REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.6° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
20.6° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

Petre NEACȘA, din dosarul ARSVOM, a luat 460.000 lei MITĂ de la un AFACERIST din Constanța

Petre NEACȘA, din dosarul ARSVOM, a luat 460.000 lei MITĂ de la un AFACERIST din Constanța

Replica API 26 decembrie 2021 | 23:00 5839

Fostul director al Direcţiei economice din Ministerul Transporturilor, Petre Neacşa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită. El ar fi primit 460.000 de lei de la un om de afaceri din Constanța, în dosarul care vizează cumpărarea de către ARSVOM la preţuri supraevaluate a unor nave.

Petre Neacșa

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus disjungerea dosarului şi trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului NEACŞA PETRE, la data faptei, director al Direcţiei economice din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită”, a transmis, joi, DNA.

DNA arată că, în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) şi Regia Autonomă Administratia Fluviala a Dunării de Jos au achiziţionat, cu fraudarea legislaţiei primare în materie şi la preţuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) şi două drage fluviale, ”inculpatul Neacşa Petre, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziţie publică, suma de 460.000 lei”.

”Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcţiei pe care o conducea, fondurile necesare achiziţionării ambarcaţiunilor respective precum şi de a oferi acestuia diverse informaţii legate de proiectele de achiziţii”, a mai transmis DNA.

Petru Ogrinji

Ce oameni de afaceri sunt cercetați în dosarul ARSVOM

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În iulie, Petre Neacşa fusese reţinut de către procurorii DNA Constanța. În raportul de achiziţii publice pe 2020 al ARSVOM figurează achiziţia a patru nave, de la SC Suszi SRL care a furnizat şi în 2017 două nave agenţiei. Suszi SRL este cunoscută pentru numeroasele sale contracte cu statul, în valoare de circa 60 de milioane de euro.

În dosarul ARSVOM sunt cercetaţi, de altfel, și Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL, care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) şi Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, a treia firmă de apartament, la rândul ei intermediară a tranzacţiilor).

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ogrinji un hot ordinar
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303