REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Polițiștii, solidari cu profesorii! Se pregătesc și ei de grevă

Polițiștii, solidari cu profesorii! Se pregătesc și ei de grevă

Ana Maria LIPAN 20 mai 2023 | 00:00 1591

Din momentul în care personalul din învățământ a anunțat greva generală, polițiștii le-au fost alături, susținând mișcarea acestora. Mai mult decât atât, Sindicatul Național al Polițiștilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) dorește să facă propriile revendicări, solicitând acordarea dreptului la grevă, care în momentul de față nu le este permisă. Nemulțumirile acestora sunt legate de salariile mizere, din care oamenii legii trebuie să supraviețuiască în prezent. Vasile Zelca, președintele SNPPC, ne-a oferit câteva informații cu privire la măsuri pe care sindicatul le va lua în lupta pentru dobândirea drepturilor. 

 

Politistii, solidari cu profesorii! Se pregatesc si ei de grevaCriza energetică și geo-politică au creat un context de nesiguranță mondială. Anul 2023 a fost unul marcat de creșterea inflației, care a cauzat dezechilibru economic, afectând astfel viața a milioane de români. Acest context a creat nemulțumiri în rândul salariaților din mai multe domenii de activitate, care au apelat la acțiuni precum protestele și greva, pentru a obține un răspuns de la puterile statului.  După greva anunțată de profesori, ca urmare a numeroaselor probleme cu care se confruntă, și polițiștii și personalul contractual din Ministerul de Interne au anunțat că doresc să se alăture mișcării.  Principalele solicitări ale acestora sunt aplicarea legii salarizării în integralitate pentru sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, plata la zi a drepturilor salariale, actualizarea normelor de hrană și echipament, acordarea sporului de neuropsihic la nivel maxim, dar și solicită scoaterea pensiilor militare din PNRR și revenirea la forma inițială a Legii 223/2015.

Din păcate, dreptul la grevă le este îngrădit de legislația în vigoare. Această acțiune este văzută drept unica soluție de către polițiștii, care au organizat mai multe proteste, în întreaga țară, anul acesta, dar nu au primit nicio soluție pentru problemele sesizate către guvernanți. Vasile Zelca, președintele SNPPC, a declarat că polițiștii susțin mișcarea personalului din învățământ și că luptă pentru obținerea dreptului la grevă, cât și pentru remedierea nedreptăților cu care oamenii legii se confruntă în prezent, precum deficiențele salariale.

Politistii, solidari cu profesorii! Se pregatesc si ei de greva
 

“Susținem mișcarea de protest a profesorilor, în special greva pe care vor să o declanșeze, ținând cont de faptul că și noi, de aproximativ două săptămâni, am lansat public solicitarea noastră, ca și polițiștii să primească prin lege dreptul la grevă, care în prezent este interzis prin Statutul Polițistului și alte câteva legi conexe. Suntem văduviți de o armă foarte importantă în lupta sindicatelor, armă care, iată, este pe cale să genereze anumite victorii din punct de vedere sindical pentru această categorie socio- profesională foarte importantă, învățământul. Lipsa acestei arme pentru polițiștii români este exploatată la maxim de guvernanți, indiferent de culoarea politică pe care aceștia o au, în lupta pe care noi o purtăm din punct de vedere legal, sindical cu dânșii, pentru a menține a anumite drepturi, a intra în anumite drepturi prevăzute de lege sau pentru a dobândi noi drepturi. Considerăm că această armă a grevei este una eficientă și constatăm cu amărăciune că doar prin grevă, tot ce înseamnă categorie socio-profesională reușește să obțină atenția guvernanților, a politicienilor, pentru că până acum toate protestele organizate de-a lungul timpului nu au produs efecte pentru a îmbunătăți situația acestor categorii. Iată că doar greva trezește din adormire guvernanții și este o armă redutabilă în mâna sindicaliștilor, pentru a obține drepturi votate și promulgate în parlament, precum Legea 153 pentru salarizarea bugetarilor . Este o lege votată prin Parlament, pentru care s-a stabilit că se va aplica în patru etape. Din 2017, până acum au trecut mai mult de 4 ani și această lege încă nu se aplică.”, a afirmat acesta. 

Politistii, solidari cu profesorii! Se pregatesc si ei de grevaVasile Zelca

În privința demersurilor pe care le-au inițiat pentru dobândirea acestor drepturi, Zelca a precizat că Sindicatul se află în discuții cu Avocatul Poporului și și-a formulat un plan de acțiune.

“Am contactat deja avocatul poporului, care s-a arătat foarte interesat de subiect. Din discuțiile pe care le-am purtat cu doamna avocat a reieșit că trebuie să trimitem acestor instituții foarte importante patru petiții, nu una. O petiție privind dreptul la grevă, o petiție în ceea ce privește dreptul la actul de justiție, pentru că avem niște probleme cu faptul că anumite instanțe disjung dosarele. Mai avem o petiție pentru permanența la domiciliu, întrucât noi suntem legați de domiciliu, nu putem să plecăm, dar nu suntem plătiți sau  recompensați în niciun fel. Este vorba și despre salarizarea precară pe o care o suferim cu toți. Vom transmite la nivel de Parlament, de Guvern, de Minister documente și adrese pentru a solicita acest drept la gravă. Va fi o luptă grea, dar cel puțin vom stârni o dezbatere publică. Oamenii trebuie să înțeleagă că și polițiștii, care stau la baza Piramidei lui Maslow, prin asigurarea satisfacerii nevoii de protecție și siguranță, sunt la fel de importanții ca oamenii din sănătate și învățământ.”, a precizat acesta.   
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Desfiintarea Politiei nu sânt in stare de nimic ptr societate Vor bani ptr că imbracă haina statului Patrule de poliție seara n-am văzut din anii 90 Sta în sedii să treacă timpul sa vină leafa Jandarmeria poate înlocui poliția acolo chiar sant oameni competenți Desfiintarea poliției economie la bugetul statului
1
1
Zici că ești o mamaie de pus pe camp sa sperii animalele...ești liber d.t.p.d.v
3
2
In dezastrul din intersectii nu vad niciun politist. Ei au inceput greva in urma cu 1 an
1
2
Militeniilir,proxeneților,peștilor,interlopilor,gangsterilor,pestoaicele,matroanelor,sifoanelor.mooie m.a.i
2
3
Si mue celor ce actioneaza in numele PNL
6
2
Desfiintat MAI ul si banii impartiti intre invatamant si sanatate.Si-asa nu stiu sa vorbeasca,cat despre siguranta si incredere…
5
11
Cand se schimba premierul PNL cu unul PSD si-au adus brusc aminte ca au probleme si au iesit in strada. Concediati liderii de sindicat si participantii la proteste ..!..
5
6
Mi se pare normal,doar au salarii si pensii egale politistii cu profesorii
3
3
bugetarii sau obisnuit sa fie multi dar sa aiba si salarii mari. reforma numarului si a salariilor trebuie facuta.
4
5
Preostalaii satului care amendeaza pentru neplata parcarii, pe cei care au platit parcarea :)) !
5
13
Ei si nu numai ei! Vesnicii nemultumiti! Da' schimati-va meseria si scutiti-ne cu figurile voastre!
5
13

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016