REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° ConstanÈ›a Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Posibil incident grav la o bază militară olandeză: O bombă nucleară ar fi fost avariată

Posibil incident grav la o bază militară olandeză: O bombă nucleară ar fi fost avariată

A.F. 5 aprilie 2023 | 00:00 1981

Una dintre bombele nucleare americane depozitate la o bază aeriană olandeză s-ar putea să fi fost avariată într-un accident recent, potrivit unui raport publicat luni, care intervine într-un moment în care o nouă generaÅ£ie a acestor arme urmează să ajungă pe continent, relatează The Guardian.

Posibil incident grav la o baza militara olandeza: O bomba nucleara ar fi fost avariata

FederaÅ£ia Oamenilor de Åžtiinţă Americani (FAS) a descoperit o fotografie cu o bombă B61 care este inspectată de militari americani pentru a vedea dacă a fost deteriorată. Doi dintre soldaÅ£i fac parte dintr-o unitate de eliminare a muniÅ£iilor explozive, iar alături de ei este ÅŸi un civil. Partea din spate a bombei pare să fi fost răsucită în urma unui impact, iar una dintre aripioarele cozii lipseÅŸte. O aparentă fisură a înveliÅŸului este acoperită cu bandă adezivă roz, notează news.ro.

FAS a făcut publică fotografia luni ÅŸi precizează că imaginea a fost inclusă într-o prezentare din 2022 pentru studenÅ£ii care candidează pentru o slujbă în cadrul Laboratorului NaÅ£ional Los Alamos din New Mexico, una dintre facilităţile pentru arme nucleare ale ţării.

FAS a geolocalizat imaginea ÅŸi a stabilit că fotografia fost făcută la baza aeriană Volkel din Olanda, una dintre cele ÅŸase baze din cinci ţări europene unde sunt stocate în prezent în total 100 de bombe nucleare gravitaÅ£ionale B61, ca parte a unui acord cu SUA de amplasare a armelor nucleare.

"Trebuie subliniat din capul locului că nu există nicio confirmare oficială că imaginea a fost realizată la baza aeriană Volkel, că forma avariată de B61 este o armă reală (sau una destinată antrenamentului) sau că avariile au fost rezultatul unui accident (faţă de o simulare, în scopuri de antrenament)", a scris Hans Kristensen, autorul raportului ÅŸi directorul proiectului pentru informaÅ£ii nucleare din cadrul FAS. Însă, "dacă imaginea este într-adevăr urmarea unui eveniment real cu arme nucleare, ar constitui primul caz documentat al unui accident recent cu arme nucleare la o bază aeriană din Europa", adaugă oficialul.

O deteriorare a unei arme nucleare este clasificată în terminologia SUA drept incident "bent spear" ÅŸi, în general, este Å£inut secret.

"SUA menÅ£in cel mai înalt nivel de standarde pentru personalul ÅŸi echipamentele care susÅ£in arsenalul strategic, incluzând activităţi de instruire de rutină, întreÅ£inere ÅŸi securitate, pentru a proteja capacităţile critice ale Americii", a declarat un purtător de cuvânt al forÅ£elor aeriene americane din Europa, care nu a vrut să facă niciun comentariu specific în legătură cu fotografia, menÅ£ionează The Guardian. "Politica SUA este că nu putem nici confirma, nici infirma prezenÅ£a sau absenÅ£a armelor nucleare în orice locaÅ£ie generală sau specifică, inclusiv la exerciÅ£ii specifice sau operaÅ£iuni reale", a precizat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, Laboratorul NaÅ£ional Los Alamos a precizat într-o declaraÅ£ie trimisă prin e-mail: "Nu sunt disponibile informaÅ£ii suplimentare în legătură cu această fotografie".

Bomba B61 este singura armă nucleară tactică rămasă în arsenalul american, iar 100 de astfel de bombe sunt depozitate în Olanda, Belgia, Germania, Italia ÅŸi Turcia. Bombele rămân proprietatea SUA, dar echipaje aeriene din alte ÅŸase ţări NATO (cele cinci ţări gazdă plus Grecia) sunt instruite să le pună pe avioane ÅŸi să le manevreze.

În cazul unor ostilităţi, pentru ca armele să fie transferate pe avioanele aliate, ar fi nevoie de acordul SUA, al grupului de planificare nucleară al NATO ÅŸi, datorită istoriei acestui aranjament, al premierului britanic.

Astfel de operaÅ£iuni de partajare nucleară sunt practicate în fiecare an în cadrul exerciÅ£iului Steadfast Noon al NATO, cel mai recent având loc în noiembrie. De la invazia Rusiei în Ucraina, ÅžI Polonia a cerut să facă parte din acest aranjament.

SusÅ£inătorii controlului armelor nucleare au susÅ£inut mult timp că B61 este depăşită din punct de vedere militar ÅŸi ar trebui retrasă din Europa ca un pas spre dezarmare. AdministraÅ£ia Obama a avut în vedere retragerea acestei arme, dar s-a lovit de rezistenÅ£a unor aliaÅ£i europeni, care le consideră simbolice pentru umbrela nucleară americană ce îi protejează. Ideea a fost abandonată cu totul odată cu anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.

În schimb, arma a fost modernizată, iar noua versiune, B61-12, urmează să fie livrată în Europa.

În ianuarie, avioanele de transport C-17A au primit aprobarea de siguranţă pentru a transporta bombe nucleare B61-12, iar Hans Kristensen, directorul de program din cadrul FederaÅ£iei Oamenilor de Åžtiinţă Americani, a precizat că un avion C-17A a zburat de la Albuquerque, New Mexico, la baza aeriană Volkel în urmă cu o săptămână, dar a avertizat că acest lucru nu dovedeÅŸte că acesta transporta bombe B61-12.

"Bomba B-61 este cât se poate de sigură, atât cât poate fi o armă nucleară complet asamblată. Are mecanisme de siguranţă bune ÅŸi explozibili insensibili, care nu vor detona dacă sunt expuÅŸi la foc, ÅŸocuri, ÅŸrapnel etc.", a precizat Eric Schlosser, autorul cărÅ£ii Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety (Armele nucleare, accidentul de la Damasc ÅŸi iluzia siguranÅ£ei - n.r.).

"Ogivele transportate în mod obiÅŸnuit cu camioanele de la baza pentru arme nucleare din Berkshire la baza de submarine Trident de pe coasta de vest a ScoÅ£iei sunt mult mai problematice. S-ar putea obÅ£ine o împrăştiere semnificativă a plutoniului sau chiar o detonare nucleară la scară mică în urma unui accident sau al unui atac terorist - iar aceste focoase sunt, de asemenea, mai vulnerabile la sabotaj", a subliniat expertul, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436