REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Premierul Ciucă, despre disputa dintre CCR și CJUE

Premierul Ciucă, despre disputa dintre CCR și CJUE

Replica API 31 decembrie 2021 | 00:03 1172

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că supremaţia dreptului european se aplică şi în România, referitor la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care arată că judecătorii naţionali pot să nu aplice deciziile Curţilor Constituţionale care contravin dreptului Uniunii Europene, decizie despre care CCR a transmis că se poate aplica doar dacă se modifică legea fundamentală, scrie stiripesurse.ro.

Nicolae Ciucă

„Este cât se poate de evident înscris în Constituţia României că tot ce înseamnă partea de prevalenţă a dreptului Uniunii Europene se aplică şi în România. Eu din ce am putut să înţeleg a fost vorba de un comunicat şi nu de o poziţie oficială a Curţii Constituţionale”, a declarat premierul Nicoale Ciucă la Horezu, potrivit g4media.ro.

Vezi și: CCR vs CJUE: 'Care dintre statele membre UE vor accepta ca propriile parlamente, guverne și curți constituționale să devină forme fără fond?'

Concluziile din Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), potrivit cărora efectele principiului supremaţiei dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru fără ca dispoziţiile interne, inclusiv cele de ordin constituţional, să poată împiedica acest lucru, şi potrivit cărora instanţele naţionale sunt ţinute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică naţională contrară unei dispoziţii a dreptului UE, presupun revizuirea Constituţiei în vigoare, a transmis, joi, Curtea Constituţională a României.

Precizarea vine în contextul în care CJUE a indicat faptul că dreptul UE se opune aplicării unei jurisprudenţe a Curţii Constituţionale în măsura în care aceasta, coroborată cu dispoziţiile naţionale în materie de prescripţie, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracţiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupţie, adăugând că supremaţia dreptului Uniunii impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curţi constituţionale care este contrară acestui drept, în special fără a fi expuşi riscului de a le fi angajată răspunderea disciplinară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si vei vedea ca e vorba despre situatiile in care cei care fraudeaza finantarile europene se ascund in spatele unor legi nationale care prevad prescriptia faptelor. Ai auzit de vreun condamnat de la noi care sa fie obligat sa dea inapoi banii furati?
0
0
Suntem colonie !!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510