REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.2° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
31.2° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Presupusul şef al comandoului care a ucis un poliţist kosovar a fost arestat în Serbia

Presupusul şef al comandoului care a ucis un poliţist kosovar a fost arestat în Serbia

A.F. 4 octombrie 2023 | 00:00 252

Presupusul şef al comandoului care a ucis pe 24 septembrie un poliţist kosovar şi care este căutat de Kosovo, Milan Radoicic, a fost arestat marţi în Serbia, a anunţat Ministerul de Interne sârb, informează AFP.

Presupusul sef al comandoului care a ucis un politist kosovar a fost arestat in SerbiaMilan Radoicic

Milan Radoicic a fost plasat în detenţie provizorie pentru 48 de ore şi predat Parchetului din Belgrad, a anunţat ministerul într-un comunicat. Poliţia a desfăşurat percheziţii în apartamentul său şi în alte locaţii care îi aparţin, potrivit aceleiaşi surse, care nu precizează localitatea unde a fost arestat suspectul, nici cea unde au avut loc percheziţiile.

Milan Radoicic este un om de afaceri şi un fost responsabil politic al sârbilor din Kosovo. Vicepreşedinte al Listei sârbe (Srpska lista), principala formaţiune politică a sârbilor din Kosovo, el a demisionat din funcţia sa săptămâna trecută.

El a fost deja interogat sâmbătă prima dată de poliţia sârbă. Câteva zile mai devreme, preşedintele sârb Aleksandr Vucic a declarat că Radoicic se afla în "Serbia centrală" şi că era disponibil pentru a fi interogat de autorităţile sârbe.

Nordul Kosovo, o zonă majoritar sârbă, a fost pe 24 septembrie scena unor confruntări violente între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando paramilitar puternic înarmat.

Într-o primă fază, un poliţist kosovar a fost ucis şi un altul a fost rănit pe o baricadă înălţată la intrarea în satul Banjska, la 15 kilometri de frontiera sârbă.

Poliţia kosovară a lansat atunci o operaţiune de anvergură împotriva acestui grup, care s-a baricadat într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Sârbe. Trei dintre membrii săi, toţi sârbi din Kosovo, au fost ucişi, iar alţi trei au fost arestaţi. Ceilalţi au fugit, printre care Milan Radoicic.

Acuzat de ministrul de interne al Kosovo, Xhelal Svecla, că a fost şeful acelui comando, Radoicic a afirmat el însuşi, prin intermediul avocatului său la Belgrad, că a înfiinţat şi echipat acest grup, fără ca Belgradul să aibă cunoştinţă de acest lucru.

Obiectivul acţiunii sale a fost, a explicat el, să "creeze condiţiile pentru a realiza visul libertăţii poporului său în nordul Kosovo".

Serbia refuză să recunoască independenţa pe care fosta sa regiune sudică, majoritar albaneză, a proclamat-o în 2008.

O treime dintre cei circa 120.000 de sârbi din Kosovo (1,8 milioane de locuitori) trăiesc în nordul Kosovo, regiune ce se învecinează cu Serbia şi unde Pristina doreşte să-şi impună suveranitatea. Susţinuţi de Belgrad, ei refuză să se supună guvernului din Kosovo, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699