REPLICA ONLINE CONSTANTA

34.9° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
34.9° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Prefectul Silviu Coșa: Mă îndoiesc că se va ajunge la înghețarea anului școlar! Video

Prefectul Silviu Coșa: Mă îndoiesc că se va ajunge la înghețarea anului școlar! Video

Mirela PASCAL 18 mai 2023 | 00:00 1653

Noul sezon estival se apropie cu pași repezi, iar operatorii de pe litoral se pregătesc să întâmpine turiștii cum se cuvine. Și autoritățile sunt pregătite pentru primul val de turiști, chiar dacă au rămas sectoare de plajă nelicitate. Am vorbit despre acest subiect cu Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, însă au fost abordate și alte subiecte de interes local, precum greva profesorilor și riscul înghețării anului școlar.

Prefectul Silviu Cosa: Ma indoiesc ca se va ajunge la inghetarea anului scolar! Video

În debutul interviului, prefectul Silviu Coșa a declarat că autoritățile sunt pregătite pentru noul sezon estival și are încredere că va fi un sezon bun pentru sectorul economic din Horeca.

Prefectul Silviu Cosa: Ma indoiesc ca se va ajunge la inghetarea anului scolar! Video

Având în vedere numărul de turiști foarte mare care a fost prezent la evenimentele organizate în stațiunile de pe litoralul românesc în mini-vacanța de 1 mai, putem spune că sezonul estival va fi unul foarte bun pentru sectorul economic din domeniul HoReCa, dar și pentru românii și străinii care vor să se relaxeze și să-și petreacă o vacanță aici. Din punct de vedere al forțelor de ordine și al celorlalte structuri cu atribuții de verificare și control, lucrurile au decurs normal în această perioadă. Siguranța cetățenilor participanți, fie că erau turiști, fie că erau localnici, a fost garantată în permanență, nu a fost nici un incident care să ridice probleme, ceea ce a fost de bun-augur și pentru desfășurarea sezonului estival. Am semnat la nivelul lunii aprilie un protocol cu Camera de Comerț și cu alte 7 instituții cu atribuții de verificare și control, un protocol care prevede acțiuni comune privind instruirea agenților economici, în special a celor din HoReCa. O primă acțiune în acest sens deja a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămână, când inspectorul șef al ITM a participat la o instruire în care a discutat despre accidentele de muncă (...)”, a precizat Coșa.

Mai multe despre acest subiect, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

30 % din plaje au rămas neînchiriate

Prefectul a mai precizat faptul că un procent de 30 % din plaje nu au fost închiriate. ”Până în momentul de față nu au fost semnalate, principala problemă o reprezintă închirierea plajelor. Au fost aproape 150 de sectoare pe întreg litoralul românesc care trebuiau licitate, au rămas puțin peste 30, după două etape de licitare, care nu sunt atribuite. Nu știu să spun care ar fi motivul pentru care, pentru unele sectoare, nici măcar nu s-a depus o solicitare de participare la concesionarea sectoarelor respective. Rămâne de văzut pentru următoarea perioadă, sfârșitul primei săptămâni din luna iunie când se va definitiva predarea sectoarelor de plajă deja licitate, ce se va întâmpla cu respectivele sectoare. Pe de o parte, putem spune că este un lucru bun, cetățenii vor putea folosi acele sectoare fără probleme, pe de altă parte se ridică problema întreținerii plajelor respective. Pe de altă parte se ridică și problema faptului că acele sectoare de plajă generau venit pentru Apele Române, generau taxe și impozite pentru bugetul de stat, și un grad de confort mai ridicat pentru turiști care voiau să acceseze sectoarele respective”, a mai spus prefectul.

Mai multe despre acest subiect, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Sudul litoralului nu a detronat Mamaia

A detronat sudul litoralului stațiunea Mamaia? ”Anul trecut a avut loc o relaxare a restricțiilor pentru cei care doreau să călătorească în exterior. După 2 ani de pandemie oamenii au evadat din România către alte destinații litorale din Europa și nu numai. Anul trecut numărul de turiști a fost cu 4-5% mai mic față de anul anterior. Dacă ne referim la Stațiunea Mamaia, tot ce a însemnat vouchere de turism, a însemnat o migrație a turiștilor către zone în care puteau beneficia de o vacanță mai lungă, aceste zone fiind în sudul litoralului. O dată cu acești bani care au fost pompați în sudul litoralului, el s-a ridicat, iar oamenii au continuat să vină în acele locații, de aceea la un moment dat se afla la concurență cu stațiunea Mamaia. Sudul litoralului nu a detronat Mamaia, nici Vama Veche nu a reușit să detroneze Mamaia”, a specificat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mai multe despre acest subiect, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Coșa: Nu a înghețat niciodată anul școlar

Schimbând registrul, Coșa a vorbit și despre scandalului momentului, și anume greva profesorilor. Care este situația la Constanța?

