REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile justiţiei

A.F. 16 noiembrie 2022 | 00:00 972

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Klaus Iohannis

Pe 17 octombrie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, cele trei acte normative.

Din legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost eliminate abaterile disciplinare ce vizează "nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată".

Actul normativ menţionează că promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai prin concurs organizat ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Concursul urmăreşte selecţia judecătorilor "care corespund celor mai înalte standarde de competenţă profesională", evaluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de "integritate, conduită şi deontologie", evaluate de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, scrie Agerpres.

O altă prevedere se referă la concursul de promovare a magistraţilor. "La punctaje egale au prioritate candidaţii care au vechime mai mare în funcţia de judecător, respectiv procuror, iar în cazul în care egalitatea se păstrează după aplicarea acestui criteriu vor fi avute în vedere în următoarea ordine: vechimea în gradul profesional deţinut, nota obţinută la concursul de promovare pe loc. În circumscripţiile instanţelor şi Parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscători ai limbii acelei minorităţi", prevede actul normativ.

Legea privind organizarea judiciară arată că organizarea judiciară reprezintă ansamblul de principii şi reguli care guvernează funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi parchetelor în activitatea judiciară, în scopul garantării respectării Constituţiei României şi realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei prin înfăptuirea justiţiei ca serviciu public. Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se exercită de preşedinte, doi vicepreşedinţi şi Colegiul de conducere, se arată în textul legii.

De asemenea, se prevede că hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată.

Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimi trei ani, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare. Aceştia sunt admişi prin concurs şi trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi o vechime de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător, se mai arată în actul normativ adoptat de Senat.

O altă prevedere stabileşte că personalul de instruire al Institutului Naţional al Magistraturii este asigurat, de regulă, din rândul judecătorilor şi procurorilor în funcţie, care pot fi detaşaţi în condiţiile legii, cu acordul lor, cu avizul Consiliului ştiinţific al INM. Statutul personalului de instruire se adoptă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea directorului Institutului Naţional al Magistraturii, cu avizul Consiliului ştiinţific.

Dispoziţiile prezentei legi privind implementarea Dosarului Electronic Naţional la nivelul instanţelor judecătoreşti se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Legea privind organizarea CSM prevede că membrii Consiliului se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de preşedintele României, cu o vechime de cel puţin şapte ani în funcţia de judecător sau procuror definitiv şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, cu excepţia situaţiei în care a intervenit radierea sancţiunii.

"În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către Inspecţia Judiciară. (...) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători şi procurori se exercită de către Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar", se arată în lege.

Textul prevede că "funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial".

"Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori. Dacă în urma efectuării verificărilor prealabile se constată că nu există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, sesizarea se clasează, iar rezultatul se comunică direct persoanei care a formulat sesizarea şi persoanei vizate de sesizare. Rezoluţia de clasare este supusă confirmării inspectorului-şef. Rezoluţia poate fi infirmată, o singură dată, de inspectorul-şef, care poate dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, completarea verificărilor", se arată în lege.

