REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Preşedinta Taiwanului refuză să îşi izoleze ţara de restul lumii

Preşedinta Taiwanului refuză să îşi izoleze ţara de restul lumii

Victor ROTARU 8 aprilie 2023 | 00:00 440

Taiwanul nu acceptă să fie împiedicat să aibă legături cu lumea, a declarat vineri preşedinta Tsai Ing-wen, la întoarcerea dintr-o vizită în Statele Unite şi America Centrală, transmite Reuters.

Presedinta Taiwanului refuza sa isi izoleze tara de restul lumii

Ea a apreciat că turneul internaţional, în cursul căruia s-a întâlnit săptămâna aceasta şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Kevin McCarthy, transmite comunităţii internaţionale mesajul că Taiwanul nu va ceda la presiuni.

Ministerul de externe al Chinei a anunţat noi sancţiuni împotriva ambasadoarei de facto a Taiwanului în Statele Unite, Hsiao Bi-khim, şi a Institutului Hudson şi a Bibliotecii Reagan din SUA, afirmând că acestea au oferit o platformă pentru activităţi ale liderei de la Taipei pe care Beijingul le consideră separatiste.

Ministerul taiwanez de externe a reacţionat cu iritare la măsurile respective, susţinând că China nu are niciun drept să se "amestece" în vizitele în străinătate ale preşedintei Tsai şi că Beijingul "se amăgeşte" dacă crede că sancţiunile vor avea vreun efect. "Asta nu doar că adânceşte antipatia poporului nostru, ci expune totodată natura iraţională şi ridicolă a regimului comunist", a apreciat instituţia.

China consideră că Taiwanul îi aparţine, nefiind un stat separat, în timp ce guvernul taiwanez respinge pretenţiile Beijingului asupra insulei.

Printre sancţiunile anunţate de ministerul chinez de externe se numără interdicţia pentru universităţi, alte instituţii şi organizaţii şi pentru persoanele fizice din China de a avea colaborări cu Institutul Hudson, cu Biblioteca Reagan şi cu conducătorii lor; iar acestora li s-a interzis accesul în China şi le-au fost blocate orice active din ţară.

Cele două instituţii americane nu au reacţionat.

China a impus sancţiuni similare şi împotriva Prospect Foundation, condusă de un fost ministru taiwanez de externe, şi a Consiliului Liberalilor şi Democraţilor din Asia, o alianţă multinaţională printre ai cărei fondatori, în 1993, se numără Partidul Democratic Progresist (DPP), formaţiunea de guvernământ din Taiwan.

Oficiul chinez pentru problemele Taiwanului a acuzat organizaţiile respective că promovează pe plan internaţional ideea independenţei insulei.

Reuters apreciază că sancţiunile nu vor avea prea multe consecinţe practice, deoarece instanţele chineze nu au jurisdicţie în Taiwan, iar oficialii taiwanezi de rang înalt nu vizitează oricum China.

Prospect Foundation şi-a exprimat regretul faţă de decizia Beijingului, arătând într-un comunicat că "va păstra în continuare spiritul independenţei academice şi principiul apărării suveranităţii Taiwanului".

Consiliul Liberalilor şi Democraţilor din Asia a afirmat că sancţiunile sunt "nefericite", însă şi-a reafirmat sprijinul pentru programele şi activităţile care încurajează progresele democratice, drepturile omului şi statul de drept pretutindeni pe continent.

În august anul trecut, după ce preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a făcut o vizită la Taipei, China a aplicat sancţiuni, inclusiv interdicţii de acces, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari taiwanezi, printre care şi Hsiao.

Acum, Beijingul a interzis accesul ambasadoarei şi al familiei acesteia pe teritoriul chinez continental, în Hong Kong şi în Macao.

Un parlamentar DPP a apreciat că sancţiunile "absurde" nu o vor afecta în niciun fel pe Hsiao.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436