REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
28.7° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Președintele Kazahstanului a prezentat reformele economice, în cadrul discursul privind starea națiunii

Președintele Kazahstanului a prezentat reformele economice, în cadrul discursul privind starea națiunii

Ana Maria LIPAN 15 septembrie 2023 | 10:44 614

Pe 7 septembrie a.c., președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a susținut un discurs pe tema situației economice a statului. Discursul, intitulat „Cursul economic al unui Kazahstan echitabil”, a oferit mai multe detalii cu privire la planurile ambițioase de reforme economice și introducerea unei noi traiectorii economice pentru națiune.

Presedintele Kazahstanului a prezentat reformele economice, in cadrul discursul privind starea natiunii

Președintele Tokayev a prezentat diverse aspecte ale agendei naționale, subliniind sarcinile economice cheie cu care se confruntă guvernul.

„Într-o perioadă atât de importantă, avem toate șansele să realizăm un progres economic puternic. Pentru a face acest lucru, trebuie să trecem în mod decisiv la un nou model economic, care nu este condus de realizări abstracte, ci de o îmbunătățire reală a vieții cetățenilor.”, a declarat acesta.

În continuarea, liderul kazah a subliniat mai multe realizări semnificative petrecute în ultimii ani, printre care se regăsesc dublarea salariilor profesorilor începând din 2020, creșterile salariale semnificative pentru medici și implementarea unor inițiative precum „Fondul național pentru copii” și construirea a peste 300 de unități sanitare în zonele rurale.

Revenind la tema obiectivelor economice actuale, președintele Tokayev a făcut precizări cu privire la  un curs bazat pe principii de echitate, incluziune și pragmatism.

„Cea mai importantă sarcină este formarea unui cadru industrial solid al țării, care să asigure autosuficiența economică. Accentul principal ar trebui pus pe dezvoltarea accelerată a sectorului manufacturier.”, a mai menționat acesta. 

Tokayev a continuat prin a declara că unele sectoare, precum ingineria grea, îmbogățirea uraniului și componentele auto, vor beneficia de o atenția sporită. Liderul a mai declarat că, pentru a sprijini industria prelucrătoare, este necesară scutirea investitorilor străini și autohtoni de plata impozitelor și a altor plăți obligatorii în primii trei ani de activitate.

În privința chestiunilor fiscale, președintele a făcut apel la o coordonare a politicilor financiare și monetare, cu scopul de a obține o creștere economică stabilă, care să se ridice la valori de 6-7%. De asemenea, el a subliniat necesitatea de atrage a băncilor străine, în scopul stimulării concurența. O astfel de măsură ar soluționa problema insuficienței împrumuturilor pentru companii. „Sarcina principală este de a asigura creșterea anuală a împrumuturilor către sectorul real la un nivel de 20% sau mai mult”, a spus el.

Tokayev a mai accentuat necesitatea de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii și de a accelera privatizarea. El a declarat: „Principalul obiectiv este creșterea radicală a transparenței și eficienței gestionării activelor. Ordon guvernului să înceapă privatizarea tuturor activelor secundare și să organizeze IPO-uri ale populației ale companiilor din Fondul Samruk-Kazyna începând cu 2024”. În acest sens, vor fi inițiate schimbări de ordin legislativ, pentru a încuraja consolidarea în rândul întreprinderilor mici. Totodată vor fi intensificate eforturile de demonopolizare a piețelor cheie.

În discursul său, președintele s-a axat, de asemenea, pe angajamentul Kazahstanului față de durabilitate și protecția mediului. „Pe termen lung, o tranziție globală către energia curată este inevitabilă”, a subliniat el. Tokayev a evidențiat planurile de creștere a capacității de energie regenerabilă și de dezvoltare a producției de hidrogen. În mod semnificativ, președintele a propus organizarea unui referendum național cu privire la construirea unei centrale nucleare.

Liderul kazah a indicat, de asemenea, o viziune ambițioasă pentru ca Kazahstanul să devină o țară axată pe IT. El a declarat: „Ne aflăm printre liderii mondiali în ceea ce privește indicele de dezvoltare a e-guvernării și a fintech-ului.” El a îndrumat guvernul să crească exportul de servicii IT la un miliard de dolari până în 2026.

Acest demers va fi facilitat de parteneriate cu marile companii străine de IT. În ceea ce privește domeniul transporturilor, președintele Tokayev a subliniat planurile de a transforma Kazahstanul într-un important centru de tranzit în Eurasia, concentrându-se pe rute cheie, cum ar fi cea transcaspică și coridorul internațional Nord-Sud. „Este necesar să se construiască un nou port uscat la punctul de trecere Bakhty, să se accelereze construcția unui hub pentru containere la Aktau și să se extindă facilitățile portuare la Marea Neagră de-a lungul Coridorului Mijlociu”, a subliniat președintele. El a subliniat că Kazahstanul ar trebui să devină în cele din urmă o putere de transport și logistică cu drepturi depline. De asemenea, președintele a arătat că realizarea potențialului de transport depinde de relațiile constructive și de bună vecinătate ale Kazahstanului cu toate țările vecine, inclusiv Rusia, China și vecinii noștri din Asia Centrală și de Sud.

În sfera politică, Tokayev a anunțat că Kazahstanul va organiza alegeri pentru alegerea akimilor (primarilor) din districte și orașe de importanță regională, după ce în ultimii doi ani cetățenii kazahi au ales akimii satelor, orașelor și districtelor rurale.

Discursul s-a axat, de asemenea, pe dezvoltarea sectorului agricol, pe gazificare și pe abordarea securității apei, printre alte domenii. Spre finalul discursului său, Tokayev a menționat că toți cetățenii, în special tinerii, ar trebui să întruchipeze cele mai bune calități, deoarece acestea formează valorile fundamentale ale societății. El a descris acest lucru drept „Adal Azamat” sau Cetățean responsabil, declarând: „Dacă toată lumea este patriotică, educată, muncitoare, disciplinată, responsabilă, corectă, economă și înțelegătoare, atunci nu vor exista înălțimi de neatins pentru noi”. El a subliniat că ideile Kazahstanului drept și „Adal Azamat” ar trebui să fie întotdeauna considerate ca valori fundamentale care stau alături.

În încheiere, președintele  a declarat că guvernul va fi tras la răspundere în totalitate pentru punerea în aplicare a acestei politici economice și sociale solide.

„Acesta ar trebui să dispună de toate pârghiile unei gestionări independente a economiei, fără birocrație și fără birocrație și fără coordonare cu Administrația Prezidențială”, a subliniat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699