REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.7° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Postul intermitent ar putea duce la probleme de concepere a copiilor

Postul intermitent ar putea duce la probleme de concepere a copiilor

Ana Maria LIPAN 18 aprilie 2023 | 00:00 257

Dietele la modă care implică postul intermitent ar putea declanșa probleme pentru cuplurile care doresc să conceapă un copil, avertizează o nouă cercetare.

Postul intermitent ar putea duce la probleme de concepere a copiilor

Studiul realizat de cercetătorii de la University of East England (UEA) s-a concentrat asupra proceselor de reproducere ale peștilor zebră și a descoperit că există un efect negativ asupra calității ovulelor și a spermei după ce peștii au revenit la alimentația normală.

În urma dietei, femelele au înregistrat o creștere a numărului de pui pe care i-au produs, dar au observat o scădere a calității ovulelor și a puilor. Sperma masculilor a scăzut, de asemenea, în calitate. Oamenii de știință folosesc în mod obișnuit peștele zebră ca instrument de comparație pentru oameni, deoarece cele două specii sunt de fapt foarte asemănătoare la nivel genetic.

„Postul cu restricții de timp este un model de alimentație în care oamenii își limitează consumul de alimente la anumite ore din zi. Este o tendință populară în materie de sănătate și fitness, iar oamenii o fac pentru a pierde în greutate și pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, explică profesorul Alexei Maklakov, de la facultatea de științe biologice a UEA într-un comunicat de presă.

Dar modul în care organismele răspund la lipsa de hrană poate afecta calitatea ovulelor și a spermei, iar astfel de efecte ar putea continua, potențial, și după încheierea perioadei de post, cred cercetătorii. Cercetătorii au vrut să afle mai multe despre modul în care aceste tipuri de diete pot afecta fertilitatea într-un model de organism popular. Ei au măsurat modul în care masculii și femelele alocă resursele pentru întreținerea corpului față de producția și întreținerea spermei și a ouălor, precum și calitatea urmașilor rezultați.

„Am descoperit că dieta restricționată în timp afectează în mod diferit reproducerea la masculi și la femele”, spune dr. Edward Ivimey-Cook, de la facultatea de științe biologice a UEA.

Cercetătorii spun că, odată ce peștii au revenit la programul lor normal de hrănire, femelele au crescut numărul de pui pe care i-au produs în detrimentul calității ouălor, ceea ce a dus la o calitate redusă a urmașilor. Calitatea spermei masculine a scăzut, de asemenea. Aceste constatări subliniază importanța de a lua în considerare nu doar efectul postului asupra menținerii organismului, ci și asupra producției de ovule și spermatozoizi, spun autorii.

„Este important faptul că unele dintre efectele negative asupra calității ouălor și a spermei pot fi observate după ce animalele au revenit la nivelurile normale de consum de hrană după un post restricționat în timp”, conchide dr. Ivimey-Cook.

Oamenii de știință urmează să desfășoare mai multe cercetări pentru a înțelege de cât timp este nevoie pentru revenirea la normal a calității spermei și a ovulelor, după perioada de post. Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, sursa citată de 360medical.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768