REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
22.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Prăpăd în imobiliare! Apartamentele noi nu mai sunt la căutare

Prăpăd în imobiliare! Apartamentele noi nu mai sunt la căutare

Cristina BĂRBUCEANU 2 februarie 2023 | 00:00 8251

E jale pe piața imobiliară din Constanța. În ultimele luni, oamenii nu au mai fost interesați să își cumpere apartamente sau garsoniere, astfel că cererea a scăzut chiar și cu 50% față de anul trecut, mai ales din pricina condițiilor de creditare. În plus, cei care doresc să cumpere o astfel de locuință, au un buget prea mic față de piața actuală, iar proprietarii care vând cu greu sunt înduplecați de agenții imobiliari să mai scadă din preț.

Prapad in imobiliare! Apartamentele noi nu mai sunt la cautare Fotografie cu rol sugestiv

„Vânzările au scăzut cu 50% față de luna ianuarie a anului trecut”

Faptul că trăim vremuri grele și traversăm o mare criză nu este un secret pentru nimeni. Astfel că, pe mai multe paliere, criza e puternic resimțită de fiecare dintre noi. Desigur, nici piața constănțeană a imobiliarelor nu a scăpat de această criză. Și când spunem criză, știm ce vorbim. Situația actuală a fost declanșată de mai mulți factori, iar războiul din Ucraina intră și el aici, după cum mai mulți reprezentanți ai unor agenții imobiliare sau dezvoltatori din Constanța ne-au declarat.  De câteva luni bune, sunt două constante care se lovesc una de cealaltă pe piața imobiliară din municipiu: pe de o parte oamenii doresc să cumpere mai ieftin, cât se poate de ieftin, iar pe de altă parte, nu toți proprietarii sunt dispuși să negocieze sau să micșoreze prețul…iar motivele sunt cel puțin evidente. Așadar, am stat de vorbă cu mai mulți dezvoltatori dar și cu agenți imobiliari din Constanța pentru a afla detalii despre piața actuală a imobiliarelor, dar și despre alte detalii demne de menționat. Astfel, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar a declarat: „Prețurile s-au menținut în mare parte, dar cererea a scăzut”, în timp ce un alt dezvoltator a spus: „vânzările au scăzut cu 50% față de luna ianuarie a anului trecut”. Reprezentantul unei agenții imobiliare a declarat: „Interesul clienților a scăzut foarte mult. Odată cu războiul, lumea cred că s-a speriat și a scăzut interesul total”. Un alt agent imobiliar a spus la fel, „că cererea oamenilor a scăzut foarte mult”.

„Cererea a scăzut; unii proprietari sunt dispuși să negocieze prețul, alții nu”, a spus un alt agent imobiliar. Alt agent imobiliar a afirmat: „Oamenii nu mai sunt așa dornici de a achiziționa sau de a se muta de colo-colo, deci cererea e scăzută pe toate segmentele”. Reprezentantul unei alte agenții imobiliare a declarat: „Lumea are impresia că noi, agenții imobiliari umflăm prețurile, când de fapt noi încercăm fix opusul pentru a vinde în timp util”

„Oamenii vin cu bugete stabilite pentru anul 2019”

În legătură cu bugetul pe care cumpărătorii îl au pentru a achiziționa un apartament sau o garsonieră, un dezvoltator imobiliar a afirmat: „Oamenii vin cu bugete stabilite pentru anul 2019 și sunt destul de dezamăgiți când văd prețurile actuale. Sunt destul de dezamăgiți când vor să dea 70-80.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere, el fiind peste 100.000 de euro.”. Un alt dezvoltator a afirmat: „Bugetul oamenilor e în jur de 60.000 de euro, dar noi nu prea avem proprietăți la acest preț”. Un agent imobiliar a spus: „Tendința proprietarilor este să țină de preț, dar nu știu cât o să mai reușească. Cu siguranță o să vină o scădere destul de drastică”.

