REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.3° Constanța Mie., 9 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6877
15.3° Constanța Miercuri, 9 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6877
 

Prefectul Adrian Picoiu: Nu sunt avocatul primarului Chițac, dar taxa de salubrizare a fost, de fapt, 17 lei. Video

Prefectul Adrian Picoiu: Nu sunt avocatul primarului Chițac, dar taxa de salubrizare a fost, de fapt, 17 lei. Video

Mirela PASCAL, Adela Cristina Carcea 9 octombrie 2024 | 00:00 1253

Adrian Teodor Picoiu, noul prefect al județului Constanța, s-a aflat marți, 8 octombrie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a abordat subiecte de interes local. Picoiu a mărturisit cum a primit propunerea din partea conducerii PNL de a-i lua locul lui Silviu Iulian Coșa la conducerea Prefecturii. De asemenea, a vorbit despre organizarea alegerilor parlamentare/prezidențiale, dar a anunțat și când vor depune jurământul noii aleși locali. Totodată, Adrian Picoiu a vorbit și despre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea” (ADI Dobrogea), pe care a condus-o până la momentul preluării atribuțiilor de prefect, explicând de ce e la un pas să piardă fondurile europene din cauza licitațiilor care au fost anulate.

Prefectul Adrian Picoiu: Nu sunt avocatul primarului Chitac, dar taxa de salubrizare a fost, de fapt, 17 lei. Video

 

În debutul interviului, prefectul Adrian Picoiu a vorbit despre debutul său în politică și a făcut o trecere în revistă a CV-ului său, care este unul destul de stufos. „Am intrat în anul 2003, în PSD, am fost consilier local la Techirghiol. Din 2006 am intrat ca supleant al unui consilier care a decedat în mandatul respectiv, apoi, până în 2015, am fost consilier PSD încă două mandate. Din 2015, activez în PNL, la solicitarea și cu sprijinul domnului primar de la Techirghiol, cu care am copilărit și colaborez foarte bine, avem o înțelegere extraordinară. Din 2016 sunt consilier local PNL. Inclusiv acum, la alegerile din 9 iunie, am obținut funcția de consilier local dar, evident, a trebuit să renunț la mandat.“ Întrebat cum a primit propunerea de a fi prefect, Picoiu a declarat: „Am primit propunerea cu o deosebită mândrie personală, m-a onorat nominalizarea Conducerii Organizației Județene a PNL, cu promisiunea că domnul Cosa mă va sprijini. Experiență în administrația publică locală am. În Prefectură, am găsit diverse spețe mai vechi, nu sunt probleme deosebite, am discutat cu colegii, fiecare își face treaba, și-a făcut-o și până acum. Domnul Coșa și-a făcut treaba extraordinar de bine, fiecare funcționar știe ce are de făcut“, a mai precizat prefectul.

Urmează ceremonia de depunere a jurământului

Întrebat care sunt prioritățile sale, Picoiu a precizat: „Avem, în perioada următoare, organizarea alegerilor și constituirea consiliilor locale. Se validează dosarele pentru noul legislativ local”, a spus Picoiu. Întrebat dacă sunt probleme, din acest punct de vedere, acesta a specificat: „Sunt și invalidări, încă n-au ajuns la noi. Posibil ca partidul să le fi retras sprijinul politic. Partidul dacă nu susține candidatul, pierde mandatul. Ei au dreptul să conteste în instanță, urmează procedura legală“. Când vor depune noii aleși jurămintele? „Preluarea mandatelor se va face de pe 28 octombrie, până undeva la 5-6 noiembrie. După ce ies hotărârile de instanță, pregătim calendarul“, a adăugat prefectul.

Legat de atribuțiile pe care le are și relațiile cu deconcentratele, Picoiu spune că are o relație bună cu managerii instituțiilor. „Cunosc cele 12 deconcentrate pe care le am în subordine, datorită funcției deținute anterior, am legături strânse, inclusiv cu Inspectoratul Școlar, și cu Agenția de Mediu, cu Garda de Mediu, deci, nu văd să fie probleme, în afară de situațiile de urgență care nu depind de noi, ci de Cel de Sus. Să sperăm că vom avea un an bun. La noi ploile nu au fost așa rele ca în restul țării. Deja am trimis echipaje ISU să ajute la Galați. În comuna Comana, 23 August și Amzacea au fost cele mai mari inundații, am trimis și noi ajutoare, au ajuns la primării. Ceea ce a fost acordat a fost din fondurile de la stat. S-a investit suma de peste 200.000 de lei în containere, butelii, produse.“

Pregătiri pentru alegeri...

Întrebat în ce stadiu se află cu pregătirile pentru alegeri, Adrian Theodor Picoiu a explicat că există „3 rânduri de alegeri și un referendum pentru Republica Moldova, totul e conform graficului, s-au stabilit sediile pentru votare, urmează buletinele de vot. O să încerc, împreună cu colegii, să programăm pe ore diferite, pentru evitarea cozilor. De data aceasta, există doar un singur buletin de vot, în vară au fost 3, locale, județene și europarlamentare. Totodată, vom avea același număr de secții de votare ca în vară.“

Are o relație bună cu primarii din județ

Întrebat în ce relații se află cu primarii din județ, Picoiu a precizat: „Pe 90% dintre ei îi cunosc foarte bine, prin prisma colaborărilor anterioare și cu siguranță vom avea o comunicare bună în continuare. Îi cunosc și pe cei de la PSD, și pe cei de la PNL, nu văd de ce ar fi conflicte. Dacă respectă legea, nu au de ce să existe probleme“, a adăugat prefectul susținând, totodată, nu a primit semnale de la instituții că ar fi probleme.

Ne-a vorbit și despre asociația ADI Dobrogea, pe care a condus-o până la preluarea atribuțiilor de prefect, și obiectivele acesteia, care vizează, în principal, delegarea serviciilor de colectare și transport deșeuri. Prefectul a punctat faptul că populația trebuie arunce gunoiul cum trebuie, aducând în discuție și scandalul de la Constanța și faptul că taxa de salubrizare s-a făcut 20 de lei. „Nu sunt avocatul domnului Chitac, dar taxa de salubrizare, anul trecut, la Constanța, a fost de 17 lei. Dacă Consiliul Local a decis să fie 8 lei, e altceva. Diferența de 9 lei a fost subvenționată. Asta nu zice nimeni! Ea s-a mărit de la 17 lei la 20 lei. Primăria Constanța a subvenționat cei 9 lei pentru că și-a permis, dar sunt alte primării care nu-și permit, de exemplu, Eforie, Tuzla... primarii de acolo consideră că taxa ar trebui să crească! Trebuie să existe unitate pentru toți!”, a specificat Picoiu.

În final, s-a pus problema sezonului rece și pregătirea școlilor în această privință. Prefectul a declarat că există provizii de carburant și toate cele necesare, precizând că iarna nu ne va lua prin surprindere.

Interviul integral poate fi urmărit în video-ul de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817