Postul Crăciunului, la limita sărăciei! Constănțenii, tot mai „apăsați“ de prețurile ridicate la produse! Video
Postul Crăciunului, la limita sărăciei! Constănțenii, tot mai „apăsați“ de prețurile ridicate la produse! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestVineri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului pentru credincioșii ortodocși, o perioadă a renunțării și curățirii sufletești, marcată de restricții alimentare. Însă, în vremurile actuale, postul se transformă nu doar într-un test al credinței, ci și într-unul al finanțelor. O serie de interviuri realizate cu pensionari și oameni de rând reflectă dificultățile crescute cauzate de prețurile alimentelor de post, care fac această perioadă dificilă, mai ales pentru cei cu venituri mici. Printre opinii variate, de la cei care nu postesc din motive de sănătate până la cei care se pregătesc din timp cu rezerve de legume, toți se confruntă cu provocările unei piețe care continuă să înregistreze creșteri.
pensionarii, tot mai apăsați de prețurile alimentelor
Postul Crăciunului – o tradiție, dar și o provocare personală
Începerea Postului Crăciunului aduce, pentru mulți români, o perioadă de pregătire spirituală și de renunțare la mâncărurile bogate. Fiecare om are propriul mod de a privi și de a respecta această tradiție, iar motivele pentru a posti sau nu variază. Unii aleg să postească din motive de credință, iar alții, pur și simplu, din motive de sănătate sau din cauza unor circumstanțe personale.
„Nu servesc produse de post, numai normale. Pentru că îmi place multă sare, vreau mai sărate, astea de post sunt nesărate. N-am ținut niciodată. Uite, astea îmi plac: sărmăluțe, cartofi prăjiți... eu mănânc bine și trag de fiare bine, îmi place sportul. De post, niciodată, never in my life! Bie, am credință, nicio problemă, dar post nu! Încă merge și fără post!” povestește un bărbat, care preferă să își trăiască credința în afara normelor stricte ale postului.
pensionarii, tot mai apăsați de prețurile alimentelor
„Cu ajutorul lui Dumnezeu, merge!” – credința care îi face să continue
În ciuda prețurilor ridicate la alimentele de bază, sunt oameni care reușesc să țină postul, adaptându-se și găsind alternative. Mulți se bazează pe rugăciune și credință pentru a trece peste provocările financiare și pentru a-și menține angajamentul față de tradiție: „Vineri începe! Joi este Lăsata Secului și vineri e prima zi de post. Țin tot postul. Mâncăm ce-i de post: legume, fructe, varză, cartofi, fasole... Nu știu ce să spun de prețuri, ne descurcăm. Mai sunt și șnițelele de soia care sunt foarte bune. Cu ajutorul lui Dumnezeu, merge!” afirmă o femeie hotărâtă să respecte fiecare zi de post, indiferent de dificultăți.
Pensionarii și prețurile „bătaie de joc”
Pentru pensionarii cu venituri modeste, costurile alimentelor de post reprezintă o provocare majoră. Mulți dintre aceștia se simt dezavantajați de prețurile în continuă creștere și resimt din plin povara financiară a acestei perioade: „Nu prea... țin post de bani, nu de mâncare! Prețurile sunt bătaie de joc pentru noi, care am muncit!”, explică o pensionară, reflectând dificultățile întâmpinate de această categorie socială în fața prețurilor actuale.
pensionarii, tot mai apăsați de prețurile alimentelor
Postul și sănătatea – un factor decizional
Pentru unii, motivele de sănătate joacă un rol esențial în decizia de a ține sau nu postul. Există cazuri în care afecțiunile personale sau cele ale unui membru de familie îi împiedică să respecte postul așa cum și-ar dori: „Nu pot, am soțul bolnav. Trebuie să-i gust mâncarea, că e caldă, că e rece... îl am la pat!” explică o doamnă care, din grija pentru soțul său, renunță la postul tradițional.
pensionarii, tot mai apăsați de prețurile alimentelor
În mod similar, o altă persoană mărturisește: „Nu pot, sunt diabetică! Exagerat de scumpe!”, arătând că atât sănătatea, cât și costurile mari ale alimentelor de post sunt obstacole majore.
pensionarii, tot mai apăsați de prețurile alimentelor
Resurse proprii și pregătire din timp – soluția celor cu venituri mici
Pentru cei mai organizați, pregătirea pentru post începe cu mult timp înainte. Persoanele care își fac rezerve de alimente în timpul verii reușesc să își respecte obiceiurile alimentare de post fără a cheltui sume exorbitante: „Sunt puțin mai scumpe, dar nu e problemă, sunt mai sănătoase! N-o spun ca laudă, pentru că nu este normal, dar ținem toate posturile, inclusiv miercurea și vinerea. Mâncăm legume, ne pregătim din toamnă, zarzavaturi, tot ce punem la conserve fără aditivi, fără conservanți! Avem pe ce pune mâna.” mărturisește o femeie care găsește un echilibru între respectarea tradițiilor și resursele limitate.
pensionarii, tot mai apăsați de prețurile alimentelor
„Dacă ne ajută Dumnezeu, ținem...” – o provocare constantă pentru cei cu pensii mici
Pentru cei cu venituri limitate, respectarea postului este o încercare continuă de a-și echilibra credința cu realitatea prețurilor. Cu toate acestea, pensionarii se străduiesc să rămână fideli obiceiurilor, chiar dacă asta înseamnă să cumpere cantități mai mici: „Dacă ne ajută Dumnezeu, ținem... Multe legume, fasole, varză... varză călită, spanac. Foarte scumpe, mai bine mănânci carne decât de post, dar asta e! Ce să facem?! Anul trecut au fost mult mai ieftine, acum... pensiile mici, produsele scumpe!” concluzionează un pensionar, exprimând o realitate dureroasă, dar și o determinare de a merge mai departe.
Respectarea postului într-o lume în schimbare
În ciuda dificultăților financiare, mulți credincioși continuă să respecte Postul Crăciunului, văzând în el o datorie morală și spirituală. Fiecare persoană abordează această perioadă în funcție de propriile resurse și convingeri, iar provocările economice aduc o nouă dimensiune însemnătății acestui post. Într-o perioadă în care mulți se luptă cu prețurile tot mai mari, solidaritatea și ajutorul celor din jur devin esențiale pentru a continua tradiția.
Video
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News