REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

PORTRET DE PROFESOR. De patru decenii, modelează talentul elevilor, iar picturile lui sunt expuse peste tot în lume!

PORTRET DE PROFESOR. De patru decenii, modelează talentul elevilor, iar picturile lui sunt expuse peste tot în lume!

Replica API 19 ianuarie 2019 | 03:13 1330

Profesorul de educație artistică plastică Adrian Drăguț modelează, de aproape patru decenii, talentul și sensibilitatea elevilor Școlii Gimnaziale nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu”. Holurile școlii sunt decorate cu lucrările elevilor săi.

De 39 de ani în slujba învățământului gimnazial și liceal din Constanța, profesorul de educație artistică plastică Adrian Drăguț modelează talentul și sensibilitatea elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 16 ,,Marin Ionescu Dobrogianu” din anul 1996, învățându-i să iubească arta ca expresie individuală, ca știință de a privi lumea.

Atât simeza cât și holurile școlii sunt decorate cu lucrările elevilor săi, realizate în tehnica picturii și a colajului și inspirate din realitatea cotidiană și din sărbătorile și tradițiile românești, la loc de frunte tronând colajul tridimensional dedicat Centenarului Marii Uniri și fresca având ca tematică viața de școlar. De asemenea, prima sa carte, intitulată ,,Colaj, Happening, Creativitate” (2001), având în centru colajul ca formulă de expresivitate artistică, este ilustrată cu lucrările elevilor săi, pe care îi îndrumă întotdeauna spre performanță.

Dintre numeroasele participări la concursuri și expoziții naționale și internaționale la care compozițiile micilor artiști au fost premiate, profesorul constănțean își amintește cu mândrie de trei congrese mondiale, de la Montreal din 1993, Glasgow din 1997 și Varșovia din 2000.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Constanța din 1986 și premiat cu distincția ,,Gheorghe Lazăr” clasa a II-a în 2006, Adrian Drăguț a vernisat 11 expoziții personale din 1982 până în prezent, atât în Constanța, Medgidia, București, cât și în străinătate, în Glasgow și Viena. Lucrările sale cuprind îndeosebi portrete de o rară finețe, discreție și rafinament și peisaje dobrogene sau venețiene, solare, calde și luminoase, de o picturalitate, virtuozitate și muzicalitate deosebite, care se află în colecții particulare în Austria, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, România, Suedia, Statele Unite ale Americii sau Ungaria, precum și publice, de stat - primăria Nevers din Franța.

F.B.

Sursă: Primăria Constanța, Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este o onoare pentru elevii Dumneavoastra de a-i ghida si slefui in miraculoasa lume a artelor plastice. Stiu ce inseamna a avea o personalitate la catedra prin prismat profesorului pictor Ferendino Florin. Elevii Dumneavoastra sunt norocosi . Sa ne traiti, Maestre !
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510