REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
5.4° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Petiție pentru demiterea incompatibililor din conducerea companiilor energetice de stat!

Petiție pentru demiterea incompatibililor din conducerea companiilor energetice de stat!

Virgil STOIAN 18 octombrie 2024 | 00:00 226

România poate să piardă o sumă care poate ajunge la 500 de milioane de euro din tranșa a treia de plată din PNRR, potrivit unor surse guvernamentale. Motivul este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat. Comisia Europeană consideră că la unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica au fost numite, în consiliile de administrație, persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente. Până acum, premierul Ciolacu nu a luat nici o măsură și nici nu pare că ar dori acest lucru, astfel că tranșa din PNNR e ca și pierdută.

Petitie pentru demiterea incompatibililor din conducerea companiilor energetice de stat!

Într-o primă scrisoare a Comisiei Europene, trimisă Guvernului în iunie 2024, sunt enumerate 8 companii din subordinea Ministerului Energiei îacre au fost angajați incompatibili pe funcții de conducere. Printre acestea se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Conpet. De asemenea, sunt enumerate și cinci companii de la Transporturi: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR, Metrorex și CFR Călători. O altă scrisoare, trimisă Guvernului pe 15 octombrie, dă și un ultimatum. Șefii vizați trebuie schimbați în maximum 6 luni pentru a nu se pierde banii. Iar observațiile României privind scrisoarea Comisiei trebuie trimise în maximum o lună.

Petiție pentru demiterea persoanelor incompatibile

Pentru a nu pierde 500 de milioane de euro, a fost inițiată o petiție prin care se solicită demiterea persoanelor incompatibile din consiliile de administrație ale companiilor energetice de stat: „România este pe punctul să piardă 500 de milioane de euro din PNRR din cauză că Marcel Ciolacu și miniștrii săi au numit, la mai multe companii de stat, directori incompatibili, fără niciun fel de experiență în domeniu și fără să anunțe public. Cu alte cuvinte, Guvernul refuză să dea jos pilele oamenii numiți pe linie de partid. Preferă să-și păstreze oamenii în funcții, chiar dacă țara pierde jumătate de miliard de euro. Nepotismul pare a fi mai important decât banii cu care ar trebui să se facă trecerea la energia verde și digitalizarea țării. Într-o primă scrisoare a Comisiei Europene, trimisă Guvernului în iunie 2024, sunt enumerate 8 companii din subordinea Ministerului Energiei. Printre acestea se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Conpet. De asemenea, sunt enumerate și cinci companii de la Transporturi: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR, Metrorex și CFR Călători. O altă scrisoare, trimisă Guvernului pe 15 octombrie, dă și un ultimatum. Șefii vizați trebuie schimbați în maximum 6 luni pentru a nu se pierde banii. Iar observațiile României privind scrisoarea Comisiei trebuie trimise în maximum o lună. Din păcate, din iunie până acum, Guvernul nu a schimbat nici unul dintre șefii vizați. Așa că cerem premierului Marcel Ciolacu să răspundă urgent solicitării Comisiei Europene, să demită sau să ceară demisia celor din conducerea companiilor vizate.“ Petiția a fost semnată până acum de 12.000 de persoane.

Petitie pentru demiterea incompatibililor din conducerea companiilor energetice de stat! Cristian Vasilescu

Cine sunt incompatibilii!

Unul dintre cei incompatibili este Cristian Alexandru Vasilescu, care a fost selectat ca membru al Consiliului de Supraveghere la Transelectrica, el fiind, la momentul selecției, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG), acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%, este SGG, acesta fiind și responsabil de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru Transelectrica. Pe lângă secretar de stat la SGG și membru al Consiliului de Supraveghere, Cristian Alexandru Vasilescu este și președintele Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR), care a făcut selecția Directoratului.

Petitie pentru demiterea incompatibililor din conducerea companiilor energetice de stat! Victor Moraru

Victor Moraru, un alt incompatibil

Un alt caz este Victor Moraru, prietenul vicepremierului Marian Neacșu, fost vicepreședinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și acum membru în directoratul Transelectrica. Victor Moraru, membru al directoratului Transelectrica, operatorul de stat care se ocupă cu transportul energiei electrice, este acționar la o altă firmă, care nu apare în ultima declarație de interese. Este vorba de Storage Green One SRL București. Din februarie 2023, Moraru este acționar al Storage Green One SRL cu 90 procente, deci societatea trebuia trecută în declarația de interese a lui Moraru, lucru care nu s-a întâmplat. Storage Green One a fost înființată în 2021 și avea ca obiect principal de activitate „producția de energie electrică”. Acționari la Storage Green One sunt Victor Moraru cu 98% și Carmen Geantă cu 2%. Geantă este și administratorul firmei.

Ciolacu: Nu riscăm să pierdem niciun euro

Legat de numirile pe pile în companiile de stat, premierul Marcel Ciolacu anunţa, recent, că speră ca şefii de companii din Energie pentru care Comisia Europeană a sesizat o serie de incompatibilităţi şi conflicte de interese îşi vor da demisia, altfel va declanşa noi proceduri de selecţie. Despre cele 1,1 miliarde de euro suspendate din PNRR, premierul a spus că „nu riscăm să pierdem niciun euro“, potrivit economedia.ro.

Petitie pentru demiterea incompatibililor din conducerea companiilor energetice de stat! Marcel Ciolacu

Nu riscăm să pierdem niciun euro. Sunt două sume la Ministerul Transporturilor, metroul la Cluj şi încă o sumă pe nişte erate care nu au fost admise din SEAP în JOUE, pe care le-am trimis din nou în discuţie la nivelul tehnic, dar amândouă sunt pe împrumut. România nu pierde niciun leu, niciun euro din granturi. Ei ne dau şase luni de zile ca să închidem procedurile. Tot ce era la companii la transporturi şi-au dat toţi demisia imediat. Tot ce era AMEPIP şi-au dat imediat demisia, unde am fi putut pierde bani. Sperăm ca şi la energie să se întâmple acelaşi lucru. Oricum declanşez proceduri la toate, oricum am cerut la Comisia Europeană să-mi trimită un expert în selecţia pe 109. Este exclus ca România să piardă vreun euro. Dacă am fi avut nişte miniştri mai implicaţi şi care ar fi înţeles că nu mai merge cu şmecheria în 2024, acum nu am fi avut această problemă“, a declarat Marcel Ciolacu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu mai sugocati tara cu toti rata tii si in competentii
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677