două praguri de impozitare.

Ajungem, în fine și la ultima treaptă de impozitare care prevede un impozit de 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Așadar, persoanele cu pensii mai mari de 7.567 lei, vor plăti 20% impozit pentru tot ceea ce depășește acest prag.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dezinformare crasa : cele trei praguri sunt pentru pensiile speciale. pentru pensiile contributive se mentine un impozit de 10% pentru veniturile peste 2000 lei. daca nu aveti capacitatea de a intelege un subiect eviati sa-l tratati.
0
0
Pensiile speciale vor fi impozitate progresiv,alo PRESA,de ce le amestecați și zăpăciți lumea, ia corectați aberația, vă rog
0
0
Pensia de 2000 lei nu acoperă cosul zilnic Dar pentru bugetul țării, cum doamne fereste a ministrului nu rezolva problema
0
2
pensii si salarii speciale la oameni speciali !merg treburile in tara pe roti speciale datoria si inflatia ,traiul pensionarilor si salariati cinstiti si muncitori este special si el!se imprumuta la banci si c. a. r. in special sa si plateasca impozitele si darile speciale ce se maresc special an de an,s a traeasca dupa o luna pe alta sa si intretina copii la scoala iar munca lor speciala e folosita de minoritatea speciala care prospera luna de luna ,an de an ! votati specialii!
4
0
bai virgile ce zice klaus de ce sparii oamenii ? sau ratingul sa iasa restul vorba aia
1
0
Articol total eronat. Impozitarea progresiva se refera la pensiile socotite speciale si se aplica numai partii necontributive. Este greu sa cititi preveserile Legii nr. 282/2023, care la art. XVIII a modificat art. 101 din Codul Fiscal? Asadar pentru persoanele care au pensii strict contributive li se va retine, ca si pana acum, NUMAI 10% din ce trece de 2.000 lei deductibili.
4
0
Nu aveți pentru pensiile speciale care și asa le ați mărit nesimțirea pentru care veți plăti ca nu le ați lăsat și nu v ați atins de ele se va reflecta în c*rând la parlamentare când veți părăsi unul câte unul scaunul
1
2
Foarte bine drogaților, impozitați nenorocitele astea de pensii și indexatile pe cele ale drogatilor speciali, drogați datorita cărora, noi toți romanii plătim procesele câștigate la CEDO. Când ii vedem după gratii pe acești nenorociți. Ce fac acești cretini cu atâtea bani, timp în care pensionarii mor, copii se culca nemâncați? Jeguri ordinare
6
1
Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale” ― Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută
3
0
Si nesimtitilor din guvernbsi parlament si celor care au salarii nesimtite la stat sa le ia impozit 50%
6
1
Sa imi sugeti cariciul fraierilor, v-am luat votul.
2
2
Dacă scădem CAS, CASS și impozit din 7567, nici pe lună nu iese 4733. Undeva sau cineva face greșeli voite.
6
0
Cum sa impozitezi, mai, pensiile? Pensiile sunt un venit deja impozitat, un depozit al contribuabilului pe care status era dator sa il investeasca si sa-l creasca si care e garantat de stat, ca ei au inventat legiile pensiilor. Daca nu le da pensiile corecte, sa le dea toti banii intr-o singura transa si pensionarii o sa-si administreze singuri banii. La fel cum retragi de la banca din depozit, asa e si la pensii. Ce impozit pe venit vrei? CCR a dat deja hotarare ca nu se pot impozita pt ca aduc atingere unui drept dobandit in trecut. Iar apoi ce e aberatia cu praguri si praguri intre salariu brut si net? Ce fundament are asta? Le este si lene sa modifice legea anual, asa ca gasesc o formula, gen PI*salariu_mediu_net/2. Nu mai spunem ca sunt si foarte mici, ia faceti voi audit sa vada fiecare pensionar cat a cotizat si cat primeste, restul sa se duca la urmasi. La firme bancare au cerinte de audit, la stat nu.
9
0
guvernului ca din 2000 de lei sau mai putin se traieste foarte greu in saracie si lipsuri foarte mari la inflatia care ia din pensii in fiecare luna de peste 2 ani si continua si asta e valabil si pana pe la 3500 - 4000 chiar daca la o scara doar foarte putin mai mica
5
0
am platit impozite uriase pe salariu toata viata si contributia la pensie; acum daca sunt pensionar de ce trebuie sa mai platesc impozit ? ptr ca sunt banii mei cu care eu am contribuit si au fost deja impozitati o data; raman cu impresia ca sunt impozitat de 2 ori de parca pensia ar fi un venit oarecare dar evident nu e; inca o mare bataie de joc si mare magarie pe langa cele foarte numeroase care exista deja; furt legalizat din banii mei
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699