REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Pistele de biciclete din marile orașe sunt cu 2 clase mai sus decât la Constanța. Video

Pistele de biciclete din marile orașe sunt cu 2 clase mai sus decât la Constanța. Video

Ana Maria LIPAN, M.P. 9 august 2023 | 00:00 2392

Imaginea Constanței este departe de cea a orașelor pe care dorim să le emulăm. Haideți să privim puțin mai departe de orașul care ar trebui să fie întors cu fața spre mare și să mergem la Sibiu sau Brașov, ori Cluj sau Timișoara, acolo mersul pe bicicletă este practicat ca metodă de recreere, nu de testare a limitelor răbdării. 

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Video

Mii de locuri de parcare au fost sacrificate pentru implementarea proiectelor de mobilitate urbană, care au transformat Constanța într-un șantier perpetuu.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. VideoBulevardul Mamaia

Potrivit administrației, modificările regimului de circulație de pe marile artere rutiere ale orașului urmează modelul occidental și are ca principal obiectiv promovarea metodelor alternative de transport și reducerea emisiilor de poluanți atmosferici ale autoturismele personale. Din aceste considerente s-a decis amenajarea pistelor de biciclete pe mai multe bulevarde.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. VideoBulevardul 1 Mai

Desigur, aspirațiile municipalității ar fi de lăudat, dacă ele ar corespunde nevoilor și solicitărilor publicului larg. Astfel de inițiative ar fi binevenite, dacă problemele existente în prezent, care au fost deja aduse în atenția autorităților, ar fi soluționate în prealabil.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. VideoBulevardul Mamaia

Trecând peste acest aspect însă, nici cei câțiva cetățeni care folosesc bicicleta ca principal mijloc de deplasare nu sunt mulțumiți de aceste proiecte, care au deficiențe atât în proiecte, cât și în executare. 

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. VideoBulevardul Mamaia

Cum arată pistele de biciclete din marile orașe!

În Sibiu, de exemplu, primarul Astrid Fodor a inaugurat recent pista de pe malul Cibinului, un proiect finanțat din fonduri europene. Implicarea se observă în fiecare aspect al obiectivului de investiție, pista fiind dotată cu asfaltul cu pigment verde, care marchează traseul expres, o soluție tehnică importată din Olanda, o pasarelă circulară impresionantă, o exclusivitate la nivel național, dar zonele de relaxare cu bănci inovative, unele cu panouri solare și dispozitive wireless de încărcare a telefoanelor.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Video

Nu lipsesc nici iar rastelele pentru andocarea bicicletelor, care sunt iluminate cu corpuri eco-eficiente, conectate la sistemul telegestiune.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Video

Mai mult decât atât, unii dintre stâlpii de iluminat sunt smart, prevăzuți cu camere video și hotspot-uri pentru WiFi. Imaginile impresionante vorbesc de la sine!

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Video

Prin proiectul BikeSharing, Primăria Cluj-Napoca a realizat 50 de stații cluj bike.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Videopistă biciclete, Cluj; Credit foto: Lucian Milasan / Shutterstock.com

Și Brașov stă bine la capitolul transport velo, Primăria Municipiului continuând să investească masiv în infrastructura pentru circulație verde. În acest scop, autoritățile locale au întocmit Masterplanul Velo, care reprezintă, potrivit draft-ului "un document strategic cu o componentă operațională, menit să asigure condiții optime pentru deplasarea cu bicicleta.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Video

Acest document, detaliază componenta mersului cu bicicleta din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2027 și asigură o mai tranziție mai rapidă și eficientă către un sistem de transport durabil, echitabil, inclusiv un impact redus asupra mediului, menit să crească nivelul de sănătate urbană."  Acest plan își propune înființarea unor piste de biciclete care să se desfășoare pe o lungime de 148,5 km.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Video

Oradea are o infrastructură velo depășește 50 de kilometri (58,8).

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Videopistă biciclete, Oradea

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. VideoPistă biciclete București

În Constanța asemenea proiecte sunt de neconceput. Pe lângă faptul că modificările nu au fost bine primite, execuția și proiectarea lucrărilor lasă de dorit.

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. Videopistă biciclete Timișoara

Chiar și în cazul în care există cetățeni ar dori să facă o schimbare și să treacă la transportul verde, aceștia vor mai avea mult de așteptat până vor putea să iasă cu bicicletele pe stradă în siguranță. În prezent eficiența acestui mijloc de transport este limitată de lipsa de infrastructură din oraș. 

