REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Polițiștii nu și-au mai primit banii de transport de 6 luni

Polițiștii nu și-au mai primit banii de transport de 6 luni

Victor ROTARU 4 martie 2023 | 00:00 1837

Angajații Ministerului Afacerilor de Interne s-au supărat, iar, pe ministrul Lucian Bode. Și pe bună dreptate, întrucât există inspectorate de poliție județene unde nu s-au mai primit banii pe transport de mai bine de jumătate de an. Polițiștii și-au pregătit și anunțat deja proteste în toată țara, organizate la finalul lunii martie, iar, conform „tradiției”, pe 25 martie, de ziua Poliției, aceștia vor lua cu asalt sediul Ministerului Afacerilor de Interne, cerându-și drepturile.

Politistii nu si-au mai primit banii de transport de 6 luniVasile Zelca - președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România

Angajaților MAI le-a ajuns cuțitul la os, trecând deja de la amenințările clasice cu proteste la organizarea acestora. Noua nemulțumire a angajaților se referă la banii pe transportul de la domiciliu la locul de muncă al angajaților, existând cazuri în unele inspectorate de poliție județene unde sumele nu au intrat de mai bine de 6 luni.  

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România, a declarat pentru Replica de Constanța faptul că vor acționa în instanță ministerul pentru întârzierile la plata transportului: „Situația aceasta o întâlnim peste tot prin țară. Sunt IPJ-uri unde situația este și mai gravă, și încercăm să determinăm angajatorul să aplice hotărârea de guvern 1198/2022 și ordinul ministrului 181/2022, în spiritul și litera în care au fost emise. Pentru a acorda acest drept, și nu pentru a nu acorda acest drept. Avem situații foarte delicate, în legătură cu personalul contractual căruia ministerul nu vrea, în ruptul capului, să îi recunoască dreptul de transport, navetă zilnică și de acolo, după ce se vor primi refuzurile din partea angajatorului, vom acționa ministerul în judecată și este posibil să depunem și plângere penală, pentru că primim și niște semnale, dar așteptăm să vină răspunsurile oficiale de negație. Primim niște semnale că alte structuri, care nu fac parte din comisia care acordă acest drept interferează în comisie și determină membrii comisiei să nu acorde dreptul la navetă zilnică, mai ales pentru personalul contractual din IGPR, IGPF, structuri unde noi avem membrii de sindicat.

Politistii nu si-au mai primit banii de transport de 6 luniImagini de la proteste

Noi credem că este o rea voință, cu o interpretare eronată a cadrului legal, pentru că hotărârea de guvern 1198,  până la articolul 11, vorbește despre drepturile personalului, personalul fiind definit în debutul hotărârii de guvern ca fiind militari, polițiști, personal civil și personal contractual din MAI. În cuprinsul celor 11 articole, se face referire la drepturi pentru personal constatând în deplasarea zilnică, săptămânală, bilunară. Acum angajatorul nu acordă pentru personalul contractual aceste tipuri de decont, deplasarea zilnică sau săptămânală sau bilunară între domiciliu și locul de muncă, invocând faptul că personalul contractual nu ar avea un act administrativ denumit în hotărâre „prima numire în funcție”. Noi am găsit soluția, și am stabilit faptul că personalul contractual se încadrează pe acest drept și urmează să ne judecăm cu Ministerul Afacerilor de Interne, dar aici avem semnale că structurile financiare, interferează în comisii și trebuie să avem o discuție să se înceteze acest tip de presiune.

Zelca: De obicei, ministerul răspunde pe principiul: Dacă nu poți să-i învingi, zăpăcește-i

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România, Vasile Zelca, a înaintat o scrisoare către ministrul Lucian Bode, în care cere ca situația să se reglementeze cât mai repede, anunțând deja că pe 25 martie, vor lua cu asalt sediul Ministerului Afacerilor de Interne: „De obicei  ministerul răspunde, dar răspunde așa, pe principiul lui Murphy „Dacă nu poți să-i învingi, zăpăcește-i.” Eu îi îndemn pe toți polițiștii, pe toți pensionarii MAI, pe cei care sunt personal contractual MAI să iasă în stradă la protestele organizate de SPPC. Pe 25 martie, conform tradiției, de ziua Poliției, vom picheta sediul Ministerului Afacerilor de Interne, pentru a cere guvernului un statut al polițistului modern, un chit al carierei polițistului. Să știe polițistul când se angajează în minister, la nivelul studiilor pe care la are, să știe unde și cum poate evolua în carieră, aplicarea legii salarizării și aplicarea legii pensiilor militare, așa cum a fost votată și promulgată în 2015. Acestea sunt cele 4 mari revendicări ale noastre, pentru care vom ieși în stradă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zelca este un tablagiu semidoct
2
0
bani de sicriu nu primiti?a,am uitat,aveti cimitir personal,vezi mangalia in oras,cimitirul apevistilor.asa cum aveti spitale,hoteluri la munte,la mare,camera 10 lei pe zi,mincarea 15 lei pe zi.muriti ba trintorilor!
2
1
De cand cu ,, iesi afara javra ordinara'', politistii nu prea mai sunt priviti cu aceasi incredere de sistemul securistoid . Acea zicere probabil ca inca se repeta ca un ecou in mintile conducatorilor si deranjeaza. Nu mai e Basau bulibasa dar asta nu inseamna ca e ceva mai bine.
2
0
Boss va dau eu ceva sa suflați la greva! După ce că nu faceți nimic mai vreți și bani extra! Nu va convine puteți să plecați cu voi sau fara voi e la fel
2
2
Politistu Sfanta Elefteria 7
2
1
Ce bani de transport bre ?!... Vor sa se plimbe politistii pe banii contribuabililor ?!... Dar dosarele nerezolvate ce fac cu ele ?!....
2
1
bani de c***e, nu le dati?
6
1
Nu pot sa cred....
4
1
Cati salariati din romania primesc bani pentru transport ? Aveti subventie pentru chirie, haine , masini de serviciu , sporuri peste sporuri , pensionare timpurie....ce mai vreti ? Iar la munca , nu prea sunteti eficienti... t i g a n i i fac legea pe strazile orasului , nu ne mai simtim in siguranta !!! Daca ati face greva pentru schimbarea legilor din justitie , pentru intarirea autoritatii politistului ,pentru sporirea numarului de politisti, dreptul de a trage foc asupra infractorului ( ca in america ) atunci ve-ti avea sustinerea intregii tari ! Chiar noi , populatia, va vom da si bilete gratuite de avion , doar ca vrem sa va vedem pe strazi unde aplicati legea si mentineti siguranta cetateanului !
12
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016