REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
26.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Politician albanez, eliberat temporar din închisoare ca să fie investit în Parlamentul European

Politician albanez, eliberat temporar din închisoare ca să fie investit în Parlamentul European

Georgiana BOGLEA 16 iulie 2024 | 00:00 30

Un albanez închis pentru fraudă electorală a fost eliberat temporar pentru a depune jurământul de eurodeputat în Parlamentul European. Politicianul albanez de etnie greacă Fredi Beleri a părăsit luni o închisoare albaneză spre Strasbourg.

Politician albanez, eliberat temporar din inchisoare ca sa fie investit in Parlamentul European

După ce va depune jurământul de europarlamentar, Beleri va reveni pentru a executa şi restul condamnării pentru cumpărare de voturi.

Beleri a obţinut un loc în Parlamentul European candidând pentru partidul conservator Noua Democraţie al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis. Presa locală l-au arătat luni pe Beleri părăsind închisoarea într-un automobil diplomatic al ambasadei Greciei.

Beleri a fost arestat în mai 2023 în cursul campaniei electorale pentru postul de primar în oraşul său natal, Himare, unde există o comunitate greacă activă. El a câştigat scrutinul, dar nu a fost învestit în funcţie, aflându-se în arest preventiv, înainte de a fi fost condamnat şi închis pentru doi ani în martie 2024 pentru fraudă electorală.

Acum merg la Atena şi mâine voi fi la Strasbourg pentru a participa la prima sesiune a Parlamentul (European)”, le-a declarat Beleri jurnaliştilor pe aeroportul din Tirana.

Cazul Beleri a tensionat relaţiile dintre Albania şi Grecia, marcate adesea de diferenţe culturale şi istorice, precum şi de existenţa a numeroşi imigranţi albanezi în Grecia şi a unei minorităţi elene în Albania.

Deocamdată rămâne neclar cum îşi va exercita Beleri mandatul de deputat în Parlamentul European în restul timpului pe care îl mai are de executat în închisoare, unde trebuie să se întoarcă pe 20 iulie.

Beleri l-a acuzat pe prim-ministrul albanez Edi Rama că a organizat un complot împotriva sa, dar şeful guvernului a negat în mod repetat acuzaţia, spunând că acest caz este unul judiciar, nu politic, conform știrileProTV.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510