REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Polonia, viitoarea superputere militară a Europei

Polonia, viitoarea superputere militară a Europei

Cristina BĂRBUCEANU 23 noiembrie 2022 | 00:00 455

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș de graniță polonez, ucigând două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat la fel de mult de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, precum și de posibilitatea ca Rusia să fi ordonat atacul.

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei față de toate lucrurile rusești și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorarea de la Bruxelles la Berlin că Varșovia ar putea face ceva neplăcut.

Totuși, în loc să-și piardă nervii, Varșovia a fost stoică, punându-și forțele armate în alertă, păstrând în același timp pulberea uscată până când a fost clarificat ceea ce s-a întâmplat. (Concluzia este că a fost o rachetă de apărare antiaeriană trasă de Ucraina pentru a se proteja de un atac rusesc care s-a rătăcit.)

Acest calm s-a născut dintr-o realitate simplă care de ani de zile a trecut pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are ceea ce este probabil cea mai bună armată a Europei. Și va deveni doar mai puternic.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeist-ul predominant în mare parte din Europa, potrivit căruia războiul convențional era de domeniul trecutului. În schimb, construiește ceea ce acum este pe cale să devină cele mai puternice forțe terestre ale UE.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte doar din cauza puterii sale”, a spus premierul Mateusz Morawiecki în ajunul Zilei Independenței Poloniei.

Este o schimbare care a rezonat cu aliatul indispensabil al Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus un oficial înalt al armatei americane din Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea apărării NATO în țările baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne un pivot ca centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului asupra modului de a-și reînvia armata și lipsa unei culturi strategice i-au împiedicat eficiența ca partener, a spus oficialul.

Pe măsură ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende”, sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile vizate pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Este bine pe drum.

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 actuali ai Germaniei.

Astăzi, armata poloneză are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017. Aceștia sunt soldați de weekend care urmează 16 zile de antrenament, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial au fost văzuți ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea miliției mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face acum ca ideea să pară mult mai sensibilă.

„Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a spus Błaszczak în timpul unei recente ceremonii de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.

Spre deosebire de Germania, care se luptă să atragă noi trupe, efortul de recrutare a Poloniei atrage atenția.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au trebuit să lupte pentru libertatea lor”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, acum în Consiliul European pentru Relații Externe. „În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”.

Cu toate acestea, dacă puterea militară a Poloniei se va traduce în influență politică în Europa este o altă chestiune.

Până acum acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte pentru că forțele centriste care domină UE nu au încredere în guvernul Poloniei, care este controlat de Partidul naționalist pentru Drept și Justiție (PiS).

Lupta de remorcher în desfășurare dintre Varșovia și Bruxelles cu privire la ceea ce UE vede ca nerespectarea guvernului față de normele democratice și statul de drept a afectat reputația țării în întreaga bloc.

„Polonia are o greutate din punct de vedere politic din cauza conflictelor sale interne”, a spus Gressel, subliniind luptele interne care există chiar și în cadrul PiS asupra direcției țării și cât de departe trebuie să mergem în compromisul cu Europa.

Cu toate acestea, singurul lucru asupra căruia partidele politice conflictuale din Polonia pot conveni este necesitatea întăririi armatei.

În timp ce preocupările cu privire la Rusia au stimulat acest impuls, Varșovia este, de asemenea, îngrijorată de fiabilitatea Washingtonului. Spre deosebire de majoritatea restului UE, însă, preocuparea lor nu este că Donald Trump se va întoarce ca președinte, ci că nu o va face. În ciuda cooperării din ce în ce mai profunde dintre armatele americane și poloneze în ajutorul Ucrainei, conducerea actuală a Poloniei rămâne neîncrezătoare în președintele Joe Biden, care, în calitate de candidat, s-a referit la guvernul țării drept „totalitar”.

Chiar dacă Washingtonul a salutat angajamentele Poloniei în ceea ce privește cheltuielile de apărare, există, de asemenea, întrebări despre dacă Varșovia va duce cu adevărat până la capăt, precum și frustrarea că țara se întoarce către Coreea de Sud pentru unele dintre cele mai mari achiziții ale sale.

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 23 de miliarde de zloty (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA - un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane americane F-16 și în 2020 Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Însă concentrarea recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize de tehnologie militară.

Ofertele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo.

Acesta este doar echipamentul folosit.

Apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare.

În completarea livrărilor imediate, coreenii sunt de așteptat să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și sfârșitul anilor 2020.

„Nici o țară occidentală nu vrea să-și extindă armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține ofertele de arme ale Poloniei, beneficiază de zeci de ani de beneficii, deoarece trebuie să întrețineți și să reparați echipamentul”, a spus Cielma.

Atracția Coreei este că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât alternativele americane și europene și le pot produce într-un orar strâns. Achizițiile sunt, desigur, o lovitură în ochi la visele președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică” în care își imaginează o Europă capabilă să se apere cu armele proprii (cel mai probabil, franceze).

Liderii polonezi nu au ascuns însă că presiunea Europei asupra Poloniei asupra reformelor sale controversate în justiție și a altor probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de a merge la cumpărături în Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme în alte țări UE, dar trebuie să înceteze războiul împotriva Poloniei”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni. „Suntem gata să împărțim oferte și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există stat de drept în Polonia”.

Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde de zloți, dar acordul prevedea ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

Deși nimeni nu pune la îndoială ambiția cheltuirii Poloniei, unii se întreabă de fezabilitatea acesteia și de motivele politice care au determinat impulsul. Până în 2035, țara își propune să cheltuiască 524 de miliarde de złoty pentru armată.

„Bine, avem nevoie de tancuri și obuziere, dar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu există nicio claritate cu privire la motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste acorduri”, a declarat generalul de armată în retragere Stanisław Koziej, fost șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei, un birou prezidențial.

Având în vedere importanța securității pentru electoratul polonez, mulți bănuiesc că PiS face investiții militare cu privirea către alegerile naționale de anul viitor, deoarece partidul își pierde acțiunea în sondajele de opinie.

Dacă va avea loc o schimbare de guvern, noul cabinet va trebui să pună câteva întrebări dificile cu privire la capacitatea Poloniei de a finanța o astfel de expansiune militară enormă, a spus Koziej. În timp ce economia Poloniei a fost robustă în ultimii ani, nivelul cheltuielilor militare planificate este fără precedent și este obligat să pună la presiune bugetul țării.

„Trebuie să existe un echilibru între cheltuielile militare și dezvoltarea economică generală a țării”, a spus Koziej. „Orice ar fi planurile, ar fi bine să treacă printr-o analiză a condițiilor strategice ale securității Poloniei după războiul din Ucraina.”

Germania, între timp, pare să salute consolidarea militară a Poloniei, în ciuda relației bilaterale dificile dintre cele două țări și a istoriei tulburi dintre cele două. Berlinul consideră Polonia ca un tampon care o separă de sfera de influență a Rusiei. Cu cât Polonia are mai multe tancuri și trupe, cu atât mai sigură va fi Germania.

„Am impresia că germanii văd următorul hamac”, a spus Gressel, referindu-se la reputația Berlinului de a se relaxa în timp ce aliații, în special SUA, fac munca grea în apărare, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016