REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Peste 12.000 de morți în Turcia și Siria, stare de calamitate în zece provincii

Peste 12.000 de morți în Turcia și Siria, stare de calamitate în zece provincii

A.V. 8 februarie 2023 | 09:59 3022

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a trecut de 12.000 de morți și, pe măsură ce trece timpul, este de așteptat să crească. 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia, iar șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la altă. Continuă căutările și misiunile de salvare contracronometru. Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud. Peste 50.000 de oameni au fost salvaţi în Turcia până acum. Autoritățile au declarat stare de calamitate în 10 provincii, pentru trei luni, și susțin că sinistrații vor fi cazați în hotelurile din Antalya. Până vor ajunge acolo, oamenii se luptă să supraviețuiască iernii. Corturi umanitare au fost instalate pentru cei care nu mai au case. Rămași doar cu hainele de pe ei, oamenii au aprins focuri și spun că au mâncat pentru prima dată după două zile. Iarna și drumurile distruse îngreunează sosirea ajutorului de care au nevoie.

Peste 12.000 de morti in Turcia si Siria, stare de calamitate in zece provincii

     

ACTUALIZARE 22.00 Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, care a zguduit luni sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, a ucis peste 12.000 de persoane în total, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de oficiali şi salvatori, relatează AFP.

În zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane şi alte 1.730 în zonele rebele, potrivit Căştilor Albe. În Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi. Peste 50.000 de oameni au fost salvaţi în Turcia până acum.

ACTUALIZARE 19:00 - Organizaţia Mondială a Sănătăţii trimite echipe de experţi şi zboruri cu materiale medicale către Turcia şi Siria după cutremurul devastator de luni.

OMS va trimite o delegaţie la nivel înalt pentru a-şi coordona răspunsul precum şi trei zboruri cu materiale medicale, dintre care unul este deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nevoile în materie de sănătate sunt foarte mari", a subliniat dr. Iman Shankiti, reprezentantul OMS pentru Siria.

ACTUALIZARE 17:00 - Din datele existente până în acest moment, niciun român nu a murit sau nu a fost rănit în urma seriilor de cutremure din Turcia, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"Potrivit datelor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, cel puțin până în acest moment, nu avem informații privind cetățeni români care să fie răniți sau decedați ca urmare a cutremurelor din Turcia din ultimele zile", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ACTUALIZARE 13.10 Peste 11.200 de oameni au murit în urma cutremurului care a afectat Turcia și Siria, scrie BBC. Oficialii turci spun că 8.574 de persoane au murit în țară. În ceea ce privește Siria, deși o cifră exactă este dificil de aflat, se estimează că numărul deceselor confirmate până acum este de 2.662. Cutremur de 4,5 în Turcia

ACTUALIZARE 13.00 Un nou cutremur s-a produs în Turcia. A avut magnitudinea de 4,5. A avut magnitudine mică, dar oamenii s-au speriat și au început să fugă de lângă clădiri. Multe sunt fisurate sau grav avariate și se pot prăbuși la orice replică, relatează corespondentul Digi24 în Turcia.

"Unde sunt corturile, unde sunt camioanele cu mâncare?". Erdogan, primit cu furie de oamenii care acuză că nu au primit niciun ajutor

ACTUALIZARE 12.50 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a ajuns în zona afectată cel mai puternic de cutremur, unde oamenii sunt furioși din cauza lipsei de acțiune a autorităților. Ei spun că nu au primit ajutor și că încă au rude și prieteni sub dărâmături care nu pot fi salvați. Recep Erdogan vizitează Kahramanmaras și Hatay, precum și Pazarcik. Oamenii și-au exprimat furia și acuză lipsa de acțiune a guvernului, iar unii susțin că nu au primit ajutor. Arzu Dedeoglu, o femeie din Iskenderun, a declarat marți seară unui reporter BBC că cele două nepoate ale ei au rămas blocate sub dărâmături și că nu a primit nici până atunci ajutor pentru a le căuta și scoate.

ACTUALIZARE 11:40 Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni a ajuns la cel puțin 9.638, au anunțat autoritățile, potrivit CNN. În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 7.108, în timp ce 40.910 au fost răniți, potrivit președinției Turciei pentru dezastre și conducere, SAKOM. În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost ucise atât în ​​zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli.