Prapad in imobiliare! Apartamentele noi nu mai sunt la cautare Fotografie cu rol sugestiv

„În ultimele luni a scăzut drastic cererea deoarece nu se pot contracta credite din cauza condițiilor de creditare. O mare parte dintre oameni nu mai fac credite și o mare sursă de cash din piață erau clienții care făceau credite, cumpărau, și proprietarii respectivi aveau cash pentru că ei primesc bani în cont”, a spus alt agent imobiliar care se axează mai mult pe consultanță. Alt agent imobiliar a spus: „Cei care totuși sunt în căutarea unei locuințe sunt pe segmentele low-cost: cei cu garsoniere chinuite, undeva la 20.000 de euro, apartamente de două camere la 65.000 de euro”. Reprezentantul unei alte agenții imobiliare a declarat că „în general, prețurile au avut un trend descendent în ultima perioadă. În plus, cererea este mai mică din cauza dificultății în accesarea creditelor, a creșterii Robor și IRCC. Clienții pe credit reprezentau cam 80% din totalul tranzacțiilor. Cei care cumpără în aceasta perioadă sunt de obicei clienți care plătesc cash.”. Rămâne de văzut cât vor scădea prețurile locuințelor în următoarea perioadă pentru ca și cererea să crească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
40 % discount - ca sa fiu clar - adica daca cumpar - chiar si pe precomanda - TU PUI BANII _ ( in ACREDITIV ) eu iti comand si cistig de la firma - pina la 40 % off... marfa vine de la MADRID SPANIA - COSTCO PRICE CLUB - este specializat in produse destinate hotel si restaurant . EU ION DRAGOS SIRETEANU - oes la pensie de virsta ...pot face pina la 5 carduri - unde dupa 6 luni poti deveni independent - dar pierzi discountul care il am eu . UNUL DIN CARDURI _ poate fi al unei firme dispuse sa ajute pensionari - NU CER NIMIC - IL FAC GRATUIT -
0
0
BINE CA ATI PUS MINA PE TEREN - CU CE VA SPUN EU _ NORMAL_ AVETI BANI SA DEZVOLTATI _ SA MODERNIZATI _ OFERTA NR 2 - AM PINA LA 40 % la COSTCO PRICE CLUB - ( vezi ce e aia - sunt cele mai mari antrepozite pentru produse de hotel restaurant - de pe terra - ) pot face citeva carduri - e ca si cind ai fi partener - cu ei - au un sediu in SPANIA - la MADRID - de unde vine marfa - sau se duce unde o vinzi tu - pentru contact - sunphoto.ro
0
0
faceti - case de batrini - pentru cei de dincolo - au 1300 $ cad - garantat - pe luna - toata viata - spune asta bancii si sare in sus - poti cheltui pe ce vrei - pentru ca poti plati ratele - in afara de asta - mai au si bucati de teren - proprietati care nu-i mai intereseaza ..
0
0
La Constanța mai aveau doi pași ....și le construiau in marea neagră....
1
0
te muti la nou si vii la oras la piata , doctor , scoala , teatru , cinema , restaurant , mall , primarie , inclusiv toate bancile , fisc sa platesti tae si impozite . deci la nou dai bani doar ca sa dormi , in jur aproape nimic
3
2
TITLUL INCEPE CU PRAPAD SI ARTICOLUL CU JALE ,
0
1
ai nevoie de psihiatru
8
1
Pentru sarakii de sub mine: va ofticati ca voi inca locuiti cu parintii si va mirositi bassinile unii altora. Visati voi in continuare la scaderi de preturi de zeci de procente. Avem cele mai ieftine locuinte din Europa, asa ca preturile vor creste in continuare.
4
17
Mai sunt unii care mai tin de pret, sa se gandeasca bine ca asta nu i decat inceputul, sa vedeti peste 2sau3 ani ce prapad va fii.
8
2
Faliment. Bancile au finantat atat pe constructori cat si pe cumparatori. Si-au dat banii din stanga in dreapta.Finantaorii exterin din zona euro sunt presati de inflatia de 7% care nu acopera dobanzile la credite si de aici incepe escaladarea.
10
2
