REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

PMP: BEC – simplă incompetenţă sau înţelegere vinovată între Guvernele de la Bucureşti şi Budapesta? Nu vor să rezolve problema posibilului vot multiplu

PMP: BEC – simplă incompetenţă sau înţelegere vinovată între Guvernele de la Bucureşti şi Budapesta? Nu vor să rezolve problema posibilului vot multiplu

Replica API 11 mai 2019 | 00:24 425

Printr-o scrisoare deschisă, în calitate de preşedinte al PMP, am semnalat faptul că sunt peste 500.000 de etnici maghiari care deţin dublă cetăţenie şi care sunt în situaţia de a vota atât în România, cât şi în Ungaria la alegerile europarlamentare. Viktor Orban, preşedinte FIDESZ şi Premier al Ungariei, chiar a întreprins o acţiune electorală în Transilvania şi a trimis scrisori tuturor celor care au dublă cetăţenie să-i îndemne să meargă la urne, cu mesajul subliminal că pot vota în ambele părţi.

În faţa acestei situaţii, BEC a emis o informare cum că toţi românii cu dublă cetăţenie trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere înainte de a vota. Precum Pilat din Pont, nu au făcut altceva decât să se spele pe mâini, pentru că nu au găsit o soluţie efectivă. Decizia BEC generează mai multe probleme/întrebări decât soluţii/răspunsuri:

1. BEC nu vorbeşte despre niciun mecanism de verificare a exercitării votului multiplu. Se presupune că BEC ar avea acces la toate listele electorale din Europa pentru a face comparaţia acestui vot. Nu există un sistem unic de identificare (aşa cum este CNP-ul la noi). Foarte probabil, se vor preface că problema nu există.

2. Cu siguranţă, comisia din secţia de votare nu-i va întreba pe oameni dacă au dublă cetăţenie când votează.

3. Din informarea de la BEC, se înţelege că oamenii îşi vor putea exercita dreptul la vot doar dacă vin cu declaraţia completată de acasă. Aceasta nu va fi găsită în secţiile de votare. Deci, e posibilă restrângerea dreptului la vot.

4. BEC nu vorbeşte despre niciun fel de sancţiune care ar urma să fie aplicată. Atenţie, nu se aplică actuala legislaţie referitoare la votul multiplu, pentru că, în teorie, cetăţenii respectivi vor vota în altă ţară.

În contextul dat, putem trage două concluzii: fie avem de-a face cu un caz rar de incompetenţă (ceea ce nu este deloc exclus), fie instituţiile statului român nu vor să împiedice posibilul vot multiplu al etnicilor maghiari încercând astfel să-i dea o mână de ajutor lui Viktor Orban.

CUI 41190004

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cata diferenta intre ce-a fost la Sibiu si la Iasi! La Sibiu, oameni bucurosi, frumosi, educati, civilizati, fericiti sa vada la ei acasa greii europei! Creste inima de roman cand vezi asa ceva! La Iasi, saracie, oameni tristi, posomorati, obositi, pusi pe drum de un inconstient penal care se poarta cu ei ca animale in transhumanta, manate de un nebun care crede ca oamenii aia, adusi cu arcanul, il va vota! Nu-l vor vota. Nimeni nu mai crede in PSD, un partid care umple burtile trantorilor cu PENSII SPECIALE, plin de HOTI si condamnati penali. Romanii nu sunt HOTI si nu iubesc HOTII !!
4
0
ati uitat cumva cine este cocotat la BEC nu cumva sluga si presul puscariasului draknea, care mananca cacat pe toate posturile TV?
4
0
Domnule Tolomac, dumneata mi se pare mie sau esti de fapt moldovean cu acte in regula si ai si cetatenia romana? Unde votezi? Dute'n P, aia a noastra de prost cu PMP-ul tau de cacat
7
6

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016