REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Lun., 12 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6819
21.9° Constanța Luni, 12 August 2024 Anul XX Nr. 6819
 

PREFECTUL Silviu COȘA: NU văd ce am putea spune RĂU de faptul că PLAJELE sunt LARGI! VIDEO

PREFECTUL Silviu COȘA: NU văd ce am putea spune RĂU de faptul că PLAJELE sunt LARGI! VIDEO

Replica API 8 iulie 2021 | 23:32 1395

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, miercuri, 7 iulie. În cadrul interviului a discutat despre situația pandemiei de Coronavirus, precizând că pericolul nu a trecut, despre situația plajelor lărgite, despre deschiderea constănțenilor spre vaccinare, despre evenimentele nefericite legate de explozii, dar și despre alte subiecte de interes.

Pandemia există!

”Din punct de vedere statistic, datele sunt la nivelul zilei de ieri (marți, 6 iulie – n.r.). Am avut doar două cazuri noi confirmate, rata a fost de 0,02/1000. Din acest punct de vedere, pandemia ne-a lăsat în pace, dar știm foarte bine că lucrul acesta nu este valabil. Este vorba despre sezonul cald, este vorba despre cei care au înțeles să fie responsabili și să se vaccineze. Da, pandemia există, dă impresia că ne-a părăsit, însă ea este acolo și în momentul în care îi vom întoarce spatele și nu vom fi atenți, vom suporta consecințele. Cu cât ne relaxăm mai mult, cu atât problemele ne vor lovi pe neașteptate, va veni sezonul rece. În vara anului trecut era un motiv de bucurie că nu am avut niciun focar de infecție în județ, cu o aglomerație foarte mare, cu oameni care nu respectă distanțarea, vara a fost ok, dar apoi toamna, știm cu toții ce s-a întâmplat. În momentul acesta, nu mai sunt toate spitalele Covid funcționale ca și spitale Covid, ele au fost redate și tratează patologiile clasice cu care se ocupau. Lucrurile sunt aparent ok, ne bucurăm de toate aceste măsuri de relaxare, însă, dacă nu înțelegem că este nevoie să acceptăm vaccinarea ca fiind singura soluție pe termen lung pentru depărtarea pandemiei, din păcate, ea va reveni. Dacă vă aduceți aminte, am avut o serie de întâlniri cu operatorii Horeca, la una dintre ele la care a participat și premierul Cîțu. S-a solicitat o predictibilitate din partea autorităților în ceea ce privește pandemia și relația între pandemie și viața economică. La nici două săptămâni distanță s-a dat o hotărâre a CNSU în care se propunea un calendar al măsurilor de relaxare, calendar care până în momentul de față a fost relaxat și respectat. Măsurile s-au relaxat, aveam voie fără mască în spațiile deschise, este liber la spectacole, concerte, cluburile și discotecile, în anumite condiții, restaurantele, terasele nu mai au restricții în ceea ce privește capacitatea la care pot fi ocupate, evenimentele sportive, sălile de fitness, tot ceea ce ține de viața noastră, toate lucrurile ce ne-au lipsit atât de mult sunt posibile și sunt posibile datorită conștientizării necesității de a ne vaccina”, a spus Silviu Coșa.

Vaccinarea în mediul rural, foarte slabă

”Peste 30% în mediul urban, în municipiul Constanța, au înțeles necesitatea imunizării, în mediul rural situația nu este la fel de roz, avem localități care încă sunt sub pragul de 5% de vaccinare. Am avut și acțiuni concentrate cu organizații de tineret, cu Crucea Roșie, cu echipe mobile, cu primarii. Dobromirul a rămas sub pragul de 5%, este singura din județ la acest moment. La un moment dat eram pe locul al patrulea pe țară, nu am mai urmărit clasamentele. Îmi propun să o fac, dar mai important este să mergem înainte cu motoarele turate 110% indiferent de locul pe care ne clasăm la nivel național, astfel încât să putem vaccina câți mai mulți oameni. Suntem singura țară din lume unde vaccinul este disponibil, intri, îți alegi vaccinul și ți se administrează fără nicio altă condiție decât să ai buletinul la tine. Este păcat că irosim această șansă pe care o avem, sunt oameni care vin din afara granițelor, fie români, fie străini, pentru a se vaccina, iar noi tratăm cu indiferență”, a precizat prefectul.

Cum se distorsionează informațiile privind vaccinul

”Cadrele medicale mi-au povestit cazul unei femei care a avut o cădere de calciu înainte de a i se administra vaccinul, ulterior, de la centrul de vaccinare până la domiciliu, tuturor oamenilor cu care s-a întâlnit pe drum le-a spus că a avut un șoc anafilactic, drept pentru care, lista cu 240 de oameni programați s-a înjumătățit”, a spus Coșa.

