REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
20.9° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Pensionarii au o problemă uriașă, după recalcularea pensiilor

Pensionarii au o problemă uriașă, după recalcularea pensiilor

Mirela PASCAL 20 august 2024 | 11:47 6719

În procesul de recalculare a pensiilor, mulți pensionari au fost sau sunt nevoiți să aducă adeverințe de la vechile locuri de muncă, adeverințe care se găsesc doar la Arhivele Naționale. Acest proces de obținere a documentelor necesare este unul foarte costisitor, iar Blocul Național Sindical avertizează că un milion de persoane nu vor putea obține actele, informează Mediafax.

Pensionarii au o problema uriasa, dupa recalcularea pensiilor

Blocul Național Sindical (BNS) lansează prin intermediul unui comunicat de presă „un apel public către Arhivele Naționale ale României pentru a iniția de urgență consultări cu operatorii economici autorizați, în vederea stabilirii unor tarife accesibile pentru accesarea serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii”.

Potrivit comunicatului, începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activității desfășurate. În acest context, BNS atrage atenția că tarifele actuale, stabilite prin Ordinul nr. 299/2023 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, sunt mult prea ridicate și depășesc posibilitățile financiare ale pensionarilor, în special ale celor cu pensii minime sau medii.

În plus, conform noilor dispoziții introduse prin Legea nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, competența de a stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați revine acum Arhivelor Naționale ale României. Prin urmare, această schimbare legislativă oferă Arhivelor Naționale responsabilitatea directă de a negocia și stabili tarife care să fie echitabile și accesibile, ținând cont de situația social-economică a categoriilor vulnerabile, cum sunt pensionarii, mai susține BNS.

Un pensionar poate plăti peste 2800 de lei, fără TVA

Sindicaliștii consideră că este „inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăți economice, să fie împiedicați să își valorifice drepturile legale din cauza unor tarife uriașe pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor”.„De exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Această sumă este inaccesibilă pentru majoritatea pensionarilor. Cei mai afectați vor fi însă, pensionarii care câștigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Concret, peste 1,1 milioane de români vor fi puși într-o situație extrem de dificilă întrucât situația financiară în care se află nu le permite să facă demersurile necesare pentru obținerea adeverințelor de vechime. Aceste costuri exorbitante nu doar că le vor îngreuna accesul la recalcularea pensiilor, dar vor submina și dreptul constituțional al vârstnicilor români la un trai decent! Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro”, scrie în comunicatul de presă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ai muncit o s u g i...mecanicul de locomotivă a munci 25 de ani a ieșit la pensie la 50 de ani și vrea mărire de pensie?...sa o s u ga.
5
4
recalcularea a fost praf în ochi
5
2
PRIN GURA AU MUNCIT 25 DE ANI SI ACUM VOR PENSII...ALTI AU MUNCI 45 DE ANI LA ZI.
2
3
tuturor pensionarilor le-a fost scazut masiv din numarul de puncte, ca au avut sau nu grupa. statul roman maffiot nu vrea ca oamenii sa incaseze pensia meritata dupa o viata de munca
10
3
fosti mecanici de locomotive care au avut grupe de munca au primit decizii in care de ex intr-un caz a fost scazut numarul de puncte de la 121 acum la 64 in decizie si in alt caz de la 128 acum la 91 in decizie; deci in general in cazul celor cu grupe de munca din toate meseriile vor avea loc scaderi foarte mari de punctaje in baza noii legi a pensiilor care "va creste toate pensiile" spunea ciolacu - nu chiar toate - de fapt foarte putine de ex majoritatea, vreo 2 milioane de pensionari, vor avea cresteri de la 1 leu la 500 de lei adica cu mult sub rata inflatiei si scumpirilor din ultimii 4 ani
12
0

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516