REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
26° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Plajele private nu vor să renunțe la porțiunea de 30%, pentru cearceafuri

Plajele private nu vor să renunțe la porțiunea de 30%, pentru cearceafuri

Replica API 18 iulie 2022 | 00:00 228

Litoralul românesc are dreptul la 30% de plajă liberă, fără șezlonguri. O dată la câțiva ani, se fac licitații pentru concesionarea plăjilor, iar operatorii privați reușesc întotdeauna să pună mâna pe bucățile cele mai bune de plajă, transformându-le în mașini de bani. Primăria din Mangalia a fost singura care a licitat alături de antreprenorii care se bat până la os pentru o bucată de plajă și a reusit să câștige dorindu-și să aducă înapoi plajele publice pe litoralul românesc.

Conform OUG 19/2006, litoralul românesc este concesionat de către Apele Române operatorilor privaţi. Astfel, o dată la câţiva ani, A.B.A.D.L. licitează sectoarele de plajă. O licitaţie la care pot participa şi primăriile dacă au buget şi dacă-şi permit să concureze cu privaţii. De obicei, antreprenorii au întâietate la aceste licitații deoarece se dorește modernizarea plăjii. Nu mai suntem în anii 1980, să stăm pe cearceaf la mare, nu?

Ce se întâmplă cu sectoarele de plajă care aparțin operatorilor privați

Patronii de beach bar-uri au dreptul să-și amenajeze spațiul cum își doresc dacă respectă un singur lucru, și anume: 30% din plajă, trebuie să fie liberă pentru prosoape. De cele mai multe ori, nu se întâmplă acest lucru. Turișii și constănțenii sunt obligați să plătească șezlonguri, chiar dacă ei, poate, și-ar dori să întindă un prosop pe nisip.

Având în vedere că suntem în plin sezon estival, de obicei, operatorii de plaje, vrând să aibă o afacere prosperă în timpul verii, îi indeamnă pe turiștii care vor să stea pe prosop, să meargă la marginea plajei, în spatele beach bar-urilor, unde de cele mai multe ori sunt multe gunoaie.

Cine a avut curaj să liciteze alături de privați

Acum câțiva ani, alături de toți antreprenorii, a licitat și primăria Mangaliei, care, surprinzător a reușit să căștige licitația. Primăria Mangaliei își dorește să transforme măcar o plajă în plajă publică, pentru fiecare turist/cetățean, care nu își permite să plătească 100 de lei pe șezlong.

Primăria Mangaliei și-a dorit să concesioneze și un sector de plajă din Neptun, dar a pierdut licitația. Totuți, au reușit să pună mâna pe o bucată de plajă și poate cine știe, readuc plaja din anii 2000 la Mangalia: plaja cu prosoape întinse pe nisip, micii la un leu și berea la 2-3 lei, cum era pe vremuri.

Așadar, plajele ar trebui lăsate să respire prin acei 30% de loc gol, fără șezlonguri. Litoralul este gol, prețurile sunt în continuă creștere și șezlongurile ocupă plaja degeaba pentru ca oricum nu stă nimeni pe ele.

Ariana MANTA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513