REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Premieră! Primăria Constanța, obligată să asigure locuri de parcare persoanelor cu handicap

Premieră! Primăria Constanța, obligată să asigure locuri de parcare persoanelor cu handicap

Virgil STOIAN 1 septembrie 2023 | 00:00 3166

Locurile de parcare pentru persoanele cu handicap au reprezentat întotdeauna o problemă în Constanța. Cu această problemă se confruntă și Primăria Constanța, care în urma unui control a AJPIS Constanța (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Sociale) trebuie să pună la dispoziția persoanelor cu handicap locuri de parcare, în curtea instituției. Astfel, Primăria Constanța a solicitat suspendarea procesului verbal din data de 15 februarie 2023 prin care erau obligați să pună la dispoziția persoanelor cu handicap locuri de parcare până la data de 15.05.2023.

Premiera! Primaria Constanta, obligata sa asigure locuri de parcare persoanelor cu handicapPrimăria Constanța

În perioada 13.02.2023 - 14.02.2023, inspectorii sociali ai AJPIS Constanta au realizat o misiune inopinată la Primăria Municipiului Constanța, ce a avut ca obiectiv respectarea prevederilor legale privind adaptarea, rezervarea şi semnalizarea locurilor de parcare, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoanele cu handicap.

Inspectorii au constatat că nu au fost repartizate locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap în spaţiile de parcare ale domeniului public si cât mai aproape de domiciliul acestora, obligativitate ce nu a fost respectată de contestator, astfel încât s-a întocmit procesul verbal de control din 15.02.2023, ce are termen de realizare 15.05.2023.

Primăria a contestat procesul verbal

Primăria a arătat că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 a fost lăsată la latitudinea autorităților locale posibilitatea de a institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice, precum este taxa de parcare, și de a stabili categoriile de persoane care pot beneficia de reduceri și scutiri, în condițiile în care există cadru legal pentru aceste facilități. Iar Codul fiscal nu a preluat la categoria excepții și persoanele cu handicap. Totodată, a apreciat că procesul verbal de control contestat este expresia unui exces de putere, fiind emis cu încălcarea limitelor competenței organului de control. Mai mult decât atât, reprezentanții primăriei au spus că în absența sumelor rezultate din încasarea taxei de rezervare loc de parcare se va produce un dezechilibru în bugetul local al municipiului Constanța, în condițiile în care o serie de cheltuieli publice vor rămâne fără sursă de finanțare.

Premiera! Primaria Constanta, obligata sa asigure locuri de parcare persoanelor cu handicapParcare persoane cu handicap

Instanța a respins cererea de suspendare a procesului verbal

Instanța a reținut că prezumţia de legalitate a actului administrativ constituie unul din fundamentele caracterului executoriu al actelor administrative, astfel că măsura suspendării efectelor acestuia este şi trebuie să rămână o măsură excepţională, cu caracter vremelnic, fiind instituită pentru protecţia provizorie a drepturilor şi a intereselor legitime ale destinatarului actului, măsură care se impune doar dacă aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor actului contestat ar produce consecinţe greu sau imposibil de înlăturat în ipoteza în care acesta ar fi ulterior anulat prin hotărâre judecătorească.

Tribunalul a constatat că nu este suficient ca reclamantul să afirme existenţa unor motive de nelegalitate, ci trebuie să ofere elemente solide, de probaţiune, care, fără o cercetare aprofundată, să justifice posibilitatea de formare a unui dubiu serios asupra legalităţii actului, şi care să fie apte de a forma convingerea, într-un stadiu incipient al cercetării, că prezumţia de legalitate poate fi răsturnată.

Pentru aceste considerente, magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis respingerea cererii de suspendare a procesului verbal ca nefondată. Sentința a fost dată pe 8 iunie 2023 și nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce te faci cand vin si menghinaDoni cu handicap?Au voie sau nu?
2
0
Chitzcan amiral de canalizare cu meghedonii Rusu,Mandila si restul meghedonilor din primarie ocupati cu fu-ratul banilor constantenilor vor sa ia bani si de la parcarea celor cu handicap locomotor. Indivizi decazuti moral, ho-ti din familie educati de parinti ho-ti din neam de megedoni ho-ti invata copii lor sa fu-re in traditia etniei blestemate.
5
0
Parcarea primariei o sa arate ca o petarda inainte de 12 noaptea din 31 spre 1 daca o sa incepeti iar cu masti si virusi chinezesti.O sa fie batute toate angajatele sau angajatii care o sa isi permita sa schiteze un gest.
1
1
deci tu esti unul dintre aia care parcheaza pe aceste locuri dedicate persoanelor cu dizabilitati fara nici un fel de remuscare.
5
1
Multa mwe cu kkt chitac si tuturor sustinatorilor sai
7
2
Feresca-te D-zeu de soarta celor napastuiti. Crezi ca esti intangibil? Ti se poate schimba soarta la orice pas. Mergi linistit pe strada si vine un " Pascu" afumat si te-a nenorocit. Si atunci sa vezi cum o sa fie la " bolan " .
7
0
Ce cauta handicapații la "bolan" (ca "vulgarii")????!!!! Cine va plăti???
2
8
Chiar toate? Sa lase si unul pentru oameni normali.
6
1
Si care este noutatea ? Dreaq, tzara asta se duce de rapa, dati stiri cu breaking news ca intram in normalitate, ba mai grav, ca suntem obligati de justitie sa fim normali. Suntem vai de capul nostru.
10
1
Ai pentru gunoiu de primar un loc de parcare va rog f , la puscarie .
10
5

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677