REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Sâm., 5 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6873
25.4° Constanța Sâmbătă, 5 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6873
 

Poliția Română, noi precizări despre legea antidrog: „Nu toți șoferii vor fi testați”

Poliția Română, noi precizări despre legea antidrog: „Nu toți șoferii vor fi testați”

Mirela PASCAL 7 iulie 2024 | 00:00 1555

Controversata lege antidrog a pus șoferii pe jar, în Poliția Română face precizarea că nu toți șoferii vor fi opriți în trafic, ci numai cei cu antecedente.

Politia Romana, noi precizari despre legea antidrog: „Nu toti soferii vor fi testati”

Poliția Română a venit cu noi precizări despre controversata Ordonanță de Urgență antidrog. Potrivit comunicatului, nu toți şoferii vor fi testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum droguri/alcool, dacă au un „comportament nefiresc” sau dacă li se găsesc în mașini sticle sau substanţe suspecte.

Amintim că Ordonanța în cauză prevede că șoferii care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permise până când sunt gata rezultatele testelor biologice. Numai că asta poate dura luni întregi. Mai mult, spun criticii Ordonanței, sunt județe în care chiar și jumătate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive.

Ce spune Poliția Română despre Ordonanța antidrog
„Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus”, a transmis Poliția Română.

Șoferul va primi permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă că nu s-a drogat și n-a consumat alcool.

Poliția a mai ținut să precizeze că retragerea permisului nu presupune deschiderea unui dosar penal.

Poliția, despre aparatele drugtest și consumul de medicamente
„Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ. (…)

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise. (…)

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.
Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită. (…)

Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public. Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe”, a mai transmis Poliția Română.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
inca o data, militia romana, a demostrat, daca mai era necesar pntru unii, nivelul redus de creier si cit ii doare in c*r de mersul bine al treburilor: aparate neomologate, rezultate teste intirziate, etc. o mie de motive, ca niste avocati destepti sa-i intoarca. dar militia, justitia trebuie sa aiba de lucru, daca nu, isi face. salariile si pensiile trebuie justificate. aportul lor la PB, va creste.
7
0
Cata vreme nu avem posibilitatea ca laboratoarele specifice sa dea rezultatele testelor in timp scurt,adica de mazim trei zile, legea devine abuzive din start. Stim cum e cu asa zisa acuratete a testelor rapide,fie ele antidro,fie cum era cu Covidul. Populatia a ajuns sa nu mai aiba incredere in nici o intitutie a statului si asta pe buna dreptate. Pe de o parte se fac abuzuri,pe de alta se tolereaza starea de nesiguranta generalizata din cauza slabei actiuni,cand ea exista,impotriva infractorilor,mai ales cei violenti.
3
0
Tov. Milițieni, mai întâi cumpărați „Drugtest” de precizie și calitate bună, apoi puteți face șoferilor la volan testul pentru depistarea drogurilor. Dacă testul iese pozitiv, sau refuză să facă testul pe loc, atunci îi iei carnetul, confiscați mașina și îl obligi pe respectivul șofer să facă testul biologic. Dacă și la testul biologic (rezultat max. 24 ore), iese pozitiv , atunci direct cu el după zăbrele conform legii. Numai așa putem scăpa de acești drogați la volan.
9
0
Dormi control parlamentarilor la droguri daca ăștia dau legi. Ei sa fie primi la teste ????
6
0
Ai dreptate doar pleava
6
0
Nu vom testa bombardierii,proxeneții,interlopii,matroanele și peștii care sponsorizează sistemul
12
0

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710