ACTUALIZARE 10.30 Salvatorii sunt într-o cursă contracronometru pentru scoaterea oamenilor de sub dărâmături, iar operațiunile sunt tot mai dificile din cauza temperaturii extrem de scăzute. Supraviețuitorii care au rămas fără adăpost sunt nevoiți să facă față acum gerului. În Gaziantep, epicentrul primului cutremur din Turcia, temperaturile au coborât la minus un grad. Spre nord e și mai frig, în zona montană termometrul arătând minus 5 grade Celsius. Meteorologii spun că temperaturile vor scădea și mai mult în sudul Turciei și nordul Siriei. În următoarele zile temperaturile vor scădea noaptea până la minus 7 grade în Gaziantep. Și mai ger va fi spre munți. Un inginer care coordonează misiuni umanitare a declarat la CNN că salvatorii din Turcia și Siria trebuie să nu renunțe la misiuni, deoarece supraviețuitorii ar putea fi găsiți chiar și după „săptămâni” de la producerea cutremurului.

 

O fetiță siriană, prinsă sub dărâmături, și-a protejat frățiorul cu propriul corp

 

ACTUALIZARE 10.20 În zonele afectate de cutremurele uriașe din Turica oamenii trăiesc drame inimaginabile. Salvatorii sosiți din întreaga lume fac eforturi supraomenești să scoată de sub dărâmături supraviețuitori. În Siria, o fetiță de 7 ani, prinsă între betoane care își protejează frățiorul mai mic cu propriul corp a fost scoasă de salvatori de sub dărâmături după 36 de ore. „Scoate-mă de aici, voi face orice pentru tine”, îl imploră fetița pe omul care a gasit-o, scrie CNN.

9.500 de morți în Siria și Turcia

ACTUALIZARE 10.15 Turcia a revizuit din nou numărul morților în urma cutremurului, autoritățile spunând acum că sunt 6.957 de decese. În Siria au murit 2.470, așa că numărul total al deceselor se apropie de 9.500, scrie The Guardian.

Talibanii din Afganistan anunță că vor trimite un ajutor de 165.000 de dolari pentru Turcia și Siria afectate de cutremur

ACTUALIZARE 10.05 Guvernul taliban din Afganistan va trimite un ajutor de 165.000 de dolari pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, scrie Reuters. Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară şi este el însuşi destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Naţiunilor Unite. Talibanii au preluat puterea în 2021 când forţele străine s-au retras şi, de atunci, Afganistanului i s-au impus sancţiuni asupra sectorului bancar şi nicio capitală nu i-a recunoscut în mod oficial guvernul. ACTUALIZARE 10.00 Președintele Recep Erdogan merge azi în zonele afectate de puternicul cutremur de luni, în timp ce salvatorii continuă eforturile uriașe pentru a scoate oamenii rămași sub dărâmături. Va vizia orașul Kahramanmaraș și provincia Hatay, lângă epicentrul puternicului cutremur. Erdogan a declarat anterior stare de urgență timp de trei luni în 10 provincii.

ACTUALIZARE 9.00 Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a trecut de 8.700, potrivit informațiilor oficiale, scrie CNN.

 

Patru australieni dați dispăruți după cutremurul din Turcia

 

ACTUALIZARE 8.53 Patru australieni sunt de negăsit în urma cutremurului devastator de luni din Turcia și Siria, a declarat ministrul de externe al țării. Departamentul de Afaceri Externe și Comerț al Australiei oferă asistență consulară familiilor lor.

Echipe de căutare și salvare australiene formate din 72 de persoane vor fi trimise în Turcia pentru a ajuta.

Bilanțul deceselor a trecut de 8.400

ACTUALIZARE 8.50 Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la 8.424, potrivit informațiilor oficiale, scrie CNN.

În Siria, 2.530 de decese au fost confirmate atât în ​​zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli. Sunt 4.654 de răniți.

În Turcia, cel puțin 5.894 de persoane au murit și 34.810 au fost rănite, a declarat marți vicepreședintele turc Fuat Oktay.

ACTUALIZARE 8.35 Bilanțul deceselor din Siria a crescut la 2.470, ceea ce crește la aproape 8.400 numărul total al deceselor după cutremur.   

Imagini din satelit. Cum arată acum orașe din Turcia după cutremurul care a prăbușit clădiri precum piesele de domino 

ACTUALIZARE 8.30 Mai multe imagini din satelit arată amploarea dezastrului cauzat de cutremurul  care a lovit Turcia și Siria la primele ore ale zilei de luni. Imaginile arată pagubele importante suferite de clădirile din orașele din sudul Turicie - Islahiye, Nurdagi și Duzici, scrie The Guardian.

