REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Predoiu: Medicina de urgenţă s-a născut dintr-o nevoie reală; nu există marjă de eroare

Predoiu: Medicina de urgenţă s-a născut dintr-o nevoie reală; nu există marjă de eroare

A.F. 29 mai 2024 | 00:00 46

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Medicinei de Urgenţă, că medicina de urgenţă s-a născut dintr-o nevoie reală, nevoia de a interveni profesionist, calificat, integrat şi cu precizie, pentru a salva vieţi.

Predoiu: Medicina de urgenta s-a nascut dintr-o nevoie reala; nu exista marja de eroare

"În această specializare multidisciplinară, nu există marjă de eroare. Între specialişti, dumneavoastră sunteţi cei care nu au voie să dea greş. Respectul pentru dumneavoastră cred că se cuvine a fi dublu, pentru că faceţi ce fac şi alţi specialişti, dar o faceţi sub presiunea timpului, sub presiunea unor contexte dramatice, o faceţi fără să aveţi voie să daţi greş", a declarat Predoiu în cadrul ceremoniei de acordare a "Emblemei de Onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă" profesioniştilor din cadrul tuturor structurilor de urgenţă aflate în coordonarea DSU.

Ministrul a adăugat că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, medicina de urgenţă, SMURD, în colaborare cu forţele de ordine publică şi cu celelalte arme ale Ministerului Afacerilor Interne, livrează un serviciu de calitate cetăţeanului român.

"Este un sistem foarte bine desenat instituţional, este un sistem care s-a rafinat în timp, un sistem care s-a testat şi s-a îmbunătăţit din testări, din provocări, care este respectat şi de cetăţeni străini şi de naţiuni străine. Acest sistem merită studiat. Sunt state, instituţii internaţionale care studiază sistemul românesc de intervenţie în situaţii de urgenţă, medicina de urgenţă românească, acest sistem integrat. Pentru că este bine articulat, bine gândit, reglementat şi, mai ales, bine echipat cu specialişti", a mai spus Predoiu.

Secretarul de stat şi şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că România este recunoscută la nivel internaţional ca fiind printre ţările pioniere în înfiinţarea şi dezvoltarea medicinei de urgenţă atât ca sistem, cât şi ca specialitate.

"În orice sistem, resursa umană este cea mai valoroasă componentă. Cu cât aceasta este mai bine pregătită şi mai dedicată domeniului în care activează, crezând în el şi având vocaţia necesară, cu atât sistemul este mai puternic şi mai rezilient faţă de provocările continue la care acesta este supus, atât pe plan naţional cât şi internaţional", a mai spus Arafat.

Arafat a precizat că anul acesta Ziua Mondială a Medicinei de Urgenţă vine cu o temă actuală şi extrem de importantă, şi anume schimbările climatice şi impactul acestora asupra practicii în domeniul medicinei de urgenţă.

"Vedem pe plan mondial impactul schimbărilor climatice prin apariţia fenomenelor meteo extreme, a epidemiilor cu risc major de a se transforma în pandemii şi alte provocări noi, cu care nu am fost obişnuiţi până acum. Fenomenele meteo extreme au un impact, dovedit ştiinţific, asupra sănătăţii umane şi un rol major în agravarea bolilor cronice sau apariţia unor noi boli contagioase sau de altă natură, în regiuni ale lumii în care astfel de boli nu erau prezente", a precizat Arafat.

El a arătat că impactul tuturor acestor fenomene este unul direct şi tot mai pronunţat asupra sistemelor de răspuns la urgenţă, incluzând aici şi sistemul medical de urgenţă, care trebuie să se adapteze şi să se pregătească pentru a face faţă acestor noi provocări.

"În acest context, la nivel mondial, decidenţii trebuie să înţeleagă că pregătirea sistemelor de răspuns la situaţiile de urgenţă şi întărirea sistemelor sanitare şi în mod deosebit a celor de asistenţă medicală de urgenţă şi de îngrijire a pacienţilor aflaţi în stare critică este obligatorie, iar întârzierea în pregătirea şi întărirea acestor sisteme va avea costuri mari din punctul de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti, dar şi din punct de vedere economic", a afirmat Raed Arafat, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510