REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

PREMIERĂ în ROMÂNIA! Un AMERICAN a ajuns RECTORUL Universității Danubius din Galați

PREMIERĂ în ROMÂNIA! Un AMERICAN a ajuns RECTORUL Universității Danubius din Galați

Replica API 9 februarie 2021 | 00:39 2617

Cine-a zis că nu poți conduce o universitate dacă nu activezi în cadrul instituției?! La Galați, totul este posibil și putem vorbi, astfel, de o premieră în România. O universitate românească a ales ca rector un cercetător american. Este vorba de Universitatea Danubius din Galați care l-a ales rector pe cercetătorul american William B. Harvey, un reputat specialist în domeniul educației, care a îndeplinit o serie de funcții administrative și de conducere în numeroase instituții universitare din Statele Unite.

Alegerea, confirmată și de Ministerul Educației, este, după informațiile noastre, o noutate absolută pentru spațiul academic românesc, fiind pentru prima oară când un cercetător străin devine Rector al unei Universități din România. Universitatea Danubius deschide astfel calea, și pentru alte Universități, spre posibilitatea de a avea ca Rector o persoană din afara instituției, un specialist care să fie deasupra intereselor de „gașcă” specifice majorității instituțiilor academice românești, și care să aibă drept scop nu „recompensarea și mulțumirea” celor care l-au ales, ci dezvoltarea instituțională și organizațională a comunității academice respective.

William B. Harvey

A venit timpul, oare, ca universitățile românești să fie conduse de persoane din afara „jocurilor de putere” și de interese din universități? Persoane care să conducă aceste instituții fără să facă jocurile unor grupuri reduse și să ducă la dezvoltarea și creșterea întregii comunități academice, nu doar a unor „grupuri obscure” care controlează și manipulează voturi?! Pentru cei care cunosc câte ceva din „bucătăria internă” a sistemului academic românesc, care știu cât de multe „negocieri și promisiuni” implică alegerea unui rector, cât de mult contează din ce „gașcă” sau „grup de interese” face parte un candidat și cât de multe „obligații” își face persoana care a fost aleasă, obligații care de obicei se materializează în avantaje, funcții și bani, pentru cei care l-au sprijinit, o astfel de alegere este aproape imposibil de imaginat.

Practica ar putea fi urmată și de universitățile din țară

Dacă în marile companii este o practică uzuală și recomandabilă aducerea în funcții de conducere a unor persoane din afara companiei, dar cu un background solid, cu un plan managerial și operațional bine pus la punct, care să fie deasupra intereselor particulare și individuale, care să dorească evoluția companiei în totalitatea ei, de ce să nu devină comună o astfel de abordare și pentru mediul universitar? O persoană din exteriorul universității va avea ca obiectiv principal creșterea instituției și nu răsplătirea celor care l-au adus în aceea funcție sau care îl mențin deși nu mai îndeplinește condițiile legale (cum s-a întâmplat din păcate în multe instituții academice).

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iar incepeti bai panaramelor cu Nu ne vindem tara.....inapoiati redusi la minte....cand un roman este bine vazut afara sau are functie de conducere va place,nu.....orice strain care aduce pe langaaa organizare si ceva nou este binevenit.....voi tot stagnati pentru ajutoare...sunteti sa vina aia de afara cu banii ca avem noi grija de ei....gata s-a terminat cu talentele....singura smecherie in tara asta este munca.....altfel o sa ajungeti ca machidonii aia mentionati in alte articole....numai bine....pace...
8
2
Se vorbea mai ieri de 18000 de euro salariu la o autoritate ,basca cerinte de competenta minimale .Salariul asta e bun in WEuropa si America., atunci de ce n ar veni oameni de acolo la astfel de banuti.Numai sa avem vlaga sa putem aduna banuti.Trebuie sa fim linistiti:nu poate unul singur sa schimbe mare lucru.Putin praf
4
0
La aeroporturi, la telefoane, la spitale, etc, peste tot se incearca incolcuirea romanilor cu altii. Totul e praf, deci nu mai conteaza. Diplome la liber, competente...ioc!!
1
7
Galatiul afost dintotdeuna o adunatura de panarane, sigur si cu asta e o smecherie in stil galatean
4
9
macar sa-si faca timp sa semneze diplomele absolventilor,dar cred ca nici de asta n-o sa fie capabil,moldovenii astia din galati s-au timpit rau de tot de cand cu covidul asta,nu se mai suporta unul pr altul nici macar la 1,5 metrii
5
4
asta este un acoperit,si-i trebuia o functie pe undeva, trebuie justificata prezenta lui cumva in Romania, si dincolo de asta trebuie sa i se asigure si lui o paine undeva, un loc de unde sa-si acopere cheltuielile, ca doar n-o sa-si aduca bani din amerikakania sa-i vanture pe aici, au prostii de aici bani sa-i deie astora de-si rezolva treburile lor in Romania, a nu se crede ca astia rezolva vreo problema a Romaniei, cat despre universitate, il doare-n cot pe asta de universitate, el are alte sarcini in Romania si-n zona asta de lume care devine tot mai fierbinte dupa ce rusii au luat Crimeea
5
6
Este vorba de o univ. particulara. Nu este cea de stat - Dunarea de Jos
11
1
UOC este de rasu plansu
11
0
Pentru a da o lovitura de imagine si de a atrage viitori studenti naivi! Aceasta persoana nu v a avea nicio legatura cu universitatea, practic, l au facut Rector formal ca si cand i au dat titlul de Honoris!
3
8
Acum ne-am facut rost si de un RAED ARAFAT al educatiei. In timp ce profesorii nostri, elitisti lucreaza in universitatile americane, noua ne trimit eminentele, ARAFTII lor.
1
11
Nu ar mai putea Spatariu si Vancea sa vorbeasca in CA pentru ca ar trebui sa vorbeasca in engleza. Si altii s-ar afla in aceiasi situatie.
11
1
Galatiul a fost dintotdeauna un centru universitar mic dar cu facultati cu profil unic si o calitate a actului universitar la cel mai inalt profil din Romania. Facultatile de nave, chimie alimentara, frigotehnie, piscicultura, tehnologie in siderurgie si altele au format specialisti care lucreaza in toata lumea cu un succes remarcabil. Iata ca nici acum nu se dezminte.
23
2

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620