REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.4° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Postul de radio la care ÎPS Teodosie a sfătuit femeia abuzată „să își ducă crucea“, amendat de CNA

Postul de radio la care ÎPS Teodosie a sfătuit femeia abuzată „să își ducă crucea“, amendat de CNA

A.F. 3 iulie 2024 | 00:00 1269

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, marți, postul Radio Dobrogea aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Amenda de 10.000 de lei a fost impusă pentru nerespectarea obligației de a menționa numărul de telefon Telverde destinat victimelor violenței domestice, după o serie de declarații controversate făcute de IPS Teodosie în timpul emisiei, în care acesta a sfătuit o femeie abuzată de soț „să își ducă crucea“.

Postul de radio la care iPS Teodosie a sfatuit femeia abuzata „sa isi duca crucea“, amendat de CNA

Sancțiunea a fost aplicată în urma unei emisiuni radio recente în care IPS Teodosie a oferit sfaturi recomandări unei femei care a sunat la radio pentru a se plânge de abuzul psihologic exercitat de soțul ei. Înaltul prelat i-a spus femeii că trebuie să "își ducă crucea" căsătoriei și să nu divorțeze.  

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”; „Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia” - au fost afirmațiile pe care CNA le-a sancționat drastic.

Conform legislației în vigoare, radiodifuzorii sunt obligați să difuzeze automat numărul de telefon Telverde destinat victimelor violenței domestice în cadrul emisiunilor sau știrilor care abordează acest subiect. Lipsa menționării acestui număr în emisiunile Radio Dobrogea a dus la aplicarea sancțiunii de către CNA.

„Întrunit în ședința publică din data de 02.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a autosesizării, raportul de monitorizare întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului”, ediția din 20.06.2024, difuzată de postul Radio Dobrogea din Constanța.

La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancționeze Radio Dobrogea cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 42^2 si ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42^2 - În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice"; 42^3 „Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice", în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului "În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice" însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”.

Printre afirmațiile invitatului emisiunii, IPS Teodosie: „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”; „Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia” - motivează CNA.

De asemenea, TVR Cluj și TVR Gorj au fost sancționate cu somații publice în cadrul aceleiași emisiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da sfaturi femeilor el care ii un coniac ca multi din colegi lui Hai k ma ingretosezi maxim Umbli la ochiul marin si te arzi in draci De unde aceste pilde Esti timpit
1
0
Iar bati câmpii cu poezia ta...dobitocule !
7
1
Presa noastră cea vitează. Are-n viaţă mare rost! Este câinele de pază! Care latră... Contra Cost!!!!!
3
5
Presa noastră cea vitează. Are-n viaţă mare rost! Este câinele de pază! Care latră... Contra Cost!!!!!
3
5
Haidetzi slugilor de la Arhiepiscopia Tomisului saritzi si de data asta in apararea stapanului vostru cum atzi facuto si dupa ce derbedeu asta imbracat in popa a fost criticat de toata lumea pe drept,atunci cand atzi spus ca securistul comiunist prin"femeia sa ishi duca crucea"a vrut sa spuna ca femeia sa rabde bataile barbatului si sa se roage la Dumenezeu sa il schimbe pe bataush, iar daca diliu nu se schimba si femeia moare din cauza batailor atunci ea a devenit o mucenica,adica nu conteaza ca a murit cu zile biata femeie pentru ca a ajuns in rai.
13
2
si pe popa cand il sanctionati??? aaa... niciodata! mananca k*t de ani de zile, bate campii, stabileste un nou Paste...dar nu pateste nimic. va e fica de securila, nu??
19
3
Radioul nu-i a pus în gura lui IPS vorbele.Da,trebuia sa I se atragă atenția rablagitului la cecsciate pe gura,având în vedere ca scoate mult rahat,dar vinovat e taica popa.La câtă mizerie poarta în el,da ți l în ma sa,ce atâta interviuri?Stai naibii pe c*rând,vezi ti de epitaf și rugăciuni,asta trebuia sa facă,nu sa vorbească!!!!!
13
7
Sa duca crucea spui dumneata.Vezi nici cei acuzați de fetele bisericești nu si au dus crucea.Ai avut ei in rect cît au avut După au spus.Presa știrile spun asta.Unul chiar are pregătită gentuta pt bulau
14
2
la puscarie cu prea spagarul!
18
5
Muulta MWYE CU KKKKKKKAT SHPAGOVEA NULUI SPURKAT!!!!
25
6
asta pt ca adevarul supara, majoritatea femeilor asta cauta, barbatul la locul lui nu li se pare atractiv si cauta sa fie abuzate, batute, facute pres, le place acest du te - vino, ca le place si s e x u l de impacare, le place stilul bad boy, sa indure atunci
8
22
Suntem de acord că SUGĂTOARELE orașului sa își ducă crucea
2
22

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515