REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Ponturi pentru scăderea colesterolului „rău“

Ponturi pentru scăderea colesterolului „rău“

A.F. 8 iunie 2023 | 00:00 324

Colesterolul este o substanță grasă găsită atât în ​​membranele celulare , cât și în sânge , care este esențială pentru funcționarea corectă a organismului . Mai mult , este un produs alimentar care este prezent în unele alimente.

Ponturi pentru scaderea colesterolului „rau“

Colesterolul joaca o serie de roluri semnificative și este necesar organismului. El contribuie la structura și stabilitatea membranelor celulare , ajută la sinteza unor hormoni ( cum ar fi cortizolul , estrogenul și testosteronul) , ajută la sinteza vitaminei D și este implicat în descompunerea cerealelor , facilitând absorbția acestora înintestinul subtire.

Lipoproteinele, care sunt alcătuite din carbohidrați și proteine, sunt folosite pentru a transporta colesterolul în sânge. Acestea sunt cele două tipuri principale de lipoproteine:

Colesterolul LDL este numit colesterol „rău”, deoarece nivelurile crescute de LDL pot provoca boli de inimă
Nivelurile ridicate de colesterol pot fi influențate de factori genetici, stilul de viață (alimentație, activitate fizică), vârstă și alte afecțiuni medicale.

Pentru fiecare scădere de 10% a nivelului de colesterol „rău“, riscul de atac de cord scade cu 20-30%, potrivit health.harvard.edu.

Există mai multe metode prin care poți reduce nivelul colesterolului LDL în organism. Iată câteva sfaturi și recomandări ale specialiștilor pentru scăderea colesterolului „rău“:

1. Alimentație sănătoasă

Alege o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol. Renunță la alimentele procesate, fast-food și mâncărurile bogate în grăsimi trans. Încearcă să incluzi în dieta ta alimente care conțin acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, ton, macrou), semințele de in și nucile. Grăsimile saturate pot crește nivelul colesterolului LDL. Înlocuiește sursele de grăsimi saturate (carne roșie grasă, unt, carne grasă, slănină, produse lactate grase) cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi carnea slabă, peștele, uleiul de măsline și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi. Grăsimile trans sunt grăsimi artificiale găsite în multe alimente procesate și prăjituri. Acestea pot crește nivelul colesterolului LDL și reduc nivelul colesterolului HDL.

2. Slăbește

Pierderea în greutate poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Adoptă o rutină regulată de exerciții fizice și combin-o cu o alimentație sănătoasă pentru a obține cele mai bune rezultate.

3. Fă mișcare

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL și la scăderea nivelului de colesterol LDL. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate de 5 ori pe săptămână: mers vioi, alergare, ciclism, înot.

4. Renunță la fumat

Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL și crește nivelul de colesterol LDL. Renunțarea la fumat aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare.

5. Consumă alcool în cantități moderate

Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului și are capacitatea de a crește nivelul HDL și de a reduce nivelul LDL. Consumat în exces, alcoolul devine, astfel, nociv, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768