REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Preşedintele CNAS: România este ţara care are cea mai tânără bunică. E obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli

Preşedintele CNAS: România este ţara care are cea mai tânără bunică. E obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli

A.F. 6 iulie 2024 | 00:00 92

PreÅŸedintele Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Târgu MureÅŸ, că România este Å£ara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, fetiÅ£e însărcinate la 12 ani ÅŸi fete de 14 ani cu câte doi copii, ÅŸi, inclusiv din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează ÅŸi o serie de capitole care privesc adolescentul.

Presedintele CNAS: Romania este tara care are cea mai tanara bunica. E obligatoriu sa avem educatie medicala in scoli

"Printre prevederile pe care le anunÅ£ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem ÅŸi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (...). Avem, din păcate, fetiÅ£e care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem Å£ara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuÅŸi copiii noÅŸtri! Åži atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiÅ£e ÅŸi acestor copii, care îÅŸi încep viaÅ£a sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale", a spus preÅŸedintele Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă susÅ£inută la Târgu MureÅŸ.

Valeria Herdea a făcut un apel la părinÅ£i ÅŸi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc.

"VorbiÅ£i cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuÅ£i, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: AscultaÅ£i-i pe tineri! (...) HaideÅ£i să încercăm să-i prevenim ÅŸi să prevenim îmbolnăvirile. HaideÅ£i să recunoaÅŸtem că există niÅŸte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeÅŸti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruÅŸine, dar este o ruÅŸine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în ÅŸcoli ÅŸi îmi menÅ£in părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaÅ£ie medicală în ÅŸcoli. Este obligatoriu să vorbim ÅŸi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noÅŸtri", a mai declarat preÅŸedintele CNAS.

Valeria Herdea a susÅ£inut că în noul contract-cadru există multe prevederi care privesc adolescenÅ£ii ÅŸi tinerii, cum ar fi prevenirea infecÅ£iei cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B ÅŸi C.

"România, din păcate, este încă o Å£ară endemică pentru hepatita B ÅŸi C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B ÅŸi C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să ÅŸtiÅ£i că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o Å£ară în care există încă infecÅ£ie cu virus hepatitic B ÅŸi C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare. Există la noi în Å£ară vaccinarea împotriva infecÅ£iei cu virus hepatitic B din 1995. Åži totuÅŸi încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (...) îÅŸi vede astăzi roadele", a menÅ£ionat Herdea.

Potrivit acesteia, începând cu data de 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale contractului-cadru, se oferă posibilitatea ca persoanele neasigurate să poată să se prezinte la un medic de familie, să poată fi înregistrate, iar pentru persoanele care au risc oncologic există posibilitatea depistării precoce a bolii.

Totodată, ea a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinÅ£ii, tinerii ÅŸi copiii este să se adreseze medicilor de familie pentru a fi sfătuiÅ£i în privinÅ£a demersurilor care ar trebui făcute pentru a beneficia de prevederile noului contract.

Valeria Herdea a arătat că este un promotor al prevenÅ£iei de peste 35 de ani, în calitate de medic de familie, ÅŸi că va susÅ£ine în continuare prevenÅ£ia, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510