USR, AUR şi Avocatul Poporului au sesizat la CCR cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, însă curtea a respins cererile. Pe 20 octombrie, şeful statului declara la Bruxelles că noile legi ale justiţiei sunt bune şi că le va promulga dacă vor trece de CCR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Adaug inca un argument irefutabil: Daca Klaus Iohannis nu ar fi promulgat aceste legi ale justitiei precum doreste Ciolacu (adica PSD si AUR), actuala alianta PSD-PNL-UDMR se destrama acum si aici, iar imediat se ajungea la anticipate, unde PSD incearca sa faca alianta cu AUR. Cu alte cuvinte, LEGILE JUSTITIEI ar fi fost modificate oricum de catre PSD si AUR dupa anticipate, daca Iohannis ar fi refuzat. Este CATEGORIC SABOTAJ din partea PSD-AUR, dar Iohannis a actionat corect. Deci, a fost o miscare desteapta din partea lui Klaus Iohannis. El nu e "ficus" sau "dulap" cum il cred rusofilii din AUR si PSD. Este un om calculat care vorbeste rar si spune destule. Spre deosebire de George Simion care vorbeste mult si pr0st (la fel si Ciolacu) si merge pe principiul "cine urla mai tare are dreptate", precum huliganii din galerie, de unde provine putinistul "pseudo-unionist" Simion (adept al retoricii rusesti "divide et impera"). Astfel, Iohannis "moare de gat cu PSD", deci nu vom avea nici anticipate (cum spera AUR si ii curgeau balele la ciolan), iar dupa ce mandatul lui Iohannis se va termina, multi il vor insulta si vor "arunca cu oua in el" sau il vor izgoni ca pe eroul roman REGELE MIHAI I. Si acum am sa repet, IOHANNIS "va muri cu PSD de gat". Trebuie sa respectam asta. Votati USR sau orice altceva, trebuie sa scapam de PSD-PNL- AUR-SOS si toti coruptii astia rusofilo-putinisti care incearca sa ne "joace pe degete" si sa tina Romania in mocirla, langa satanistii rusi cre vor sa ne vina si la granita sau sa intre peste noi "mai dupa perdea" prin politica de sabotaj din AUR, SOS si PSD in mod special. Desteapta-te romani! Tot respectul pentru romanii care tin capul sus si nu cedeaza in fata UNICULUI SI VESNICULUI INAMIC AL ROMANIEI, adica Rusia. Nu mi-e frica de Satana, nu mi-e frica de satanistii Rusi, nu mi-e frica de Putin si orcii lui. Caci Iisus mi-a spus sa nu ma tem de Satana. Iar rusii nu pot ataca Romania, deci nu ma pot ucide, iar cu razboi nuclear, nu voi simti durerea. Iisus ne va ajuta, nu cedati in fata Satanei din Rusia si China, nu va inchinati la "antihrist". Amin!
28
0
Klaus Iohannis este un GENIU! Respect! Si am sa argumentez de ce cred asta. PSD il saboteaza si il ameninta cu ANTICIPATE, daca nu face cum doreste CIOLACU. Iar aici aveti confirmarea: "Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, întrebat fiind dacă în interiorul PSD a fost analizat scenariul alegerilor anticipate, că se poate ajunge la alegeri anticipate „doar în cazul în care această coaliţie nu va mai funcţiona”. „Preşedintele României (...) nu cred că de această dată nu va desemna persoana pe care o va hotărî Partidul Social Democrat”, spune liderul social-democrat. ". Intelegi? Este evident SABOTAJ din partea PSD. CIOLACU: ”Alegerile anticipate cred că vor fi doar în cazul în care această coaliţie nu va mai funcţiona. Eu nu mai văd altă construcţie politică care să ducă la o stabilitate politică necesară într-o asemenea perioadă. Eu cred că suntem nişte oameni politici serioşi, care ne vom respecta cuvântul dat şi rotaţia va avea loc în luna mai. Preşedintele României are atribuţiile de a desemna primul ministrul, dar în momentul în care există un acord public, de altfel, pe care sunt ferm convins că îl ştie şi preşedintele României, că în luna mai se va face această rotaţie, nu cred că de această dată nu va desemna persoana pe care o va hotărî Partidul Social Democrat”, a declarat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3. El a precizat că şeful statului „nu avea atribuţii să hotărască” ce trec liderii celor trei partide care formează coaliţia în protocolul prin care a fost formată coaliţia. Întrebat ce se va întâmpla dacă preşedintele va refuza să desemneze pentru funcţia de premier persoana propusă de PSD, liderul social-democrat răspunde: ”Părerea mea că în acel moment România va intra într-o zonă de instabilitate politică şi vom merge la alegeri anticipate”. Liderul PSD a reafirmat că are „o comunicare foarte bună” cu premierul Nicolae Ciucă atât pe zona legislativă cât şi în privinţa celei executive." Intelegeti, fratilor? Iohannis a fost obligat sa accepte, fiind amenintat cu "LOVITURA DE STAT" (la care lucreaza ambasada Rusiei din Romania chiar