Mii de oameni din Turcia și Siria au murit în urma cutremurului de luni cu magnitudinea de 7,8 și a zecilor de replici care au urmat. Alți zeci de mii sunt răniți și au rămas fără adăpost în frigul iernii.

Peste 8.000 de oameni au fost scoși până acum de sub dărâmăturile din Turcia, dar alte câteva mii sunt dați dispăruți.

Imaginile din satelit publicate de Maxar Technologies oferă o imagine despre amploarea provocării căreia echipajele de urgență trebuie să îi facă față în zilele următoare. Ele arată în detaliu amploarea distrugerilor din orașe și sate întregi.

Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 100 de milioane de dolari

ACTUALIZARE 7.40 Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria. Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.

Preşedintele emiratez, şeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat "mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremurele din Siria şi Turcia", a anunţat agenţia oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populaţia afectată de seism din Siria, scrie Agerpres. Premierul EAU anunţase cu o zi înainte trimiterea unui ajutor umanitar de urgenţă, evaluat la 50 de milioane de dirhami (13,6 milioane de dolari).

Ministerul Apărării din EAU a anunţat trimiterea a şapte avioane cu ajutoare în cele două ţări. Trei au ajuns deja în Turcia, iar două sunt destinate Siriei. Un prim zbor, care transporta zece tone de ajutor alimentar, a aterizat marţi pe aeroportul din Damasc, potrivit agenţiei de ştiri SANA.

Regele Salman al Arabiei Saudite a solicitat organizaţiei umanitare a regatului "să organizeze un pod aerian cu scopul de a oferi ajutor medical, alimentar şi logistic pentru a atenua impactul cutremurului asupra populaţiilor siriene şi asupra Turciei", a declarat agenţia de presă saudită SPA, fără a furniza alte detalii. A fost iniţiată, de asemenea, o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta victimele din ambele ţări.

Cutremurul puternic de luni ar putea afecta 23 de milioane de oameni, a declarat marţi OMS, avertizând că "principalele nevoi nesatisfăcute ar putea fi în Siria pe termen imediat şi mediu". Livrarea ajutoarelor internaţionale în această ţară devastată de război din 2011 şi aflată sub sancţiuni internaţionale este o bătaie de cap logistică şi diplomatică pentru ţările occidentale şi ONG-uri.

În 2012, Arabia Saudită şi EAU, împreună cu alte trei monarhii arabe din Golf - Kuweit, Bahrain şi Qatar - au rupt relaţiile cu regimul de la Damasc, acuzat că "îşi ucide poporul", şi şi-au oferit sprijinul opoziţiei şi rebelilor. 

ACTUALIZARE 7.30 Femeie: "Am trăit o mare spaimă. Conductele de apă și gaze din casă s-au spart. Avem pagube serioase peste tot, la toți pereții. Am vrut să intrăm înăuntru după cutremur, dar nu ne-au dat voie. Toți de aici suntem în aceeași situație. Și casele rudelor noastre au fost distruse. I-am pierdut pe cei dragi, nu avem ce face.
Vrem să ne întoarcem în satul nostru, dar drumurile sunt închise. Nu avem radiatoare. Dacă asigură căldură, nu vrem altceva."

"Ne simțim îngrozitor. Vedeți situația noastră, încercăm să ne încălzim la acest foc. Încercăm să supraviețuim fără mâncare și apă. Vrem să ne întoarcem acasă cât mai curând. Vrem să ieșim din această situație. Dacă statul ne întinde o mână și ne ajută, atunci putem pleca acasă", spune un bărbat care stă cu doi copii mici lângă foc.

Femeie: "Două zile n-am mâncat, nici un ceai n-am băut, de două zile. Dormim fie în mașini, fie pe stradă. Am aprins un foc în fața ușii vecinilor. Am venit astăzi la cort, dar înghețăm. Sub cort e apă. Nu se încălzește deloc, înghețăm. Echipajele ne-au împărțit supă pentru prima dată în două zile, în cele din urmă am mâncat."

ACTUALIZARE 7.20 Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000.

Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aviz celor care se lasa prositi si cumpare apartamente in cotetele cipanilor, in Mamaia Nord si Sat.
1
0
Cutremurul trebuia sa se întâmple la constanța și bucurești nu la turci
1
3
Sa vedeti cind o sa fie la noi cutremur cite cotetze makkedonesti facute pe iefteneala se vor prabusi .Mamaia nord construita in mlastina si pe nisip se va duce in mare .he he
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510