REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
20.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Preotul Radu Herțeg, care face naveta de la Cluj la Constanța, contestat de enoriași. Video

Preotul Radu Herțeg, care face naveta de la Cluj la Constanța, contestat de enoriași. Video

Victor ROTARU, Georgiana BOGLEA 26 iulie 2024 | 00:00 437

Românul are o apetență de a căuta scandal, fiind în general nemulțumit de multe lucruri. Enoriașii Bisericii Antonie cel Mare din Constanța, din Tomis III, se plâng de faptul că, odată ajuns paroh în cadrul lăcașului de cult, Radu Herțeg ar fi transformat biserica într-un loc bine păzit, aceasta fiind împânzită cu camere de luat vederi, iar „Cutia Milei” fiind înlocuită de cutii metalice tip seif. Contactat de către reporterii de la Replica, Mircea Pricop a transmis faptul că respectivele camere de luat vederi au fost instalate la îndemnul Poliției, biserica fiind un loc public, acesta precizând că oamenii sunt nemulțumiți de faptul că i-a luat locul fostului preot care a slujit acolo 20 de ani.

 

Preotul Radu Herteg, care face naveta de la Cluj la Constanta, contestat de enoriasi. VideoRadu Herțeg și Mihai Pricop

Enoriașii de la biserica Sfântul Antonie din Constanța spun despre noul paroh, Radu Herțeg, că de când a ajuns la biserica respectivă a schimbat multe lucruri în cadrul lăcașului de cult și nu spre bine:

Preotul Radu Herteg, care face naveta de la Cluj la Constanta, contestat de enoriasi. VideoÎn stânga preotul Radu Herțeg

A venit la biserica noastră Sfântul Antonie din Constanța un preot cercetat penal pentru crimă organizată, este vorba de Radu Herțeg. De când a venit a pus camere de filmat, cutii metalice tip seif în loc de „Cutia Milei” spunând că înainte de venirea lui se fura ca în codru și ne sfidează cu orice ocazie. Deși a fost dat de atâtea ori în presă, nimeni nu îi face nimic. De când a venit la biserica noastră este numai panaramă, gâlceavă și lumea a început să plece la alte biserici sau chiar și alte culte neoprotestante.

Preotul Radu Herteg, care face naveta de la Cluj la Constanta, contestat de enoriasi. VideoBiserica Sfântul Antonie cel Mare

Pricop: A avea camere în biserică este o obligație de securitate pentru Poliție

Reporterii de la Replica s-au deplasat la biserica Sfântul Antonie cel Mare pentru a vedea dacă lucrurile transmise de enoriaș sunt adevărate. „Cutia Milei” nu era nicidecum sub formă de seif, însă, într-adevăr, în biserică se afla o cameră de luat vederi, în Sfântul Altar. Contactat de către reporterii de la Replica, Mihai Pricop, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a transmis faptul că: „A avea camere în biserică este o obligație de securitate pentru Poliție. Poliția ne-a trimis o sesizare prin care într-un oarecare termen, toate bisericile trebuie să aibă camere și senzori de mișcare. Este legal, din toate punctele de vedere, amenajarea acestora s-a făcut cu acordul Consiliului Parohial, de către preotul paroh. Cu privire la „Cutia Milei”, fiecare biserică o amenajează cum consideră de cuviință.

Preotul Radu Herteg, care face naveta de la Cluj la Constanta, contestat de enoriasi. Video„Cutia Milei”

Ce au de împărțit enoriașii cu preotul Radu Herțeg?

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, părintele paroh, Radu Herțeg, a transmis faptul că oamenii nu au plecat de la biserică din cauza lui, aceștia urmându-l pe fostul preot care a slujit la biserica respectivă timp de 2 decenii: „Nici eu nu știu de ce este lumea îndreptată asupra mea. Eu sunt de la Cluj și fac naveta. A fost o decizie să se pună camere în fiecare biserică și am făcut acest demers. Oamenii nu s-au mutat la alte Biserici din cauza mea. Multă lume s-a dus după Părintele Decan, care a fost 20 de ani paroh la biserica respectivă. Eu sunt de o lună și jumătate acolo și prea puțin am interacționat cu lumea pentru că eu fac naveta dintre Cluj și Constanța. Familia este la Cluj. Este greu, nu am ce să fac. Am și un copilaș mic și trebuie să mă împart între ele. Am încercat să ne căutăm o chirie dar am găsit abia după 1 octombrie, după ce se încheie sezonul estival.

Preotul Radu Herteg, care face naveta de la Cluj la Constanta, contestat de enoriasi. VideoSfântul Altar al noii biserici

Preotul Radu Cristian Herțeg a fost condamnat

Unul dintre motivele pentru care se revoltă eoriașii este că preotul Radu Cristian Herțeg a fost condamnat (în martie 2022) la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracțional organizat și complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. Împotriva deciziei definitive, preotul a depus o contestație în anulare. Instanța, însă, a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Acesta a fost numit de către IPS Teodosie preot paroh în cadrul Bisericii Sfântul Antonie cel Mare, anunțul fiind făcut pe 30 mai 2024 Preotul clujean Radu Cristian Herțeg a fost parohul bisericii Sfinții Martiri Brâncoveni din Sydney (Australia), acesta fiind inculpat într-un dosar de criminalitate organizată care se judecă la Tribunalul Cluj.

Procurorii DIICOT arătau în rechizitoriul aflat la dosarul cauzei că, începând din 2009 şi până în 2012, gruparea s-a ocupat cu „falsificarea de pagini de internet ale unor bănci pe care le-a transmis prin spam persoanelor vătămate în scopul obţinerii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică ale acestora“.

Prejudiciul se ridică, spun anchetatorii, la suma de 1.343.355 de euro, 63.596,25 de USD şi 45.911,70 de lei.

Preotul Radu Herteg, care face naveta de la Cluj la Constanta, contestat de enoriasi. VideoAltarul bisericii vechi

Unul dintre inculpaţi, Radu Cristian Herţeg, ar fi avut rolul de „săgeată“ în activitatea infracţională a grupării, susţin procurorii. „Iniţial a efectuat doar retrageri de numerar provenind din tranzacţii frauduloase, după care a trecut la racolarea altor «săgeţi», atrăgându-i în activitatea infracţională, determinându-i să-şi deschidă conturi bancare în care să primească sume de bani provenind din transferuri frauduloase, contra unui comision de aproximativ 25% din sumele retrase“, spun procurorii citați.

Radu Cristian Herţeg, absolvent de studii teologice la Cluj-Napoca şi Oradea, a fost hirotonit preot în 2016, de către episcopul Mihail al Australiei şi Noii Zeelande, iar în decembrie 2017 a primit funcția de paroh al bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni din Sydney.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436