REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Povestea neștiută a Peșterii Sf. Andrei, acolo unde credincioșii sunt așteptați de Paște. Video

Povestea neștiută a Peșterii Sf. Andrei, acolo unde credincioșii sunt așteptați de Paște. Video

Replica API 14 aprilie 2022 | 00:39 5224

Mânăstirea Peștera Sf. Andrei, locul unde mii de credincioși se strâng an de an pentru a se ruga în taină, este frumos împachetată într-o istorie tragică. Preotul Melchisedec Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei, a povestit reporterilor Replica de Constanța că în anul 1421, când armata otomană a invadat Dobrogea, în locul în care se află în momentul de față biserica Sf. Andrei, se aflau 24 de catedrale care găzduiau 5.000 de călugări. Preoții au povestit că armata otomană au distrus tot în urma sa, lăsând doar ruine și multă durere. În lăcașul de cult, astăzi creștinii vin și se roagă pentru vremuri mai bune, iar de Paște, cu toții sunt așteptați la Mănăstirea și Peștera Sf. Andrei, pentru a marca Învierea Domnului.

Mânăstirea Peștera Sf. Andrei este o mânăstire dobrogeană, din apropierea localității Ion Corvin, din județul Constanța. An de an, mii de credincioși se strâng la mânăstire pentru a se ruga în taină. Locul este binecunoscut mai ales pentru Peștera Sfântului Apostol Andrei, care strânge credincioși din toată țara.

Ceea ce puțini credincioși știu este faptul că, în locul respectiv, până în anul 1421 când turcii au invadat Dobrogea, lăcașul de cult era format din 24 de catedrale și găzduia 5.000 de călugări.

Preotul Melchisedec Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei

Preotul Melchisedec Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei, a povestit reporterilor Replica de Constanța, o parte din trecutul Peșterii Sf. Andrei.

Am mai venit aici în 1946 – 1947, când s-a descoperit Mânăstirea. Sf. Apostol Andrei a ajuns aici în 46, după Mântuitorul. Prima dată a apărut în Cetățile Egiptului, eu am fost și acolo de câteva ori, și în Betleem. După aceea a trecut Marea Mediteraneeană, a apărut în Grecia, Bulgaria și din Bulgaria a apărut aici la noi. Peștera nu este făcută de mână de om, Dumnezeu când a făcut pământul, a binecuvântat și acest loc sfânt pentru că știa că vine Sf. Apostol Andrei aici.”

Video:

”Când a ajuns aici, aici era un popor de sciți, nu cunoștea nimeni pe Dumnezeu, nu se închina nimeni, nu era nici o biserică în România, chiar și în Europa, pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au ajuns în 42 în Italia, la Roma, cu trei ani în urma Sfântului Apostol Andrei. Deja Sf. Apostol Andrei înrădăcinase credința aici, în trei ani. Aici a stat o vreme mai îndelungată, pentru că acel popor de sciți nu prea îl agreau pe Sf. Apostol Andrei pentru că le strica rânduiala”, a povestit preotul Melchisedec Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei.

Acesta a mai specificat că”Sf. Apostol Andrei i-a încreștinat și a întemeiat o mânăstire foarte puternică. S-au făcut slujbe din 46 până în 1421, au ocupat turcii Dobrogea până la Dunăre și au stat turcii aici 450 de ani. Când au venit turcii aici, în 1421, aici erau 5 lideri călugări, erau 40 de catedrale, 20 într-o parte de pădure, 20 într-o parte, față de peșteră, turcii au stricat tot, au omorât și călugării și nu s-a mai construit nimic. O urmă tot a rămas de-a Sf. Apostol Andrei. Când am venit aici, în 1947, aveam 11 ani, de la parcare și până unde se îngustează valea, era toată valea pietruită, acolo au fost 20 de biserici. Aici au fost 5.000 de călugări”, a povestit preotul Melchisedec Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei.

Minuni petrecute la Peștera Sf. Andrei

Aici s-au vindecat foarte mulți tineri de diferite boli. Mulți creștini care nu aveau copii, au venit aici și Mântuitorul a îngăduit să aibă copii. Multe minuni s-au făcut aici și se fac în continuare. Creștinii veniți aici s-au lăsat de multe vicii. Când a venit Sf. Apostol aici nu avea apă și a dat cu toiagul în pământ și au ieșit două izvoare de apă. Aici s-au făcut primele botezuri, aici a hirotonisit primii preoți, de aici a plecat izvorul credinței în România, chiar și în Europa”, a declarat preotul Melchisedeac Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei.

Preotul Ierotei Protosighel le-a povestit atât creștinilor veniți la slujbă, cât și reporterilor Replica de Constanța o parte dintr-o profeție în care se regăsește Sf. Apostol Andrei.

Preotul Ierotei Protosighel

Fiind ucenic al Sf. Ioan Botezătorul, este un moment destul de important din viața Sf. Andrei, pentru că stând pe lângă Sf. Ioan Botezătorul are această oportunitate de a cunoaște profețiile care vorbeau despre venirea lui Mesia. Una dintre aceste profeții spunea - «peste cel peste care vei vedea coborându-se Duhul Sfânt în chip de porumbel, acesta este Mesia cel prezis și promis de proroci». Sf. Apostol Andrei era pe lângă Sf. Ioan Botezătorul într-o zi obișnuită și deodată se deschid cerurile și Sf. Duh coboară. Se aude și vocea Tatălui din cer care spunea că «acesta este Fiul Său cel iubit, întru care am binevoit». Moment remarcant din viața Sf. Andrei, care se duce acasă la fratele lui Petru și îi dă această veste - că l-a găsit pe Mesia, ceea ce ne arată că printre preocupările lor era această căutare, să-l cunoască pe Mesia. Nu după mult timp, Mântuitorul ajunge în Capernaum, locul unde Sf. Apostol Andrei, împreună cu fratele său Sf. Petru, și cu alți doi dintre Apostoli Andrei și Iacob pescuiau”, a povestit preotul Ierotei Protosighel, pentru Replica de Constanța.

Întrucât credincioșii ascultau cu mare atenție spusele preotului Ierotei Protosighel, acesta a continuat:”Într-un mod destul de familiar, Mântuitorul Hristos intră în corabia Sf. Petru, propovăduiește mulțimii, apoi poruncește Sf. Petru să meargă în larg să arunce năvodul. Cu toate că cei patru Apostoli stătuseră toată noaptea să pescuiască și nu au prins nimic, Sf. Apostol Petru spune că toată noaptea a stat și nu a prins nimic, dar pentru cuvântul Domnului, va arunca din nou năvodul. L-a aruncat și a avut loc acea pescuire minunată în care a prins atât de mult pește în care corăbiile erau aproape să se scufunde. Imediat după ce ajung la țărm, Mântuitorul le adresează această chemare la Apostolat, să vină după El și îi va face pescari de oameni. Mesajul acesta a ajuns imediat în inima Sf. Apostol Andrei și nu a mai putut să aleagă altă cale, decât să-l urmeze pe Hristos pentru întreaga sa viață”, a povestit preotul Ierotei Protosighel, pentru Replica de Constanța.

Video:

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768