REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.5° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
27.5° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Polipii intestinali: cum se dezvoltă și când se transformă în cancer?

Polipii intestinali: cum se dezvoltă și când se transformă în cancer?

A.F. 8 noiembrie 2023 | 00:00 300

„Un polip de colon începe cu o mutație la una dintre nenumăratele celule stem care căptușesc peretele interior al organului”, spune un medic chirurg de la Departamentul de Chirurgie Colorectală de la Clinica Cleveland din Ohio.

Polipii intestinali: cum se dezvolta si cand se transforma in cancer?

Celulele germinale se înmulțesc (se împart) non-stop și după fiecare diviziune celulară sunt create mutații. Acest proces este atât de rapid încât peretele interior al întregului colon este înlocuit o dată pe săptămână, adaugă el!

Polipul crește treptat, pe măsură ce celulele mutante cresc

Cu toate acestea, pe măsură ce celulele mutante se acumulează în peretele intestinal, se poate forma un mic nodul care apare ca un polip. Polipul crește treptat, pe măsură ce celulele mutante cresc pe el și supraviețuiesc din ce în ce mai mult.

În cele din urmă, în timp, întregul proces poate lua o turnură canceroasă. Vestea bună este că acesta este un proces foarte lent.

„Odată ce un polip se dezvoltă, se estimează că durează aproape zece ani pentru ca acesta să progreseze. Deci, este timp să o detectăm și să o tratăm înainte de a deveni cancer”, subliniază Dr. Gunter.

Riscul de cancer colon

„Screening-ul regulat al intestinului cu o colonoscopie sau altă examinare permite detectarea precoce și îndepărtarea unui polip într-un stadiu benign sau precanceros. În acest fel riscul de cancer este eliminat din acesta.

Testul imunochimic fecal (FIT), un test de screening pentru cancerul de colon este recomandat să înceapă la vârsta de 45 de ani. Dacă cineva are factori de risc (de exemplu, antecedente familiale), poate fi necesar să o înceapă mai devreme. Discutați cu medicul dumneavoastră despre propriii factori de risc. Ți-ar putea salva viața”, conchide expertul, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513