REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
30.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Preşedintele Erdogan acuză Curtea Constituţională a Turciei că face tot mai multe erori

Preşedintele Erdogan acuză Curtea Constituţională a Turciei că face tot mai multe erori

A.F. 11 noiembrie 2023 | 00:00 350

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat apărarea Curţii de Casaţie în disputa dintre acestea şi Curtea Constituţională şi a acuzat-o pe aceasta din urmă că face tot mai multe erori, potrivit declaraţiilor sale difuzate vineri de media turce, informează AFP.

Presedintele Erdogan acuza Curtea Constitutionala a Turciei ca face tot mai multe eroriRecep Tayyip Erdogan

"Din nefericire, Curtea Constituţională a comis o eroare după alta", a declarat şeful statului turc.

Este pentru prima dată când preşedintele Erdogan intervine în controversa dintre aceste două înalte instanţe cu privire la Can Atalay, un avocat de 47 de ani ales în parlament în luna mai anul trecut, condamnat la 18 ani de închisoare şi a cărui eliberare a fost ordonată luna trecută de Curtea Constituţională.

Curtea de Casaţie a invalidat această decizie şi a anunţat miercuri o plângere în penal împotriva membrilor Curţii Constituţionale care au ordonat eliberarea lui Atalay.

Pentru Erdogan, urmăririle penale angajate de Curtea de Casaţie "nu pot fi schimbate sau anulate", pentru că această Curte "este cea mai înaltă instanţă" a ţării.

El a apărat de asemenea menţinerea în detenţie a lui Can Atalay, subliniind că o eventuală ridicare a imunităţii sale parlamentare de către colegii săi ar lua timp.

"Din nefericire", a explicat el, "numeroşi terorişti au putut câştiga în trecut în străinătate pentru că procedura de ridicare a imunităţii lor în parlament întârzia".

"Aceste dosare trebuie tratate repede", pentru că în caz contrar "veţi vedea unul apărând în America, un altul în Germania şi un altul în Franţa şi, de acolo, ameninţând Turcia", a continuat Erdogan.

"Ţara mea nu trebuie şi nu poate suferi ameninţări din partea unor perverşi care au fugit în străinătate", a declarat preşedintele Turciei, citează Agerpres.

Can Atalay este unul dintre cei şapte acuzaţi condamnaţi anul trecut în timpul procesului controversat al lui Osman Kavala, al cărui avocat era. Ambii au denunţat un proces "politic" şi acuzaţii fictive.

Curtea de Casaţie a respins apelul lui Atalay în iulie.

Erdogan a făcut aceste declaraţii, cum face adesea, în faţa câtorva jurnalişti turci, în avionul cu care se întorcea dintr-o vizită oficială în Uzbekistan.

Această dispută între cele două înalte curţi suscită reacţii aprinse în rândul opoziţiei şi din partea apărătorilor drepturilor omului, precum şi a instanţelor de judecată din Turcia, care au anunţat că vor manifesta vineri. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712