in momentul asta in care cititi, prin viitoarea alianta AUR+PSD+SOS+posibil si PNL. Deci, dupa cum bine ati vazut ieri, suntem in prag de activare a ARTICOLULUI 5 al NATO (probabil ca ARTICOLUL 4 a fost activat deja), in urma celor 2 rachete rusesti care au lovit "accidental" teritoriul (NATO) Poloniei, la 25 km in interiorul NATO, langa granita cu Ucraina. DECI, ar fi CEL MAI p***t MOMENT sa avem circul cu "alegeri anticipate" fix acum "in prag de razboi". Avem nevoie de stabilitate, iar infractorii din PSD profita de asta. Probabil ca rachetele rusesti au fost lansate de catre orcii rusi care se afla in acest moment pe baza militara Osovcy din SUD-VEST-ul Belarusului. Practic Rusia a ratat tinta (Liov) cu fix 70 de km, WTF? Iar satul unde au cazut cele 2 rachete este FIX la mijlocul distantei dintre cele doua drumuri pe unde se poate intra in Ucraina (daca insinuati ca ar fi tras "spre transporturi de arme in Ucraina", ceea ce este exclus). Deci, daca IOHANNIS nu ar fi promulgat legile justitiei, alianta PSD-PNL-UDMR "ar fi esuat" (dupa cum spune si Ciolacu) si am fi avut acum la stiri "vom avea alegeri anticipate". Intelegeti? Dar, Iohannis a inteles ca prin aceasta decizie a sa, VA DESCHIDE OCHII POPORULUI ROMAN despre CINE ESTE PSD cu adevarat, daca unii dintre voi mai aveati indoieli, astfel Iohannis se sacrifica pentru noi (pentru ca voi deja ati inceput sa il huli), iar el mai are putin din mandatul sau ca presedinte, asa ca la alegerile din 2024, poporul roman va tine cont de aceste legi ale justitiei si NU VA MAI VOTA alianta PSD-PNL-UDMR, automat nu va mai vota PSD!!! (Deoarece CIOLACU tocmai a confirmat ca PSD si-a schimbat "blana" prin alungarea lui Liviu Dragnea si lacheii, dar NARAVUL BA. Practic, CIOLACU a facut fix ce a vrut LIVIU DRAGNEA cu legile justitiei si "favorizarea infractorilor"). Plus de asta, este O MISCARE DE GENIU din partea lui Klaus Iohannis, iar oamenii "scoliti" o pot confirma, restul de "idioti utili" din popor vor inghiti galusca si vor aplauda ca focile la tot ce spun pesedistii, fara sa inteleaga realitatea. Deci, Klaus Iohannis tocmai ce a semnat TESTAMENTUL POLITIC al viitoarei aliante PSD+AUR, care incerca sa impuna dictatura TOTALA ( ca in Rusia ) prin care George Simion (sau rusofilul oficial Calin Georgescu), daca DOAMNE FERESTE va ajunge vreodata la conducerea tarii, si-ar ELIMINA toti adversarii politici, toata opozitia (precum a facut Putin in Rusia), prin aceste legi ale justitiei. Intelegeti, nu-i asa? Practic, Iohannis ne-a dat o mana de ajutor prin aceasta promulgare, desi prima impresia a habaucilor care se lasa usor manipulati de AURolaci si SOSocisti prin propaganda pro-rusa, nu au inteles adevaratul mesaj al acestui eveniment referitor la legile justitiei. Deci, DA! Iohannis s-a sacrificat pentru poporul roman. Caci mandatul ii expira in curand, dupa cum am subliniat si mai sus. Iar acum a reusit sa DISTRUGA PSD "din interior". RESPECT, IOHANNIS! Amintiti-va ca la alegerile trecuta, George Simion (rusofilul putinist din AUR, care se da drept patriot, dar e tradator national si imbraca ie romaneasca, sa para patriot, cand in realitate e LUP IN BLANA DE OAIE si face fix cum ar face orice rus daca ar veni in Romania, s-ar imbraca in ie traditionala romaneasca sa para BINE INTENTIONAT, ca sa ne DISTRUGA. Corect? Corect!), deci George Simion s-a intalnit cu Vasile Dincu si Ciolacu pentru a discuta despre ALIANTA PSD-AUR (la alegerile trecute, repet ca sa intelegeti). Ei au declarat apoi ca "nu a avut loc aceasta intalnire", dar colegii din S R I au aratat ADEVARUL cu ajutorul unor "paparazzi" in care George Simion aparea in public alaturi de Vasile Dincu si Ciolacu in momentul in care S-AU INTALNIT PENTRU A DISCUTA O ALIANTA PSD-AUR. Intelegeti? Asta vor sa faca daca se ajunge la anticipate, o alianta PRO-RUSIA, o alianta PRO-ROEXIT, o alianta PRO-IESIREA DIN NATO si bagarea fortata a ROMANIEI in EURASIANISM (langa Rusia si China, care este de fapt o versiune "asiatica" a Uniunii Europene, acest Eurasianism) dar si in "Noul Imperiu Rus" sau in "Noul URSS" al lui Satana Putin, care sa includa "anexarea ilegala si completa a Ucrainei si Moldovei (Basarabiei romanesti), la fel ca URSS-ul lui Stalin. Dar ROMANIA nu are ce cauta in zona aia. Niciodata! Iar argumentul irefutabil este ca PAMANTURILE ROMANESTI AU FOST INVADATE DE 12 ORI IN ISTORIE DE CATRE RUSIA, adica Rusia este SINGURUL si VESNICUL inamic al Romaniei. Nici Ungaria, nici nimeni altcineva. Ci DOAR RUSIA e inamicul poporului roman! Ungaria "o pune jos" un singur batalion