REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.6° ConstanÈ›a Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
26.6° ConstanÈ›a Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Philip Lane: Modelul de inteligenţă artificială al BCE arată că inflaţia ar putea scădea mai rapid decât se estima

Philip Lane: Modelul de inteligenţă artificială al BCE arată că inflaţia ar putea scădea mai rapid decât se estima

A.F. 3 februarie 2024 | 00:00 234

Modelul de inteligenţă artificială (AI) al Băncii Centrale Europene arată că inflaÅ£ia în zona euro ar putea scădea mai rapid decât se aÅŸteaptă BCE, dar există un grad ridicat de incertitudine, a anunÅ£at economistul ÅŸef Philip Lane, transmite Reuters.

Philip Lane: Modelul de inteligenta artificiala al BCE arata ca inflatia ar putea scadea mai rapid decat se estimaPhilip Lane

Este pentru prima dată când un oficial BCE comentează previziunile generate de noul model de învăţare automată al Băncii Centrale Europene, care foloseÅŸte aproximativ 60 de variabile pentru a analiza modificările pe care algoritmii tradiÅ£ionali nu le pot repera.

Lane a prezentat un dispozitiv care arată că estimările AI indică până în iunie un nivel al inflaÅ£iei mai scăzut decât proiecÅ£iile macroeconomice oficiale ale BCE ÅŸi aproape de Å£inta de 2%, deÅŸi există o gamă largă de rezultate posibile.

În trimestrul doi din 2024, BCE se aÅŸteaptă la o rată a inflaÅ£iei de 2,7%, mai ridicată decât cea previzionată de economiÅŸtii intervievaÅ£i de Reuters, de 2,3%, ÅŸi de cea generată de AI.

Investitorii care estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puÅ£in cinci ori în acest an, iar prima mutare va fi decisă în aprilie, s-ar putea simÅ£i încurajaÅ£i de aceste previziuni noi generate de calculator.

Dar Lane susÅ£ine că "distribuirea pe scară largă" a rezultatelor posibile implicate de modelul de inteligenÅ£a artificială trebuie să se facă în mod prudent. Modelul a precizat:
"Există multe posibilităţi aici, aştept datele pentru a oferi noi previziuni, deoarece nu aţi vrea să mizaţi totul pe acest centru de distribuţie".

Modelul la care se referă Lane a fost dezvoltat de economiştii BCE Michele Lenza, Ines Moutachaker şi Joan Paredes, care l-au prezentat anul trecut.

De asemenea, Lane a declarat că perturbările transporturilor maritime înregistrate la Marea RoÅŸie nu au avut până acum un impact semnificativ asupra proiecÅ£iilor privind inflaÅ£ia din Europa.

Datele preliminare publicate joi de Eurostat arată că rata anuală a inflaÅ£iei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie, ÅŸi în linie cu estimările.

InflaÅ£ia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preÅ£urile pentru bunuri volatile, precum energia ÅŸi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiÅŸtii se aÅŸteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. InflaÅ£ia de bază este indicatorul urmărit cu atenÅ£ie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712