Pistele de biciclete din marile orase sunt cu 2 clase mai sus decat la Constanta. VideoBulevardul Tomis

Așadar, în Constanța, mersul pe bicicletă este mai degrabă un sport extrem, decât o variantă ecologică și sănătoasă de deplasare urbană, cu infrastructura velo slab dezvoltată, piste sunt înguste și întrerupte de anumite obstacole.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai da ca o sa si vedeti makkedoancele ca se dau jos din "gip" si iau bicileta in curr sa se sea pe pistele voastre he he .
2
0
Ce ne aratati dvs in poze este din alt film, oarase aerisite cu multa verdeata....acolo ai unde sa faci astfel de piste, vor fi si la noi...mai mici ce-i drept, dar vor fi...sa asteptam mai intai sa le finalizeze !
2
0
asteptam alegerile sa va dam jos pe toti, fara psd, pnl si alti maimutoi, sa vina altii noi ca voi va trebui sa va duceti ori acasa ori pe camera
8
1
Piste pe trotuare, numai cretin sa fii sa faci asa ceva. Folosesc unele asa numite piste de biciclete de pe trotuare si pe langa faptul ca sunt vai de mama lor pentru ca totul este denivelat si imi sparg dintii daca n-am suspensii, pietonii ignora total marcajele, mergand fara nici o treaba pe piste iar daca primesc claxoane sa se dea la o parte tot ei injura ca ce caut eu pe acolo. Pistele trebuie facute pe strazi, ca in orice tara civilizata iar trotuarele lasate strict pietonilor. Ca sa nu mai zic de amenajarea lor pentru ca in poze sunt doar cateva probleme observate, dar peste tot exista probleme majore. Mai nou, la intersectia de la EMAG au avut lucrare si au lasat ditamai groapa fix in mijlocul pistei, de ce? Vrem alternative la masini, dar solutiile primariei sunt de kkt si doar putini se incumeta sa mearga pe mirificele lor piste care sunt pline de pietoni sau cele de pe strada, constant ocupate de masini.
11
1
au distrus trotuarele ca sa faca rahaturile aste inutile. Se mai gaseste si cate-un do bitoc pe doua roti care casca gura sa scape bicileta de sub control si practic intr-o fractiune de secunda da peste tine. Multa mu e cu rahat celor care incurajeaza mizeria pe doua roti.
11
5
inutil sa compari niste orase normale cu un saivan makedogipsanez
9
0
Zice ca "administratia descurajeaza folosirea masinilor personale". Chitac merge numai cu masina. Administratia nu a candidat in alegeri cu programul asta. Daca spunea asa nu-i vota nimeni. De fapt totul este un pretext care a fost folosit de banda din spatele lui Fagadau, ca el e incapabil de asa aranjamente, sa acceseze 7 milioane de euro pe care sa le imparta jmekerii. EU da bani gratis numai pentru programe asa numite ECO sau de "cresterea mobilitatii urbane". Piste de biciclete. Ce inseamna este degradarea calitatii vietii pentru constanteni. Adica au disparut parcarile de pe Lapusneanu. Nimeni nu merge pe biciclete in sensul de renuntare la masina ca nu ai cum. Mergi pe bicicleta cu sacosele de la Selgros? Esco-cilor. Unde se vor parca acele masini nu ofera solutii primaria. Ei au sacrificat constantenii numai ca sa ia spaga. Atat. Cu pretul distrugerii calitatii vietii in Constanta. UNDE VOM PARCA escro-cilor ? Acum Chitac vrea si el sa fur-e si distruge Bratianu.
8
0
eu vreau ca primarul sa iasa la jogging in parcul Tabacariei sa dea o tura de lac, la lasatul serii cand e mai racoare si e momentul oportun pentru astfel de activitate.
11
0
Vreau ca primarul si viceprimarii sa mearga cu bicicletele pe piste si sa le intre crengile copacilor in cap. Nimeni nu gandeste in primarie dar salariile se iau la timp si sunt babane. Sunt numai m**e care n au idei,dorm pe ei si trag orasul inapoi.
30
3
Si oamenii din marile orase sunt cu 2 clase peste constanteni. La Constanta sunt numai gunoaie de indivizi, daca aveau ceva clasa il trimiteau dracului de mult pe primarul asta incompetent.
30
3
Sunt un primar cretin care a preluat de la alti cretini niste proiecte cretine si inloc sa le adaptez la cerintele orasului si ale cetatenilor le am implementat asa cum le am gasit ca altfel nu primeam bani si nu aveam ce sa fur. Pe pistele de biciclete se circula doar vara si numai daca permite vremea. Din cei 300 mii de locuitori merg cu masinile 100 mii si cu bicicletele sau trotinetele maxim 200 de persoane cca 30 zile pe an fiecare persoana din astea doua sute. Stiu ca dupa 5 ani pistele de biciclete vor disparea si se vor face iar parcari dar adtia 5 ani va fi greu in C ta. Plus cei 5 ani de santier. Numai cretini la conducere in Europa asta.
27
4
sa mi bag pwl in bicicletele voastre si in pistele voastre
30
22

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436