roman, daca isi pune in cap "Sa treaca iar Carpatii spre Ungaria", ca un exercitiu de imaginatie. Cu alte cuvinte, IOHANNIS i-a pacalit pe cei din PSD prin aceasta ALiANTA PSD-PNL-UDMR si a intrat "in interiorul lor" ca mai apoi Iohannis sa se "detoneze" si sa distruga RAUL din interior, spre exterior. Multi vor intelege! Poporul roman nu va trece nepasator peste asta. Nu uitati ca si pe Regele Mihai I l-au vazut multi drept "tradator" si l-au izgonit, dar Regele Mihai I este unul dintre ultimii EROI ROMANI, care au ajutat la SUPRAVIETUIREA ROMANIEI, ba chiar a dus la includerea Romaniei in PARTEA CORECTA A ISTORIEI si a lumii, langa oamenii civilizati din VEST, langa americani si europeni, ci nu langa salbaticii satanisti din asia, precum rusii si chinezii care au consumat carne de om in perioada interbelica si cine stie, poate ca o fac si in prezent in "cercuri taboo", mai ales acum cand nu mai au ce manca, in urma sanctiunilor economice. Nu e nimic aberant in ce spun, documentati-va despre foametea sovietcia si despre canibalismul rusesc si chinez. Asta nu vor sterge niciodata, ori cat ar incerca ei sa "pacaleasca istoria" prin propaganda. Canibalismul ala nu are ce cauta in lumea civilizata, nici romania (popor cu adevarat crestin ortodox) nu are ce cauta langa satanistii aia canibali). Amin! Si dupa cum spunea, in viitor Romania va avea ocazia sa se uneasca si cu Moldova si sa refaca ROMANA MARE, iar Regele Mihai I ne-a ajutat enorm in acest sens si Dumnezeu sa-l ierte, caci a fost un mare erou roman, ci nu nazistul Ion Antonescu care alaturi de nemtii nazisti ne-au luat (temporar) Transilvania, cand "ne-am dat de partea nazistilor" si am mers spre Est, sa atacam sovieticii. La fel cum inainte sa ne aliem cu nazistii, motivul acelei aliante a fost recuperarea BASARABIEI pe care tocmai ne-o furase ILEGAL Stalin. Deci, nemtii nu vor sa refaca Germania nazista si respectam asta, dar rusii vor sa refaca URSS-ul care NE-A FURAT ILEGAL BASARABIA. Deci, putinistii sunt fix sovietiecii care ne-au furat BASARABIA, iar George Simion si idiotii sai utili din AUR si SOS, dar si rusofilul si euroscepticiul (cum are trecut pe pagina sa de wikipedia la IDEOLOGIE) CALIN GEORGESCU ("premierul nostru", pe google), sunt acei legionari nazisti ai lu' Zelea Codreanu (care avea simbolul nazismului pe coronita de pe cap in fotografiile de la nunta sa), iar putinistul legionar antisemit George Simion incearca sa-l imite (trimitere aici la pseudo-nunta sa din 27 august pe care a numit-o "serbare campeneasca" la TV cand nu se mai putea opri din ras nici el, nici prezentatorul TV cand a spus-o Simion). Acea pseudo-nunta a impostorului tradator George Simion a fost fix la fel cu MITINGUL LUI LIVIU DRAGNEA, cand a adus "satenii cumparati cu mici si bere" , iar la scurt timp dupa acel miting au iesit adevaratii romani liberi in strada si au incercat pesedistii sa-i alunge cu forta, prin jandarmi si instigatori DIN AUR si NOUA DREAPTA si din gruparea ULTRAS "Uniti sub tricolor" INFIINTATA DE extremistul GEORGE SIMION. Vedeti? Diavolul se ascunde in detalii. Practic la violentele din 10 august, George Simion si huliganii din gruparea sa "Uniti sub tricolor" s-au luat la bataie cu jandarmii, pentru ca erau PROVOCATORI pro-psd, sau pro-Rusia, adica anti-americani si europeni si au incercat sa ALUNGE protestatarii romani pasnici, prin violenta si folosirea de gaze. Intelegeti? Nu as vota NICI MORT PSD SAU AUR ori SOS. Nici mort! Mai bine mort, decat comunist, mai bine mort decat sluga iar a rusilor!!! Dupa cum o spune si imnul Romaniei: "Viață-n libertate ori moarte!" strigă toți. TOTAL ANTI-AUR, ANTI-PSD, anti-alianta USL (PSD+PNL plus satelitii idioti utili). Inca o data, respect Iohannis! Mielul de sacrificiu! Precum si Iisus s-a sacrificat pentru noi si a indurat suferintele, la fel si Iohannis s-a sacrificat acum pentru poporul roman si isi asuma faptul ca il veti huli, dar poporul roman se va INDEPARTA DE PSD si cei care vor CONTROLUL TOTAL al romanilor prin dictatura precum a securistilor ceausisti, dar mai ales IMPOTRIVA viitoarei aliante AUR-PSD, care sunt rusofili tradatori de tara si de neam! Iohannis va muri cu PSD de gat. Chiar daca multi ati ras de el ca e "ficus", ca e "dulap", ca e nu stiu cum. Iohannis nu e singur, are consilieri destepti. Si se vede clar ca a stat langa oameni buni si puternici din NATO si SUA sau UK. Respect!!!
28
1
Au ssupendat constitutia.Acum o sa luati multa m**e in special cei care la ti votat pe plavan.
0
21

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677