REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Preşedintele Republicii Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria

Preşedintele Republicii Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria

Replica API 25 iunie 2021 | 00:00 569

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a insistat miercuri, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti din Cobasna, pronunţându-se totodată pentru o nouă abordare a formatului de negocieri "5+2" în problema reglementării diferendului transnistrean, relatează portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

Maia Sandu

Maia Sandu a subliniat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod paşnic, prin respectarea integrităţii teritoriale şi în condiţiile unui stat funcţional: "Orice soluţie trebuie să se bazeze pe funcţionalitatea statului Republicii Moldova".

Referitor la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, Maia Sandu a menţionat că în perioada mandatului predecesorului ei în funcţie, Igor Dodon, "nu s-a prea afirmat poziţia oficială a Republicii Moldova, potrivit căreia trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului".

"Probabil, cei de la Moscova au uitat care este poziţia oficială a Republicii Moldova. Am auzit care este poziţia Rusiei, aceasta, din păcate, nu s-a schimbat. Pe lângă asta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezintă un pericol şi sper că o să putem ajunge la o înţelegere destul de repede, aşa încât să putem lichida destul de repede acel armament şi să nu existe acel pericol pentru localităţile din jur, pentru că pericolul este foarte mare", a spus ea.

În ceea ce priveşte formatul de negocieri "5+2", Maia Sandu a menţionat că este nevoie de o "abordare nouă".

"Să nu ne preocupăm doar de rezolvarea anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar referitor la reintegrarea ţării, cu un obiectiv foarte clar. Paşii mici nu au reprezentat nişte paşi care duc spre reintegrare... Noi avem nevoie de o strategie care să fie împărtăşită la nivel de societate în ceea ce priveşte procesul de reintegrare şi etapele acestui proces", a apreciat Maia Sandu. "Obiectivul final trebuie să fie foarte clar - reîntregirea ţării şi crearea condiţiilor egale pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova", a adăugat ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu pleaca din transnistria cum nu pleaca nici din crimeea.
4
0
Fata asta pare constipata.Cand o sa inceapa sa fure schimba si vestimentatia ca usristii psdistii auristii pnlistii toate gunoaiele
1
5

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016