REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Prefectul Silviu Coșa spune când se vor organiza alegerile parțiale în județul Constanța

Prefectul Silviu Coșa spune când se vor organiza alegerile parțiale în județul Constanța

Virgil STOIAN 30 martie 2023 | 00:00 2068

Ludovic Orban a câştigat procesul împotriva Guvernului Ciucă şi a obţinut în instanţă obligarea Executivului la organizarea alegerilor locale parţiale, în localitățile unde acest lucru este necesar, fiind vorba de 51 de localități din toată țara. Având în vedere că la nivelul județului Constanța există 5 localități unde nu există primar dar și una fără consiliu local, reporterii Replica au discutat despre acest subiect cu prefectul Silviu Coșa.

Prefectul Silviu Cosa spune cand se vor organiza alegerile partiale in judetul ConstantaSilviu Coșa


Prefectul Silviu Coșa a declarat că la nivel de județ s-au îndeplinit toate condițiile pentru organizarea alegerilor parțiale în localitățile unde este nevoie, așteptându-se doar emiterea unei hotărâri a guvernului prin care să se hotărască data alegerilor parțiale și calendarul acestora. Totodată, acesta a transmis că nu este obligatorie organizarea de alegeri, viceprimarii care au preluat atribuțiile putând îndeplini funcția de primar până la alegerile locale.
Ludovic Orban a dat în judecată Executivul pe obligația de a face și în primă instanță există o hotărâre prin care Guvernul ar fi obligat să organizeze alegerile, însă acesta are la dispoziție recursul, și în momentul depunerii recursului se suspendă executarea sentinței obținută în primă instanță.” a declarat Silviu Coșa.

Prefectul Silviu Cosa spune cand se vor organiza alegerile partiale in judetul ConstantaLudovic Orban
În momentul de față sunt 5 localități fără primar și una fără consiliu local, la nivelul județului Constanța: ”În momentul de față avem Adamclisi, Albești, Dobromir, Mihai Viteazu și Nicolae Bălcescu unde nu există primar și Agigea unde nu există consiliu local, acesta fiind desființat de către instanță pentru inactivitate.  Noi am constatat prin ordin de prefect încetarea mandatului primarului în cele 5 localități, iar instanța a constatat desființarea consiliului local la Agigea. Ulterior am informat autoritățile de la București de situația existentă și am transmis toată documentația necesară astfel încât Guvernul să poată proceda la emiterea unei hotărâri, prin care să stabilească data alegerilor cât și calendarul acestora. Noi ne-am îndeplinit obligațiile, urmând ca Guvernul să emită acea hotărâre prin care se stabilește data și calendarul alegerilor, fiind organizate în același timp în toate localitățile.

Prefectul Silviu Cosa spune cand se vor organiza alegerile partiale in judetul ConstantaIusein Visel, fostul primar din Dobromir


Alegerile parțiale trebuie organizate cu cel puțin un an înainte organizării alegerilor locale, adică până la sfârșitul verii. Dacă nu se organizează până atunci, vor rămâne viceprimarii care au preluat atribuțiile, iar la Agigea, printr-o modificare a codului legislativ, se stipulează că primarul poate, prin dispoziție, să decidă pe anumite probleme legate de fonduri europene, gestiunea problemelor curente, cu condiția ca, la 60 de zile după numirea noului consiliu local să supună aprobării toate dispozițiile cu măsurile pe care le-a luat în această perioadă. ” a încheiat prefectul Silviu Coșa.

Prefectul Silviu Cosa spune cand se vor organiza alegerile partiale in judetul ConstantaDumitru Timofte, fostul primar din Nicolae Bălcescu

Care sunt localitățile cu probleme

Prima localitate care a rămas fără primar în Constanța este Adamclisi, Dorina Cicilia Șerbănescu, decedând în luna noiembrie 2021. Și comuna Mihai Viteazu a rămas fără primar tot în urma unui deces, primarul Gheorghe Grameni, unul dintre cei mai longevivi din județ, decedând în noiembrie 2022. Primarul din Albești, Gheorghe Moldovan, a murit de asemenea, în urma unui accident rutier, mașina pe care o conducea intrând într-un copac. Nefericitul accident s-a petrecut în luna februarie 2023. Iusein Visel, primarul din Dobromir, și-a pierdut funcția în urma unei condamnări, pentru corupție, în anul 2021. De aceeași soartă a avut parte și Dumitru Timofte, primarul din Nicolae Bălcescu, acesta primind o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare, pentru fals intelectual. În privința localității Agigea, instanța a decis desființarea consiliului local, pentru inactivitate.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166