Prefectul Silviu Cosa: Ma indoiesc ca se va ajunge la inghetarea anului scolar! Video

Până la momentul intrării în emisiune, instituția Prefectului nu a primit nici o solicitare, adresă, notificare în acest sens. Discutând cu ISJ am aflat că a existat o înștiințare despre această grevă de avertisment și tot ceea ce înseamnă conflictul de muncă cu solicitările din partea profesorilor, dar venită de la nivel național. Motiv pentru care Inspectoratul Școlar a solicitat reprezentanței județene a sindicatelor respective formularea unui punct de vedere referitor la câți participanți, perioada în care vor participa, modul în care relația de muncă se va desfășura pe perioada acestui conflict de muncă, pentru că trebuie respectate anumite proceduri legale în orice conflict de muncă. Se așteaptă un răspuns, până în momentul de față sindicatul din județul Constanța nu a formulat nici un răspuns. Nu cred că s-a înghețat niciodată anul școlar. Conflictul de muncă este o modalitate de negociere a unor condiții de muncă, a veniturilor obținute, o negociere ce are loc între patronate și sindicate, patronatul fiind în cazul de față Statul Român, prin Ministerul Educației și Cercetării. Este un argument pentru negociere această înghețare a anului. Mă îndoiesc că se va ajunge vreodată la așa ceva. Nu cred că avem motive de îngrijorare”, a adăugat prefectul

Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:

Jocurile de culise legate de rotativa guvernamentală sunt... doar jocuri de culise și atât

Silviu Coșa a vorbit și despre rotativa guvernamentală și despre jocurile de culise care se învârt în jurul subiectului. ”În ceea ce privește zvonurile, jocurile de culise, acestea apar mereu, sunt inerente, însă, eu unul nu le-aș lua în calcul până în momentul în care, undeva la începutul săptămânii viitoare echipele de negociere vor decide ceea ce este de făcut și modul în care viitorul guvern  va arăta. Liberalii, ca administrație de dreapta, au militat întotdeauna pentru un aparat administrativ foarte flexibil. Aparatul administrativ existent anterior avea în jur de 80 de secretari de stat, în momentul de față sunt 154. Discuții vor fi despre absolut orice în perioada aceasta. Contează ceea ce echipele de negociere vor stabili, niște puncte de vedere comune, sau, de ce nu, niște compromisuri  care să conducă la menținerea guvernării în condițiile acelea de stabilitate. (...)„,

Mai multe despre subiect, aflați în materialul VIDEO de mai jos:

Coșa, despre șantierele din oraș

Legat de șantierele din oraș, Coșa spune că ” Și eu stau în Constanța, și eu conduc în Constanța, mă mai uit pe bord la consum și văd că uneori am un consum de 15-20 și am un motor de 1.0. Acestea sunt condițiile. Până la sfârșitul anului proiectele legate de marile bulevarde ar trebui să fie definitivate, astfel încât finanțarea să nu se piardă și sunt convins că vor fi definitivate. Am mai spus că sunt niște lipsuri care existau în Constanța și care au ajuns la scadență. Mulți suferă de superficialitate”.

Vezi mai multe în VIDEO de mai jos:

Candidează Silviu Coșa la alegerile din 2024?

Despre o eventuală candidatură la alegerile din 2024, Silviu Coșa a dat de înțeles că nu-l interesează... deocamdată. ”Eu sunt funcționar public din secolul trecut, din 1999. Funcția de Prefect, la momentul depunerii jurământului, era de înalt funcționar public. Eu am fost funcționar public, și am devenit apoi înalt funcționar public, era o evoluție firească a carierei mele. Ulterior, funcția s-a transformat într-una de demnitate publică.  Am fost nevoit să-mi asum și responsabilități politice, aici sunt în momentul de față. Statul Român nu mă plătește pentru funcția de vice-președinte PNL sau pentru altă funcție, mă plătește să-mi fac treaba ca prefect. Așa cum redundant o tot spun: îmi iau fișa postului, văd ce atribuții am și asta este preocuparea în momentul de față. Mă preocupă ce am de făcut ca prefect. Așa cum înainte mă preocupa ce aveam de făcut ca director adjunct al Fiscului județean. Nu am un țel dintr-o carieră politică, nu este neapărat un obiectiv primordial al meu“, a conchis Coșa.

Mai multe, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510