Nemulțumirile reprezentanților Asociațiilor din turismul constănțean

”Nemulțumiri vor exista în permanență, în general eu nu cred în noroc sau ghinion, însă acești oameni chiar au avut ghinion pentru că, în condițiile relaxării măsurilor pandemice, au apărut aceste probleme meteorologice. În iunie am avut 60 de coduri portocalii și galbene, dar și un cod roșu de caniculă, este un sezon atipic. Cantitatea de precipitații până la jumătatea lunii iunie era dublă față de cantitatea anuală. Vineri a fost prezent președintele ANPC, directori din minister, a fost prezent și primarul Chițac, trebuia să ajung și eu, dar a fost problema de la Petromidia”, a relatat prefectul județului Constanța.

Nemulțumiri legate de sectoarele de plajă

”Am înțeles că au fost ceva nemulțumiri, ele fiind legate de plajă, pe de o parte este vorba despre această lățime, pe de cealaltă parte este vorba despre faptul că sectoarele de plajă care au fost închiriate au fost lăsate în spate, iar distanța este una destul de mare până la malul apei. Vorbim de un proiect care a împiedicat apa să ajungă până în recepția hotelurilor, un proiect care un termen de garanție de 50 de ani, un proiect care a redat o suprafață de teren importantă României, dar sunt și nemulțumiri. Am înțeles că a existat o solicitare din partea operatorilor că, sub egida Prefecturii, să aibă loc o întâlnire cu anumite instituții și cu ABADL, OPC, DSVSA. Vom vedea săptămâna viitoare cum putem organiza și această întâlnire. În momentul de față, pentru sectoarele noi de plaje create se lucrează la caietul de sarcini pentru achiziționarea serviciilor de proiectare a măsurătorilor de cadastrare. În momentul în care acestă documentație este întocmită se adaugă documentația de recepție a plajelor proaspăt înnisipate și în baza acestora se poate face o înscriere provizorie în cartea funciară. Ulterior, să fie incluse în acea anexă 12 la hotărârea de Guvern, apoi ele să poată fi închiriate. Există posibilitatea ca, de la anul, să reintrăm în normal. Turistul poate veni cu un șezlong și se poate așeza pe plaja nou creată, aceasta nu poate fi exploatată din punct de vedere economic, nu se pot percepe bani acolo, dar poți oferi un șezlong cu care turistul să vină și să se așeze acolo, o umbrelă, un prosop, un cearceaf. Din punctul de vedere al turistului care vrea să facă plajă, nu există nici măcar o problemă. Nu văd ce am putea spune rău vizavi de faptul că plajele sunt largi”, a explicat Silviu Coșa.

Zile de foc la Constanța: explozia de la Petromidia și din zona Industrială

”Lucrurile, din păcate, se întâmplă. Rolul nostru ca instituție este să facem tot ce putem pentru a preveni aceste lucruri, de aceea există atâtea avize și autorizații care deranjează, dar care sunt necesare pentru că ele sunt profilaxia manifestării unor astfel de riscuri. De asemenea, un alt rol al instituției este să intervenim atunci când riscul respectiv se produce, ceea ce s-a întâmplat de fiecare dată. La Petromidia s-a intervenit, la Celco s-a intervenit și a fost o intervenție nu la fel de riscantă ca cea de la Petromidia, însă a existat un grad de risc ridicat pentru că acolo erau și câteva substanțe inflamabile, după aceea, luni, între ora 08:00-13:00, au avut loc 8 accidente rutiere, iar până seara am avut 19 victime, un tir, un microbuz, 5 autoturisme pe bulevardul Brătianu, lucrurile se întâmplă, nu au fost condiții meteo nefavorabile, nu era o seară cu festivaluri sau nunți. Au fost pietoni accidentați în Tuzla, la Năvodari, a fost o zi foarte complicată. La Petromidia cred că am fost prima instituție care a ajuns acolo, șeful ISU m-a contactat telefonic și m-a întrebat dacă se declanșează Planul Roșu, am aprobat declanșarea acestui plan, am urcat în mașină și am plecat direct acolo. Este o platformă industrială, platformele industriale mari au proceduri și reguli destul de stricte, utilajele nu mai sunt acelea vechi, sunt destul de noi și moderne, însă, lucrurile neplăcute se întâmplă, dar cel mai mare păcat este că mor oameni”, a declarat Silviu Coșa.

Care este situația la nivelul județului Constanța cu privire la ariile protejate

”Rolul ariei protejate nu este acela de a fi exploatat. Există undeva pe teritoriul județului Constanța peste 200 de arii protejate, zona litorală a Mării Negre, zona Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei, undeva prin Negru Vodă, tot ce înseamnă malul constănțean al Dunării. Avem un număr destul de mare de arii protejate, modul în care ele se prezintă este unul destul de mulțumitor. Am avut o întâlnire cu reprezentanți din Constanța cu reprezentanții Agenției pentru Arii Protejate, ne-am întâlnit cu câteva ONG-uri care activează în domeniul acesta, niște oameni foarte inimoși și ne-am propus să organizăm o acțiune de igienizare și conștientizare”, potrivit prefectului județului Constanța.

Mai multe detalii despre subiectele abordate puteți urmări în videoclipul de mai jos:

Video

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118