REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° ConstanÈ›a Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
28.4° ConstanÈ›a Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

PNL este disperat că generalul Ciucă va rata turul doi al prezidențialelor

PNL este disperat că generalul Ciucă va rata turul doi al prezidențialelor

Victor ROTARU 27 iunie 2024 | 00:00 169

PNL schimbă, din nou, săptămâna È™i calendarul pentru alegerile prezidenÈ›iale. După ultimele sondaje care îl plasează pe preÈ™edintele PNL, Nicolae Ciucă, pe locul patru în intenÈ›ia de vot pentru primul fotoliu în stat, liberalii împing un scenariu pentru alegeri în luna noiembrie. Cătălin Predoiu, Ministrul de Interne, mai are câteva zile la dispoziÈ›ie pentru a veni cu propunerea de date finale pentru următoarea rundă de alegeri.

PNL este disperat ca generalul Ciuca va rata turul doi al prezidentialelor

După ce săptămâna trecută au propus, în cadrul È™edinÈ›ei coaliÈ›iei de guvernare, un calendar pentru alegerile prezidenÈ›iale în care turul I să aibă loc la 29 septembrie, respectiv turul II la 13 octombrie, acum liberalii vin cu noi propuneri. PNL vrea alegeri prezidenÈ›iale în noiembrie sau chiar decembrie. Toate aceste scenarii, pentru ca Nicolae Ciucă È™i Lucian Bode să nu piardă scaunul de la È™efia partidului.

Liderii PNL par să evite cea mai importantă competiÈ›ie electorală: alegerile prezidenÈ›iale. În cadrul coaliÈ›iei de guvernare au venit cu două noi propuneri pentru data alegerilor pentru È™eful statului: 27 septembrie (tur I) - 10 octombrie (tur II), 10 noiembrie (tur I) - 24 noiembrie (tur II) sau 24 noiembrie (tur I) - 8 decembrie (tur II). Ultimul scenariul ar însemna o nouă comasare a turul II cu alegerile parlamentare.

Practic, liberalii propun orice altă variantă față de cea care stabilită în luna martie, adică alegerile prezidenÈ›iale în luna septembrie.

Ciucă și Bode, pas cu pas spre debarcare

Liderii PNL au folosit aceleaÈ™i pretexte pentru amânarea alegerilor ca săptămâna trecută - vacanÈ›a de vară, începutul È™colii etc. Scenariul în care Nicolae Ciucă nu intra în turul II ar însemna un eÈ™ec pentru PNL, mai ales în condiÈ›iile în care sunt sondaje care îl plasează pe Ciucă pe locul 4, după Marcel Ciolacu (PSD), Mircea Geoană (independent) È™i George Simion (AUR).

În cazul pierderii alegerilor, liderii PNL din teritoriu ar aplica imediat planul de debarcare a lui Nicolae Ciucă È™i Lucian Bode din fruntea partidului. Ilie Bolojan, cel mai votat ales local È™i în prezent preÈ™edintele CJ Bihor, se pregăteÈ™te să preia partidul, spun surse politice citate de Antena 3 CNN. Ilie Bolojan ar avea suficientă susÈ›inere din interiorul partidului pentru a fi noul È™ef al PNL, însă nu ar avea niciodată acordul lui Klaus Iohannis, cu care se află într-un conflict de mai mulÈ›i ani.

PSD, ultimatum pentru PNL

O nouă È™edință a coaliÈ›iei pe această temă va avea loc vineri. Tot atunci, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, are termenul final pentru a veni cu Hotărârea de Guvern de stabilire a datei alegerilor.

”PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil. În consecinţă, pe această discuÅ£ie rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie ÅŸi cea cu 29 septembrie, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm ÅŸi data de 29 septembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian RomaÈ™canu.

PSD menÈ›ine deci calendarul iniÈ›ial, stabilit de liderii PSD È™i PNL în luna martie, în care alegerile prezidenÈ›iale erau organizate în luna septembrie. Singura concesie pe care social-democraÈ›ii o fac, este devansarea cu două săptămâni a calendarului, astfel încât campania electorală să se desfășoare în luna septembrie È™i nu în august, luna concediilor, aÈ™a cum susÈ›in liberalii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PENTRU.....NAUM....NOTA ZECE PENTRU COMENTARIUL...LA OBIECT...NICI CIOLACU NICI CIUCA,NU VOR CASTIGA ALEGERILE...ROMANILOR LE ESTE ...SCARBA....DE ACESTI OAMENI...NU VREM SA MAI AUZIM DE EI...PLECATI...PLECATI...DAR REPEDE....DOAMNE AJUTA-NE....SA SCAPAM DE VOI...
2
0
O fi peneleul disperat,insa romanii nu sunt disperati deloc daca Ciuca dispare de pe firmament. Nici de Ciolacu nu le pasa romanilor. Suntem satui de aceleasi moace si de stilul antic de a baga in fata sefii de partide pentru prezidentiale. Sigur exista si oameni macar un pic mai de calitate,dar pentru ca nu sunt in varful partidelor,nu putem sa-i alegem prin vot. Adica,muraturile de pe taraba sunt de vanzare,degeaba ne uitam prin geamul depozitului la marfa mai de soi. Iar vom avea un presedinte ca vai de lume,de o sa ne fie rusine sa-i pronuntam numele si o sa-l injure milioane de romani. Vechea si din pacate constanta poveste urata.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016