REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

PLAJELE, PREGĂTITE pentru SEZONUL ESTIVAL: se nivelează nisipul și se strâng gunoaiele!

PLAJELE, PREGĂTITE pentru SEZONUL ESTIVAL: se nivelează nisipul și se strâng gunoaiele!

Replica API 18 aprilie 2019 | 02:55 510

Mai este puțin până la deschiderea sezonului estival 2019, iar până atunci sunt și sărbătorile pascale, prilej pentru numeroși turiști să se îndrepte spre litoral. În așteptarea turiștilor, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) sunt în plină acțiune de pregătire a plajelor. Sectoarele consecionate au fost predate operatorilor, iar ABADL acționează pentru curățarea liniei țărmului.

Pregătirea plajelor de pe litoralul românesc pentru sezonul estival care se apropie cu pași grăbiți a fost unul dintre subiectele atinse în Colegiul Prefectural desfășurat, miercuri, 17 aprilie a.c., unde au fost chemați la „raport” șefii deconcentratelor din județul Constanța.

Referitor la acest subiect, reprezentanții ABADL au arătat că până pe 15 aprilie a.c. s-a acționat pe toate tronsoanele de plajă, pentru îndepărtarea gardurilor de stuf, pentru igienizare și discuire.

Pe tronsonul Constanța – Mamaia – Năvodari, gardurile de stuf au fost demontate deja, au fost realizate lucrările de igienizare manuale, lucrările de discuire și cele de ecologizare. „Având în vedere că sectoarele de plajă au fost predate către operatorii de plajă, în perioada următoare se vor efectua lucrări de întreținere a liniei țărmului. În funcție de condițiile meteo (vânt puternic, ploi ce pot genera șiroiri), se va interveni pentru aducerea suprafețelor de plajă la starea normală”, a precizat directorul ABADL, Hristu Uzun. Drept exemplu, zilele acestea se acționează în zona Cleopatra – Hotel Sulina, la linia țărmului, unde din cauza valurilro s-a creat un prag cu înălțimi cuprinse între 0,40 – 100 cm. „Pe acest tronson sunt folosite două autobasculante, două buldoexcavatoare, un tractor cu disc, un tractor cu utilaj ecologizare plajă”, mai arată Hristu Uzun.

La Eforie, vântul și valurile spulberă nisipul

Pe tronsonul Agigea – Costinești au fost păstrate gardurile de la Eforie, care asigură protecție pentru DN39; celelalte lucrări au fost realizate, spun reprezentanții ABADL.

Zilele acestea, până pe 19 aprilie a.c., se acțiunează în cona cordonului Eforie, unde, din cauza vântului și a valurilor, au apărut modificări majore pe suprafața de nisip.

Pe acest tronson se intervine cu o basculantă, un tractor cu disc, un buldozer și două buldoexcavatoare.

În zona Vama Veche se nivelează plaja

Pe tronsonul din sudul litoralului, de la Olimp până la Vama Veche, lucrările de igienizare manuală au fost realizate în proporție de 100%, în vreme ce lucrările de nivelare în proporție de 80%. „Se intervine în zona Vama Veche, unde din cauza gradului mare de agitație al mării, la linia țărmului s-au creat praguri cu înălțimi cuprinse între 0,5 m și un metru. „Se acționează cu un buldozer de capacitate mare. După nivelare, prin activități specifice, suprafața de plajă va fi adusă la starea normală de exploatare turistică”, a arătat Hristu Uzun.

Peste 150 de tone de deșeuri și 300 de tone de alge strânse până de 1 mai

În conformitate cu obligațiile contractuale, Apele Române au predat sectoarele contractate către operatorii de plajă, în perioada 1 – 15 aprilie a.c.. „Activitățile specifice de pregătire a sectoarelor de plajă contractate, activitate desfășurată în intervalul 18 februarie – 15 aprilie a.c., cât și a celor necontractate, au fost condiționate de condițiile hidro-meteorologice extreme, manifestate în proporție de aproximativ 80% din toată perioada de pregătire.

În intervalul 15 aprilie – 1 mai a.c. se vor desfășura activitățile de pregătire a suprafețelor de plajă necontractate, pentru sezonul estival și se va interveni la linia țărmului pe întreg litoralul românesc, pentru corectarea evoluției liniei țărmului în funcție de fenomenele hidrometeorologice, în special vânt și val din vânt, care conduc la modificarea acestuia”, arată Hristu Uzun.

În vederea pregătirii plajelor, sunt colectate, în permanență și gunoaiele. Astfel, de la începutul activităților de pregătire a plajelor și până în prezent, angajații Apelor Române au strâns de pe plajă aproximativ 150 de tone de deșeuri. Prin comparație, în aceeași perioadă din 2018, au fost colectate și evacuate peste 300 de tone de deșeuri.

„Privitor la alge, estimăm că până la 1 mai a.c. se vor evacua de la linia țărmului aproximativ 300 de tone de alege. Prin comparație cu anul 2018, când la aceeași dată au fost strânse și evacuate peste 12000 de tone”, a mai precizat directorul Hristu Uzun.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De las nisip....astept chistoacele, ambalajele de orice fel..semintele.
1
0
FB tu esti certat,a rau cu limba romana. Suta la suta esti prost. Ti-a placut scoala ca la pisica otetul.
0
0
Bai PSD-eilor...Mai lasati tata loc pe plaje si pentru noi constantenii si ai nostrii amarasteni din judet care mai venim la plaja! Ce atatea umbrele, sezlonguri, hamace, baldachine, in care sa se lafaie toti imbuibatii cu amantele lor gonflabile...
2
0
Sa apara sezlongurile ca e foame mareee! O sa ceara bani si ca sa intri in mare jegurile astea! De parca au adus ei nisipul si marea!
5
0
Sa mi bag pula in plajele voastre concesionate si in sezlongurile voastre makidonesti.
11
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016