REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
26.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Polonia: Donald Tusk prezintă viitorii miniştri şi anunţă primele măsuri pentru a opri ''demolarea ţării''

Polonia: Donald Tusk prezintă viitorii miniştri şi anunţă primele măsuri pentru a opri ''demolarea ţării''

A.F. 9 decembrie 2023 | 00:00 276

Candidatul coaliţiei pro-UE pentru postul de premier al Poloniei, liberalul Donald Tusk, a discutat vineri cu viitorii săi miniştri din guvernul care ar urma să fie numit săptămâna viitoare şi a anunţat primele măsuri pe care le va lua, printre care a menţionat creşterea salariilor profesorilor şi a alocaţiilor pentru copii, după ce a acuzat actualul guvern că "devastează, demolează ţara", relatează agenţiile France Presse şi EFE.

Polonia: Donald Tusk prezinta viitorii ministri si anunta primele masuri pentru a opri ''demolarea tarii''Donald Tusk

Donald Tusk, fost premier polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite. Cu toate acestea, preşedintele Andrzej Duda l-a numit premier pe actualul şef al guvernului în exerciţiu, Mateusz Morawiecki, provenit din formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, fără a avea însă majoritatea.

Prin urmare, camera inferioară a parlamentului polonez, Seimul, cel mai probabil va respinge, într-un vot ce ar urma să se desfăşoare luni, Cabinetul minoritar propus de Morawiecki, iar apoi premierul va fi desemnat direct de către Seim în aceeaşi zi, astfel că noul guvern condus de Tusk îşi va intra în atribuţii încă de săptămâna viitoare.

El s-a întâlnit vineri cu potenţialii membri ai guvernului său şi a acuzat Partidul Lege şi Justiţie (PiS) că, în ultimele săptămâni de putere, s-a ocupat numai de "devastarea, demolarea statului polonez, de deversarea unor fluxuri de bani către ai lor".

Presa poloneză relatează în fiecare zi despre noi numiri de responsabili dificil revocabili, semnarea de contracte pe mai mulţi ani şi cheltuieli masive de ultim moment.

"Observăm tentative de "betonare" a unor instituţii care depind de fonduri publice", a spus furios Tusk în faţa presei. Este vorba, susţine el, despre "sume enorme (...) şi de o tentativă de a lăsa un fel de coloană a cincea a PiS peste tot unde este posibil". Pentru a opri măcar o parte din acestea, "vor trebui luate decizii efectiv din prima oră care va urma" învestirii guvernului, posibil miercuri, a indicat el.

Ca măsuri sociale, Tusk a promis creşterea salariilor profesorilor cu 30% şi a alocaţiilor pentru copii de la 120 la 180 de euro pe lună.

El a vorbit şi despre restabilirea statului de drept, subiectul de dispută permanentă în ultimii opt ani între guvernul conservator polonez şi Bruxelles. Viitorul premier a promis că Polonia se va alătura Parchetului European, va iniţia multe audituri şi anchete, va revizui bugetul de stat şi va soluţiona criza legată de blocarea frontierei cu Ucraina de transportatorii rutieri polonezi ce protestează împotriva concurenţei făcute de cei ucraineni.

O prioritate a viitorului guvern va fi accesarea fondurilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), blocate de Comisia Europeană, care a acuzat guvernul polonez în exerciţiu că încalcă statul de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional, citează Agerpres.

Donald Tusk va conduce o coaliţie din care fac parte alianţa sa liberală Coaliţia Civică, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse - respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare - şi Stânga.

O poziţie importantă în guvern va ocupa liderul formaţiunii PSL, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, propus pentru postul de vicepremier şi ministru al apărării, în timp postul de ministru de externe ar urma să-i revină lui Radoslaw Sikorski, care a mai ocupat acest post între anii 2007 şi 2014, tot în guvernele conduse de Tusk, în care a mai fost şi ministru al apărării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712