REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Plecarea băncilor europene din Rusia va afecta atât companiile occidentale, cât şi pe cele ruseşti

Plecarea băncilor europene din Rusia va afecta atât companiile occidentale, cât şi pe cele ruseşti

A.F. 27 iunie 2024 | 00:00 62

Băncile europene care părăsesc Rusia vor produce pagube atât companiilor occidentale, cât şi celor ruseşti, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că multe afaceri occidentale încă operează şi folosesc servicii bancare în Rusia, transmite Reuters.

Plecarea bancilor europene din Rusia va afecta atat companiile occidentale, cat si pe cele rusesti Dmitri Peskov

În timp ce majoritatea băncilor ruseşti sunt afectate de sancţiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, băncile străine, inclusiv grupul austriac Raiffeisen Bank International şi cel italian UniCredit, au devenit poduri financiare cheie cu Occidentul, acestea majorându-şi profiturile în tot acest timp.

"Ele efectuează funcţii destul de importante, transferând fonduri, nu doar în interesul clienţilor acestor bănci, ci şi al clienţilor străini", le-a spus Peskov jurnaliştilor.

Autoritatea de supervizare a BCE a cerut tuturor băncilor cu expunere semnificativă la Rusia să-şi accelereze eforturile de eliminare a riscurilor, stabilind o foaie de parcurs clară pentru reducerea activităţii şi ieşirea de pe piaţa rusă.

În special activităţile Raiffeisen sunt analizate, ţinând cont de profiturile ridicate obţinute în Rusia şi de legăturile cu Moscova. Banca a fost avertizată în scris de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi blocat, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Nu uitaţi că multe afaceri occidentale lucrează în economia Rusiei, ele continuă să lucreze aici. Ele au investiţii masive, de miliarde, şi nu au părăsit această piaţă, sunt în continuare prezente. Deci, ele utilizează servicii bancare. Dacă acestea se opresc, firmele vor fi tot atât de afectate ca şi companiile noastre", a spus Peskov.

Din februarie 2022, aproximativ 1.000 de companii au ieşit de pe piaţa rusă, un exod care a costat firmele străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri de active şi pierderi de venituri, conform unei analize Reuters. Alte multinaţionale, cum ar fi Mondelez International, PepsiCo, Auchan, Nestle şi Unilever, şi-au menţinut prezenţa în Rusia, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510