REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Președintele și premierul polonez, ceartă teme de politică internă în timpul summit-ului NATO

Președintele și premierul polonez, ceartă teme de politică internă în timpul summit-ului NATO

Georgiana BOGLEA 12 iulie 2024 | 00:00 68

Premierul liberal polonez, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele Poloniei, conservatorul Andrzej Duda, că i-a "scuipat în faţă" guvernul, după ce preşedintele a declarat că se va opune prin veto legalizării avortului şi i-a calificat pe membrii executivului de la Varşovia drept "tăntălăi", relatează joi agenţia EFE.

Presedintele si premierul polonez, cearta teme de politica interna in timpul summit-ului NATO

În declaraţiile făcute de preşedintele Duda la un post de televiziune apropiat fostului guvern conservator polonez, el a spus că nu va promulga niciodată o lege care să dezincrimineze avortul în Polonia, întrucât "avortul ucide oameni".

Preşedintele a estimat că o femeie însărcinată care face un avort ilegal nu ar trebui să fie pedepsită, "întrucât se află într-o situaţie specială", ci ar trebui pedepsite "persoanele care într-un fel sau altul participă la această procedură, în mod ilegal".

Aceste declaraţii survin la scurt timp după ce premierul Tusk şi-a anunţat intenţia de a accelera adoptarea unei legi de dezincriminare a avortului până în a 14-a săptămână de sarcină, una dintre principalele sale promisiuni electorale, şi a asigurat că "după vorbe a venit momentul faptelor" .

"Să mergi la summitul NATO la Washington şi să scuipi în faţă guvernul polonez într-un interviu televizat anunţând noi vetouri. Nu aceasta nu este misiunea preşedintelui. Ce ruşine!", i-a replicat Tusk lui Duda într-un mesaj pe reţelele de socializare.

În interviul la care a făcut aluzie premierul Tusk, preşedintele polonez a criticat politica economică şi socială a guvernului liberal, în opoziţie cu cea a fostului guvern conservator. "Fie ne aflăm în faţa unor persoane care permit furtul, fie pur şi simplu nu ştiu cum să-l evite. În orice caz, aceasta înseamnă că sunt nişte tăntălăi, incapabili să gestioneze statul polonez. Timp de opt ani, banii au fost aici şi ne-au permis să oferim servicii care după părerea lor (a actualilor miniştri n.red) nu erau posibile", a mai spus preşedintele Duda. Mai mult, a continuat el, "în ultimele şase luni s-au produs încălcări flagrante ale legii şi ale Constituţiei în Polonia".

Preşedintele Andrzej Duda este un apropiat al partidului naţionalist-conservator Lege şi Justiţie (PiS). Acest partid, care a condus Polonia opt ani la rând şi a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare şi suveraniste promovate de guvernele sale, a trecut la sfârşitul anului trecut în opoziţie după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala şi fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.

După preluarea puterii, guvernul liberalului pro-european Donald Tusk a întreprins o serie de măsuri pentru a aduce în instanţă mai mulţi miniştri şi înalţi oficiali ai fostului executiv, astfel încât aceştia să răspundă pentru ceea ce actualul prim-ministru consideră a fi practici corupte şi contrare statului de drept, conform agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510