Cine naiba sa mai cumpere cotetele alea facute cu materiale ieftine si in mlastina Dn Mamaia Nord .O sa se duca si "afacerea" asta si imobiliarii o sa-si ia la muuie .Astept cu interes.
27
1
Atunci cand te invecinezi cu Ucraina si, cine stie, poate, vreodata, chiar cu Rusia, cine mai cumpara imobile intr un oras vulnerabil, cel mai vulnerabil din Romania? Credit pe 30 de ani ca sa risti sa trimita rusii o teleghidata? Pe langa asta...inflatie, depopulare, pauperizare etc etc
18
6
Mai tin de pret pana cand bancile nu vor mai avea rabdare si le vor scoate la vanzare la pretul la care au fost construite . Chiar si atunci este posibil sa nu le vanda . Lasa de dorit pozitionarea lor , lipsa infrastructuri . Materiale de foarte p*****a calitate . Sunt facute doar ca sa-ti ia ochii
19
1
De cand cu valul de ukranica au tot crescut pretul la coteze si multi inca viseaza sa vanda acele apt ,pretul este oricum nejistificat .
19
1
apartamentele noi sunt exagerat de scumpe si foarte p***t construite, cu camere mici si cu multi metri furati, chipurile bucatarii openspace. Preturi exagerate fata de ce se ofera. Si mai ales fata de puterea de cumparare de la acest moment. Vor ramane cu ele nevandute. norocul lor ca au venit ucrainienii ca altfel nu le ocupau nici in veci.
28
0
Sa-si bage cipanzeii cotetele in cwr.
27
0
La Constantza baba rupe clantza...Totzi ruptzii isi vand cotetzele mostenite de parca au locuit sfintele moaste acolo...
16
0
APARTAMENTELE VECHI SUNT APROAPE DE LIMITA LOR DE REZISTENTA CIURUITE SI DECUPATE LA PARTER IN STRUCTURA PORTANTA,INSTALATII COMUNE COAPTE,SUBSOLURI INUNDATE,DECI COSTURI MARI COMUNE DE ACHITAT,GREU DE FACUT,SA NE FEREASCA DUMNEZEU DE UN CUTREMUR MARE,CELE NOI FACUTE 80 LA SUTA SUB NORME CU BETOANE SUB NORMA,TURNATE SUB TEMPERATURILE INDICATE,SAU NERACITE VARA ,PE CANICULA ,CU FIER SUB DIMENSIONAT,INSTALATII FACUTE CU MAXIMIZAREA PROFITULUI,SUBDIMENSIONATE SI SLAB CALITATIV,MAMAIA SAT PE APA DE LA -1.5M PASIBILE DE LICHEFIERE IN CAZUL UNUI CUTREMUR,ADICA SA SE INGROAPE IN PAMANT LA MISCARI VIBRATORII,DAR SCUMPE FOC,PRETUL DE CONSTRUCTIE ESTE DE MAX 450EURO MP,PAREREA MEA DE NEAVIZAT
18
2
Se cere prea mult, apartamentele date de comunisti si hulite ca erau mutati in cutii de chibrituri se vand acum cu site de mii de euro, pretul la ap cu 2 camere trebuia sa fie la 40 mii euro
18
1
A inceput lumea sa vada calitatea constructiilor noi sau asa zise noi. Bani multi pe niste cotete cu pereti de rigips, fara parcari, inghesuiala, cu izolatii de p*****a calitate. Mai cumpara taranusii care vor neaparat sa se aciuieze la malul marii si care si-au vandut casele si pamanturile de la tara pe preturi de nimic. Abia aici isi dau seama ce greseala au facut. S-au mutat de la tara la...tara. Drumuri neasfaltate, noroaie si scurgeri care le refuleaza direct in cotete..
33
1
preturi extrem de mari pentru un sat numit constanta. nu ofera nimic pentru un oras port. alte orase port sunt foarte dezvoltate. constanta? nimic.
37
3
SUPER WAW - visul meu - sa imi petrec batrinetea pe litoral - tot nu ies din casa in lunile de iarna ...
16
0
Au dat faliment mai multi dezvoltatori imobiliari, sunt disperati. Aveti mare grija ce cumparati…
33
1
Prețul apartamentelor in Constanța sunt excesiv de mari in comparație cu ce se oferă,sunt prețuri mai mari decât în multe capitale ale Europei dar de Constanța are o infrastructură modernă... întrebații pe cei din Tomis Plus și nu numai.Ar trebui scăzute prețurile cu cel puțin 30-40% la ce văd pe site-urile imobiliare.Multā sănăt**e tuturor!
34
5

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436