REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
24° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Pompierii ialomițeni, ample acțiuni de stingere a incendiilor și acordare de prim ajutor

Pompierii ialomițeni, ample acțiuni de stingere a incendiilor și acordare de prim ajutor

Cristina BĂRBUCEANU 27 februarie 2023 | 10:50 448

Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. Stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 51 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (24-26.02.2023).
La nivel județean, 44 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

Pompierii ialomiteni, ample actiuni de stingere a incendiilor si acordare de prim ajutor

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:

În data de 25 februarie, în jurul orei 16.00, salvatorii de la Detașamentul de pompieri Urziceni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință, în comuna Sinești, sat Boteni.
Au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați și aparate electrocasnice. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.
„Pentru evitarea producerii unor evenimente negative, recomandăm câteva reguli şi măsuri, care, respectate şi aplicate, conduc la înlăturarea principalelor cauze de incendiu şi la diminuarea considerabilă a pagubelor rezultate în urma incendiilor produse la gospodăriile populaţiei:
- nu faceţi focul la o distanţă mai mică de:
•    50 metri faţă de locuinţe şi anexele acestora;
•    100 metri faţă de depozitele de furaje;
•    200 metri faţă de liziera pădurii.
- nu aprindeţi focurile pe timp de vânt, nu le lăsaţi nesupravegheate ori în grija copiilor, bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilităţi;
- se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase;
- la apropierea nopţii, stingeţi focurile cu apă sau prin acoperire cu pământ şi asiguraţi-vă că nu mai există nici o posibilitate de reaprindere a lor;
- supravegheaţi permanent copiii şi nu le lăsaţi la îndemnă mijloace care ar putea produce incendii;
- nu realizaţi foc deschis în apropierea şirelor de paie, a adăposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile;
- nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate;
- deşeurile se porţionează în grămezi mici, care se pun pe foc pe măsură ce au ars cele anterioare;
- menţineţi focul în perimetrul asigurat;
- asiguraţi-vă o rezervă minimă de apă şi alte mijloace de primă intervenţie (găleţi, butoaie, cazane etc.);
- anunţaţi imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului.”, au menționat autoritățile.

Pompierii ialomiteni, ample actiuni de stingere a incendiilor si acordare de prim ajutor

Salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit în data de 26 februarie, în jurul orei 12:00, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs la un autoturism, între localitățile Copuzu și Crăsanii de jos. Nu au fost victime. Soferul autoturismului s-a autoevacuat. A ars autoturismul în proporție de aproximativ 80%. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric.

De asemenea, în data de 26 februarie, trei echipaje de la Stația de pompieri Fetești au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o anexă gospodărească, în municipiul Fetești. A ars podina acoperișului pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jocul copiilor cu focul.
Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

Pompierii ialomiteni, ample actiuni de stingere a incendiilor si acordare de prim ajutor

Se interzice:
-păstrarea surselor de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemenea, în locuri în care au acces copiii;
- nesupravegherea copiilor, precum şi blocarea lor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune;

În perioada menționată, pompierii ialomițeni au intervenit pentru lichidarea a trei incendii de vegetație uscată, în localitățile Ograda, Țăndărei și Slobozia. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Incendiile s-au produs din cauza focului deschis în spații deschise și a fumatului în locuri nepermise.
„Reamintim cetăţenilor că este interzisă aruncarea la întâmplare a ţigărilor, chibriturilor sau a altor obiecte aprinse, precum şi faptul că focurile în aer liber cum sunt cele pentru arderea miriştilor, tufărişurilor, stufului sau a vegetaţiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vânt puternic, pot degenera în incendii de proporţii cu efecte grave asupra securităţii vieţii şi a bunurilor.  

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.”, au adăugat autoritățile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712